Futurisztikus megjelenést kapott a legrégebbi közép-európai egyetem bölcsészkarának épülete

Futurisztikus megjelenést kapott a legrégebbi közép-európai egyetem bölcsészkarának épülete

A prágai Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karának központját eredetileg étkezdének és kollégiumnak tervezte Karel Prager építész, még a nyolcvanas években. A magas építészeti színvonalú létesítményt a Kuba & Pilař architekti igazította az új igényekhez.

Az épület formáját, magásságát és arányait megőrizték, azonban kialakítottak egy nagyvonalú, felülről megvilágított központi csarnokot – az így keletkezett aula köti össze a három szintet, egyben a kar szíve és a szociális élet legfőbb színtere.

A bejárat a középső szinten helyezkedik el, ahonnan eltérő alakú lépcsők vezetnek a különböző szintekhez. A konzolos galériákról nyílnak a szemináriumi termek, a tanári irodák, illetve itt található a két lift és a tűzlépcsők is. Lent kaptak helyet a nagy előadótermek, a kari könyvtár, valamint a dékánság.

A belső térben uralkodó anyagok – a látszóbeton, a fekete esztrich és a mennyezetet alkotó fémrács – fehér fa elemekkel és bútorokkal való kombinációja futisztikus hatást kelt. A nem mindennapi egyetemi látványt a variálható, narancssárga ülőbútorok fokozzák.

A kívülről látható üvegezett szerkezet többek között a forgalom zaját tompítja, míg a kettős héjú homlokzat a természetes szellőzést és a belső tér szabályozott árnyékolását biztosítja. A környezetalakítás a következő építési szakaszban fog megvalósulni.

Fotók: David Korsa

Kuba & Pilař architekti | Web

Forrás: ArchDaily


továbbiak
Pozsonyi úti gasztrotérkép hódít Újlipóciában
east

Pozsonyi úti gasztrotérkép hódít Újlipóciában

A Pozsonyi út mindig is különleges helynek számított Budapesten. Ebből a felbuzdulásból született meg ez a kedves térkép, ami ínyenc szemmel mutatja be Újlipótváros környékét. A Pozsonyi úti gasztrotérképre az újhullámos kávézótól a legjobb reggeliző étteremig tizenkét gondosan kiválasztott gasztrohely került fel a Sarki Fűszeres ajánlásával. A Pozsonyi úton régóta
Like a local #4 – Mantra Specialty Coffee Bar, Hokedli Pottage Bar, Iran Cukrászda
gasztronómia

Like a local #4 – Mantra Specialty Coffee Bar, Hokedli Pottage Bar, Iran Cukrászda

Ha valami jellemző Budapestre, akkor az a sok kanyargó utcácska, ami behálózza a belvárost. Ezeken járva az ember könnyedén elsétál egy-egy kirakat előtt, pedig, ha lassan szemlélődve bolyongunk, igazi meglepetésekre bukkanhatunk. Havi ajánlónkban valódi „rejtett kincseket” mutatunk, ahol olyan atmoszférát találsz, ami garantáltan rabul ejt! Mantra Specialty Coffee Bar 1053
Vezesd tudatosan a konyhád és légy a table design nagymestere! | Piqniq pakk – 5. rész
business

Vezesd tudatosan a konyhád és légy a table design nagymestere! | Piqniq pakk – 5. rész

Hogyan épül a vállalati hírnév és a munkáltatói márka egy nagymúltú sörgyár falai között? Milyen taktikát kövessen egy gasztrovállalkozás, hogy megtartsa a kollégákat? Ha pedig te is tudatosabb szeretnél lenni odahaza a konyhában, tervezd meg a menüt és dönts szezonális hozzávalók mellett. És ha már szezonalitás: ne csak az alapanyagokat