fbpx
Nyomj Entert

A divatot a társadalom felesleges és felszínes dolognak könyveli el | Interjú Olo Krizovával

A sokrétű Olo Krizova életében egy valami biztos, az pedig a divat. A Cseh Divat Tanács megalapításával új perspektívából szemlélhetjük a cseh divatipart – egyaránt nyit párbeszédet a kreatív iparágak között, miközben népszerűsíti és összefogja a hazai divatot. Olo sokszínűsége elengedhetetlen egy ilyen szervezet vezetéséhez, miközben számos hasonló, de mégis más témában izgalmas véleményeket alkot. Interjú!

A Magyar Divat és Design Ügynökség idén is megrendezte a divat és kreatív ipari konferenciát, a Budapest Fashion & Tech Summitot. A rendezvény a fenntarthatóság, a kulturális örökségek és a fogyasztói szokások szemszögéből mutatja be a divatipar jövőjét. Az idei online rendezvény vendégei közt felsorakoztak a régió divatiparának emblematikus szereplői, köztük a Cseh Divat Tanács vezérigazgatója, Olo Krizova is. Az interjú ennek köszönhetően valósulhatott meg.


A pályafutásod során számos különböző szakmában kipróbáltad magad, többek közt a formatervezésben, a modellkedésben, a fotózásban és a kreatív iparágakban is. Mégis, hogyan definiálnád magad?

Mindegyik felsorolt szakmámban van egy közös dolog – a divat. A divat áll a szakmai életem középpontjában. Ha most pontosan meg akarom fogalmazni, hogy mi vagyok, akkor vizuális művész és látnok. Ez nem fontos, ha úgy döntök, hogy a látásmódomat fotográfiával, koreográfiával vagy kiállítással fogom leírni. A fontos az, hogy képes leszek-e közvetíteni az üzenetet a munkámon keresztül.

Néhány évvel ezelőtt megalapítottad a Cseh Divat Tanácsot, amely lehetőséget ad a helyi design- és divat szcéna fejlesztésére. Honnan jött az ötlet és hogyan halad a megvalósítás?

Az impulzus több oldalról érkezett, nem spontán döntés volt. Elsősorban arra reagáltam, hogy a divatot a társadalom felesleges és felszínes dologként könyveli el. Az ötlet az volt, hogy egy független szakmai platformot adjunk ennek a területnek, ahol az iparág szakemberei megosztják, megvitatják és megoldásokat keresnek az aktuális problémákra. Az évek során ez eddig utópisztikus víziónak bizonyult. Nem osztozunk és nem működünk együtt. A fő törekvésünk most a szakmai és laikus társadalom oktatására és tudatosítására irányul.

Hogyan nyilvánul meg a kelet-európai identitás és kulturális örökség a régió divatiparában? Mit jelenthet a divat a kelet-európai emberek számára?

Globális perspektívából nézve kulturális örökségünk nem nagyon tükröződik a helyi divatban. Termelésünk többnyire az aktuális trendeknek van alárendelve. Ezeket a tendenciákat csak néhány helyi tervezőnél vagy kis márkánál láthatjuk. Általánosságban azonban a hagyomány és a kézművesség még mindig visszaköszön.
A divat nem csupán annak a kultúrának a jele, amelyben élünk, hanem az egyetemes kultúránk része, és így lesz a jövőben is, ha nem adjuk át ezt az “emberiség jólétének magasabb rendű érdekeinek”.

Hogyan hatottak az elmúlt évek körülményei a világjárvány és a klímaváltozás a divatra?

Erre a kérdésre nem tudok válaszolni, nincsenek adataim. De az általános statisztikákból látható, hogy az e-kereskedelem óriási mértékben megnőtt, ez bizonyára a divatban is megmutatkozott. Az én szemszögemből nézve a fenntarthatóság még mindig csak egy beszédtéma, de tekintve a még mindig növekvő szegénységet, ezzel a divatos szóval csak elfedjük a megállíthatatlan valóságot. Előbb-utóbb mindannyian fenntarthatóan fogunk élni, mert nem lesz más választásunk.

Mit gondolsz a jövőről, hogyan jelenhet meg a technológia a divaton belül?

Most válaszúthoz érkeztünk. Vagy függünk a technológiától, vagy segíteni fog minket. Rajtunk múlik, hogy melyik utat választjuk.


Cseh Divat Tanács | Web | Facebook | Instagram
Olo Krizova | Facebook | Instagram
Budapest Fashion & Tech Summit | Facebook

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük