A Föld Milánóba megy | Marcin Kuberna lengyel keramikus új kollekciója

A Föld Milánóba megy | Marcin Kuberna lengyel keramikus új kollekciója

A Milánói Designhéten mutatja be legújabb munkáit a kézzel alakított, egyszerre minimalista és intuitív formáiról ismert lengyel keramikus.


Marcin Kuberna brandjében, a GRÔPK-ban a szoborszerű minimalizmus és az ősi kézműves mesterség találkozik kézzel készített kerámiákba öntve. Eleinte stylistként dolgozott – többek közt a Vogue-nál –, majd a lengyelországi Kasubiában született művész önerőből kitanulta a keramikus szakmát, és ma már aprólékos folyamattal készíti egyedi és megismételhetetlen darabjait.

Legújabb, Zemia (’Föld’) című kollekcióját a Milánói Designhéten mutatja be április 17. és 23. között. Marcin alkotásait az Alcova nevű kiállítótérben lehet majd megnézni, amely már ötödik éve nyújt megjelenési lehetőséget független, kis márkáknak a divat- és design fővárosában. Az Alcova idén új helyszínre költözött: a Porta Vittoria egykori vágóhídja izgalmasan indusztrialista hátteret biztosít majd a kortárs műveknek, köztük a lengyel keramikus minimalista, szigorú formákkal rendelkező alkotásainak. A Zemia projekt darabjai – ahogy Kuberna művészetének jelentős része – egyfajta tisztelgés a kasub gyökerei és felmenői áldozatos kétkezi munkája előtt.

Marcin így mesélt a Hype&Hypernek az alkotás folyamatáról és a művészetéről:

Művészként hogyan lépsz át a nehézségeken?
Az, hogy művészként dolgozom, átsegített az életem eddigi legnehezebb szakaszán, a pandémián. Az általam választott technika, a tekercselés tökéletes összpontosítást igényel, előre megtervezett mozdulatokkal, és ez egyfajta transzot idéz elő. Szinte felér egy meditatív gyakorlattal. Úgy gondolom, az a nyugalom, ami ekkor megszáll, hatással van a stúdión kívüli életemre is.

Hogyan kapcsolódsz a művészeten keresztül a kelet-közép-európai gyökereidhez?
A kétkezi munka mindig is az életem szerves része volt, mivel egy földművelő családba születtem Kasubiában, Lengyelország partvidékén, és ezzel együtt járt a természet és annak erőinek tisztelete. A szűkebb hazám lakói egyike Lengyelország megmaradt kevés etnikai kisebbségének, saját helyi nyelvezetük, gazdag folklórjuk van – ezt mind beépítem a kreatív munkámba. A GRÔPK mindössze annyit jelent kasubul, hogy edény.

Az alkotás folyamata hogyan segít értelmet találni a világban?
Ősi tekercseléses technikával készítek vázákat, edényeket és szoborszerű tárgyakat. Az aszketikus minimalizmust érzékiséggel, lágysággal társítom, hogy intuitivitás áradjon belőlük – hogy meg akard érinteni, a kezedbe akard venni és lassan felfedezni. Egy darabkát a földből alázatos kézimunkával átformálok valami mássá, hogy a földet bevihessük az otthonunkba.


Marcin Kuberna | Web | Instagram | Facebook
Fotók: Martyna Galla

Az interjú eredetileg nyomtatásban jelent meg a Hype&Hyper 2022/3. számában.

továbbiak
Elegancia madártánccal fűszerezve | JT Grupa Architects
design

Elegancia madártánccal fűszerezve | JT Grupa Architects

A belsőépítészet nemcsak a dekorációról és a passzoló bútorok kiválasztásáról szól, hanem arról, hogyan lehet élő környezetté varázsolni egy teret. Fontos, hogy az enteriőr személyiséget kapjon, hiszen így lesz egyszerre ízléses és életteli. Ezt érezhetjük, ha megpillantjuk a lengyel JT Group új, varsói tervezését is, amelyben diszkréten kísér végig minket
Európa legerősebb hadseregének születése
strategy

Európa legerősebb hadseregének születése

A lengyel hadsereg fejlesztése már az orosz-ukrán háború előtt is a régió biztonságpolitikájának egyik legfontosabb eleme volt, az elmúlt hat hónapban pedig Varsó hatalmas fejlesztéseket jelentett be: a lengyel kormány Európa egyik legerősebb hadseregét építi fel. A tavaszi becslések szerint Lengyelország eddig 48 milliárd dollár összértékben vásárolt fegyvereket, de ez
Közép-Európát teljesen újra kellene szervezni—interjú Pavlo Klimkinnel
strategy

Közép-Európát teljesen újra kellene szervezni—interjú Pavlo Klimkinnel

A volt ukrán külügyminiszter szerint egy sikeres Ukrajna veszélyt jelent Putyin ideológiájára, Magyarországnak empatikusabbnak kellene lennie, új együttműködési alapra lenne szükség Közép- és Kelet-Európában, és egy valódi orosz társadalom kellene, de jelenleg csak felelőtlen oroszok sokaságát látjuk. A Hype&Hyper exkluzív interjúja. Vlagyimir Putyin nemrég Mariupolba látogatott. Vajon jövőre is