A divat terén is tudatosabb lennél? Itt a Secondland új kollekciója, a The Renovation!

A divat terén is tudatosabb lennél? Itt a Secondland új kollekciója, a The Renovation!

A nyári tikkasztó hőségben vélhetőlen sokan elgondolkozunk a falatnyi ruhadarabunkban azon, hogy megéri-e fejvesztve követni az aktuális trendeket, és egyre több ruhadarabot felhalmozni, miközben a ruhaipar környezetpusztító hatása vitathatatlan. Szerencsénkre egyre több hétköznapi hős emelkedik felül a fast fashion uralmán, és önálló gondolatokkal, ötletekkel forradalmasítják az önmagában is megújuló divatvilágot – ide tartozik Vecsei Kinga Réta és Tasnádi Katalin Lili márkája, a Secondland is, ami július elején mutatta be legújabb kollekcióját, a The Renovationt.


Hogyan is lehetne körülírni a Secondland márkát a legvalóságosabban? Talán olyan szófordulatokkal, mint a fenntartható, újragondolt, nosztalgikus, de mégis bájosan sikkes. A budapesti márka ars poeticája az upcycling, vagyis az értéknövelő újrahasznosítás gondolatán alapszik, hiszen Réta és Kati divat- és textiltervező páros álma, hogy kézenfekvő alternatívát biztosítsanak mindazoknak, akiknek fontos a tudatos fogyasztás, valamint az értéket közvetítő tárgyak, illetve hogy felvegyék a versenyt a divatipar által diktált kihívásokkal szemben, és reflektáljanak a felesleges túltermelésre. A fiatal alkotók kezében a régi öltözékek és az ipari hulladékok valóságos kincsekként élednek újjá: preloved és vintage ruhák nyelvezetén alakítják át azokat, miközben a múltidéző deadstock anyagok a jelenbe simulnak. Réta és Kati világa egy romantikus és egyben bátor univerzum, ami játékos kreativitással reagál a külvilágra. A Secondland nemcsak egy ruhamárka, hanem egy kedves és közösség is, egy olyan brand, amely iránymutatást ad, hogy hogyan hozhatunk létre fenntartható gardróbot szezonokon kívüli gondolkodással. Olyan, mintha egy rózsaszín tüllrétegen keresztül óvnák meg a Föld illékony erejét. Legújabb kollekciójuk, a The Renovation is ezt az egyedi vizuális kifejezésmódot közvetíti, miközben természetesen hű a márka üzenetéhez: kreatívan a környezetszennyezés ellen.

A The Renovation névre keresztelt kollekció a márkától megszokott módon most is egyedi, upcycled darabokat kínál, amit Enyingi Sára látványtervezővel való együttműködésük fűszerez meg – a közösen megálmodott kampány során a Secondland márkanév egy utópisztikus mesevilágot képez, amihez tökéletesen passzol a gyermekded, pasztell és 20. századot idéző hangulat. A kollekció ezek érzéki harmóniáját közvetíti, miközben a történetmesélés és a set design eszközeivel egy babaház képében illusztrálja az alkotók elképzeléseit: a már kicsit sérült, de bűbájos babaház renováló lakói szimbolizálják a Secondland közösségét, akik a tervezők elképzeléséhez hasonlóan újítják fel a fogyasztás és a divatvilág roskadozó falait. A márkára jellemző vizuális nyelvezet, a kedvesen gyermeteg pimaszságon felül a humor is a kollaboráció része, párhuzamot fedezhetünk fel a valós világ renoválása, a divatmárka célja és az upcycling ruhák megalkotása között.

A The Renovation darabjai között olyan ruhadarabokra bukkanhatunk, mint a márka ikonikus tervezése, a Mara ing, vagy az átszabott, reworked blézerek, illetve számos toppal, szoknyával, táskával és ruhával bővült a kollekció. A díszítés a Secondland egyedi ízlését képviseli, aminek része a márka logójához tartozó virágmotívum, vagy a nagymamáink terítőjét idéző kockás minta. Technikai szempontból hasonlóan sokszínű a kollekció, hímzés, festés és gyöngyözés formájában manifesztálódnak a gyermekkorunkat idéző dekorációk.

A kollekció egy launch party keretében mutatkozott be, amelynek a márka exkluzív forgalmazó partnere, a Spark Le Monde Store Andrássy úti üzlete adott otthont. A kollekció darabjait és a kampány tárgyi jelképét, az elbűvölő babaházat, valamint Ladocsi András kollekciófotóit egyaránt megismerhették a látogatók, akik a The Botanist Gin jóvoltából gin-tonicokkal koccinthattak a mesebeli miliőben, amit Abel Telenko zenéi varázsoltak még valóságosabbá.

Tervezők / Secondland: Vecsei Kinga Réta, Tasnádi Katalin Lili
Látványtervező: Enyingi Sára
Modellek: Csejdi Janka, Eifert Kata Nóra, Enyingi Franciska, Erős Mara, Hencz Polett, Horváth Míra, Iván Alekseev, Nyáry Luca (The Roster MGMT), Osiyemi Hazzanat / Inka (The Roster MGMT), Sue-Ann Jarrett, Szekeres Ákos, Tiszai Flóra


Fotó: Ladocsi András | Web | Instagram

Secondland | Facebook | Instagram
Spark Le Monde | Web | Facebook | Instagram


továbbiak
Tarot-kártyák romániai alkotók szemével
art

Tarot-kártyák romániai alkotók szemével

Negyven romániai illusztrátor munkái egy kártyapakliba sűrítve: megjelent a kolozsvári ILLUSTRART Egyesület legújabb kezdeményezése, amelyben ezúttal a tarot-kártyák szimbólumai keltek új életre. Az egyedi kártyacsomag történetéről Vass József illusztrátort, a kezdeményezés egyik elindítóját kérdeztük. Az ILLUSTRART közösség története még 2016-ra nyúlik vissza és szintén egy koncepciózus kártyapaklihoz köthető. A Jazz
Futurisztikus megjelenéssel képzelné el az új európai könyvtárat a noa*
architecture

Futurisztikus megjelenéssel képzelné el az új európai könyvtárat a noa*

A Milánóban épülő Európai Információs és Kulturális Könyvtár (BEIC) tervezésére többek között a noa* is benyújtott javaslatot: a Tudás Fája nevű projektet egy minden teret átható természeti táj kialakításával képzelnék el, méghozzá egy virágzó parknak otthont adó, organikus tetőgyűrűvel. „Ahogyan egy könyv borítója egy történetet tartalmaz, amelybe bele lehet merülni,
Rail Baltica: egy összekapcsolt Európa következő lépcsőfoka
poland

Rail Baltica: egy összekapcsolt Európa következő lépcsőfoka

Az évszázad projektje, a Baltikum eddigi legnagyobb közös beruházása, Európa legfontosabb észak-déli irányú vasúti összekötője. Ez a sok cím mind egy irányba mutat, és jól látszik, hogy nem egy olyan dologról van szó, amit érdemes alábecsülni. Az európai infrastruktúra, kereskedelem új fejezete épül a szemünk előtt: ez a Rail Baltica.