fbpx
Nyomj Entert

Futurisztikus megjelenést kapott a legrégebbi közép-európai egyetem bölcsészkarának épülete

A prágai Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karának központját eredetileg étkezdének és kollégiumnak tervezte Karel Prager építész, még a nyolcvanas években. A magas építészeti színvonalú létesítményt a Kuba & Pilař architekti igazította az új igényekhez.

Az épület formáját, magásságát és arányait megőrizték, azonban kialakítottak egy nagyvonalú, felülről megvilágított központi csarnokot – az így keletkezett aula köti össze a három szintet, egyben a kar szíve és a szociális élet legfőbb színtere.

A bejárat a középső szinten helyezkedik el, ahonnan eltérő alakú lépcsők vezetnek a különböző szintekhez. A konzolos galériákról nyílnak a szemináriumi termek, a tanári irodák, illetve itt található a két lift és a tűzlépcsők is. Lent kaptak helyet a nagy előadótermek, a kari könyvtár, valamint a dékánság.

A belső térben uralkodó anyagok – a látszóbeton, a fekete esztrich és a mennyezetet alkotó fémrács – fehér fa elemekkel és bútorokkal való kombinációja futisztikus hatást kelt. A nem mindennapi egyetemi látványt a variálható, narancssárga ülőbútorok fokozzák.

A kívülről látható üvegezett szerkezet többek között a forgalom zaját tompítja, míg a kettős héjú homlokzat a természetes szellőzést és a belső tér szabályozott árnyékolását biztosítja. A környezetalakítás a következő építési szakaszban fog megvalósulni.

Fotók: David Korsa

Kuba & Pilař architekti | Web

Forrás: ArchDaily


Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük