A divatot a társadalom felesleges és felszínes dolognak könyveli el | Interjú Olo Krizovával

A divatot a társadalom felesleges és felszínes dolognak könyveli el | Interjú Olo Krizovával

A sokrétű Olo Krizova életében egy valami biztos, az pedig a divat. A Cseh Divat Tanács megalapításával új perspektívából szemlélhetjük a cseh divatipart – egyaránt nyit párbeszédet a kreatív iparágak között, miközben népszerűsíti és összefogja a hazai divatot. Olo sokszínűsége elengedhetetlen egy ilyen szervezet vezetéséhez, miközben számos hasonló, de mégis más témában izgalmas véleményeket alkot. Interjú!

A Magyar Divat és Design Ügynökség idén is megrendezte a divat és kreatív ipari konferenciát, a Budapest Fashion & Tech Summitot. A rendezvény a fenntarthatóság, a kulturális örökségek és a fogyasztói szokások szemszögéből mutatja be a divatipar jövőjét. Az idei online rendezvény vendégei közt felsorakoztak a régió divatiparának emblematikus szereplői, köztük a Cseh Divat Tanács vezérigazgatója, Olo Krizova is. Az interjú ennek köszönhetően valósulhatott meg.


A pályafutásod során számos különböző szakmában kipróbáltad magad, többek közt a formatervezésben, a modellkedésben, a fotózásban és a kreatív iparágakban is. Mégis, hogyan definiálnád magad?

Mindegyik felsorolt szakmámban van egy közös dolog – a divat. A divat áll a szakmai életem középpontjában. Ha most pontosan meg akarom fogalmazni, hogy mi vagyok, akkor vizuális művész és látnok. Ez nem fontos, ha úgy döntök, hogy a látásmódomat fotográfiával, koreográfiával vagy kiállítással fogom leírni. A fontos az, hogy képes leszek-e közvetíteni az üzenetet a munkámon keresztül.

Néhány évvel ezelőtt megalapítottad a Cseh Divat Tanácsot, amely lehetőséget ad a helyi design- és divat szcéna fejlesztésére. Honnan jött az ötlet és hogyan halad a megvalósítás?

Az impulzus több oldalról érkezett, nem spontán döntés volt. Elsősorban arra reagáltam, hogy a divatot a társadalom felesleges és felszínes dologként könyveli el. Az ötlet az volt, hogy egy független szakmai platformot adjunk ennek a területnek, ahol az iparág szakemberei megosztják, megvitatják és megoldásokat keresnek az aktuális problémákra. Az évek során ez eddig utópisztikus víziónak bizonyult. Nem osztozunk és nem működünk együtt. A fő törekvésünk most a szakmai és laikus társadalom oktatására és tudatosítására irányul.

Hogyan nyilvánul meg a kelet-európai identitás és kulturális örökség a régió divatiparában? Mit jelenthet a divat a kelet-európai emberek számára?

Globális perspektívából nézve kulturális örökségünk nem nagyon tükröződik a helyi divatban. Termelésünk többnyire az aktuális trendeknek van alárendelve. Ezeket a tendenciákat csak néhány helyi tervezőnél vagy kis márkánál láthatjuk. Általánosságban azonban a hagyomány és a kézművesség még mindig visszaköszön.
A divat nem csupán annak a kultúrának a jele, amelyben élünk, hanem az egyetemes kultúránk része, és így lesz a jövőben is, ha nem adjuk át ezt az “emberiség jólétének magasabb rendű érdekeinek”.

Hogyan hatottak az elmúlt évek körülményei a világjárvány és a klímaváltozás a divatra?

Erre a kérdésre nem tudok válaszolni, nincsenek adataim. De az általános statisztikákból látható, hogy az e-kereskedelem óriási mértékben megnőtt, ez bizonyára a divatban is megmutatkozott. Az én szemszögemből nézve a fenntarthatóság még mindig csak egy beszédtéma, de tekintve a még mindig növekvő szegénységet, ezzel a divatos szóval csak elfedjük a megállíthatatlan valóságot. Előbb-utóbb mindannyian fenntarthatóan fogunk élni, mert nem lesz más választásunk.

Mit gondolsz a jövőről, hogyan jelenhet meg a technológia a divaton belül?

Most válaszúthoz érkeztünk. Vagy függünk a technológiától, vagy segíteni fog minket. Rajtunk múlik, hogy melyik utat választjuk.


Cseh Divat Tanács | Web | Facebook | Instagram
Olo Krizova | Facebook | Instagram
Budapest Fashion & Tech Summit | Facebook

továbbiak
A kommunikáció a régiós innovációhoz vezető út | Interjú Claudia Patricoloval
community

A kommunikáció a régiós innovációhoz vezető út | Interjú Claudia Patricoloval

A közép-európai energiapiacról, az energiaválságról, valamint az innovációról beszélgettünk Claudia Patricoloval, a CEEenergynews főszerkesztőjével, aki Rómát és Párizst hagyta hátra, hogy Budapesten építse karrierjét. Interjúnk. Először a karrierjéről szeretném kérdezni. Az életútját Rómában, Olaszországban kezdte, elköltözött Párizsba ahol a Le Monde-nál dolgozott, majd végül a mi régiónkra fókuszálva Kelet-Közép-Európában dolgozott
HIGHLIGHTS | Tervezők a divatvilág hátterében
design

HIGHLIGHTS | Tervezők a divatvilág hátterében

Akarva-akaratlanul mindannyian követjük a különböző divathullámokat. Sok esetben már csak azért is, mert a környezetünk is azt teszi. De míg a világ a ruházati divatot tartja szem előtt, sokszor elfelejtjük, hogy minden divathullámot sok más kreatív ipari ágazat is egyaránt generál. Vasárnaponként megjelenő válogatásunkban olyan tematikákat boncolgatunk, melyek környeztünk közvetlen
Gasztronómia és művészet – Már egy harmadik Sfinx is őrzi az Operát
design

Gasztronómia és művészet – Már egy harmadik Sfinx is őrzi az Operát

Van valami egészen lenyűgöző bája annak, amikor egy részben „poénból“, részben kíváncsiságból, konyhában párolt gin ötlete pár év alatt egy Andrássy úti bár megnyitásáig fejlődik. Az Első Magyar Gin Manufaktúra története öt évvel ezelőtt kezdődött, a Sfinx Gin & Wine Bar pedig múlt héten tárta szélesre kapuit a nagyközönség előtt, így