A háború közepette is van okunk az örömre | Átadták a Czech Grand Design díjakat

A háború közepette is van okunk az örömre | Átadták a Czech Grand Design díjakat

Kedd este 79 designer, márka, illetve designvállalkozás várhatta tűkön ülve a Karlín Színház nézőterén,hogy kit szólítanak majd a műsorvezetők a színpadra, hogy átvegye a győztesnek járó elismerést. Az abszolút nyertes a Vrtiška & Žák studio lett, az életműdíjjal kitüntett Liběna Rochovának pedig állva tapsolt a közönség. Személyes beszámoló, elsőkézből.

Mindig nagy érdeklődéssel figyelem, mi történik a cseheknél design fronton, s tavasszal kíváncsian várom a Czech Grand Design 2021 díjátadó gáláját. Így volt ez kedd este is, amikor a számítógép képernyője előtt ülve, szerény cseh nyelvtudásommal felvértezve igyekeztem követni a ČT art televízió közvetítését. A Karlín Színház magenta színűre hangolt színpadképe már önmagában üdítő látvány volt: a különféle dobogókból épített kulissza telis tele volt flamingó figurákkal, a gála szereplőinek feje fölött a magasban büszkén világított a CZECH GRAND DESIGN neonfelirat (stage design: Lucie Škandíková). A tervező nem titkolt szándéka volt, hogy egyfajta paradicsomi atmoszférát álmodjon meg a színpadra – két év COVID-helyzet után, s most az ukrán-orosz háború közepette balzsam volt ez szemnek és léleknek egyaránt, nemcsak a jelölteknek, a nyerteseknek, s az egész cseh designszakmának, de nekem is.

Megfigyeltem magamon, hogy érdekes módon a díjátadó estéjét nem amiatt várom, hogy elsőkézből értesülhessek az aktuális nyertesekről. Sokkal inkább a kíváncsiság ültet a képernyő elé: idén milyen műsorral készülnek a szervezők? És itt műsor alatt az egész eseményt értem, annak minden egyes összetevőjével együtt – ezek összessége egy olyan különleges atmoszférát teremt, ami miatt egyszerre vagyok végtelenül büszke és irigy a cseh designszakma képviselőire.

Az utóbbi néhány évben, ahogy megfigyeltem a Czech Grand Design gáláját, kirajzolódott előttem néhány összetevő, ami sosem hiányozhat erről az eseményről: izgalmas látvány, jó ízléssel és professzionalizmussal összeállított műsorszerkezet, illetve humor. Utóbbi rendkívül fontos, kvázi elengedhetetlen, hogy ne egy végtelenül unalmas és lapos eseményen érezze magát az ember – éppen csak annyi esetlenség és spontaneitás megengedett a csehek részéről, ami még a szerethetőséghez tesz hozzá. A csehek ebben az esetben nem járatják csúcsra a komikumot (ne egy stand-up estet képzeljünk el!), de örömmel szórakoztatják magukat és egymást. A kedd esti díjátadón a férfi műsorvezetők öltönyének színe és fazonja is rendhagyó, megmosolyogtató volt (rövidnadrág, rövidujjú zakó, fehér térdzokni), a női műsorvezető elegáns ruhakölteményeit látványos és meglepő kiegészítőkkel (például gigantikus, csillogó diadémmal) párosították (kosztümök: Marek Cpin). Az „Ugorjunk a jelöltekre!” felkiáltást pedig annyira komolyan vették a műsorvezetők, hogy helyenként egy színpadelemmel eltakart trambulinon ugrálva foglalták össze a kategória legfőbb jellemzőit.

Az idei díjtárgyat Eduard Herrmann és Matěj Coufal, a Herrmann & Coufal márka alapítói tervezték meg: ennek a díjnak – a szó szoros és átvitt értelmében is – komoly súlya van (5 kilogramm!), de formájából fakadóan egyszerre archaikus és újragondolt stafétabotra emlékeztet (szinte követeli, hogy valaki vagy valakik megragadják, annyira organikus és magáért beszél a kialakítása) – látszik, hogy a szokásos, unásig ismételt emlékplakettet hírből sem ismeri, s ennek csak örülni lehet.

Tehát még egyszer: izgalmas látvány, élvezetes műsorszerkezet és humorezek tegnap este sem hiányozhattak. És persze, a magas minőségű design iránti elkötelezettség, a szakma iránti szeretet és alázat és az ezzel járó öröm és büszkeség is ott volt a színpadon, még most, a világjárvány után, a háborús helyzet közepette is.

De nem csak a műsorvezetők öltözéke, maga a díjátadó köré rendezett műsor is abszolút szerethető és élvezetes volt: az est forgatókönyve – hiába szól egy ilyen esemény a jelöltek felsorolásáról, a nyertes kihirdetéséről, a díjak átadásáról és a köszönőbeszédekről – abban a hatvan percben egyszer sem volt unalmas, végig feszes maradt. Az együttműködő partnerek, közreműködők, szponzorok felé tett köszönetnyilvánítás vagy az est csúcspontjának számító életműdíj átadásának pillanata sem maradt meg a sablonos berögződéseknél: gyermekénekkar, sötétben világító, neoncsövekkel táncoló tánckar töltötte meg néhány perc erejéig a színpadot, semmi sem volt „túlírt” vagy „túlbeszélt” – éppen annyi időre zökkentették ki a közönséget vagy fokozták az izgalmakat ezek a műsorbetétek, amennyire az kell (rendező: Jana Burkiewiczová, Burkicom formation, visual: Shotby.us).

A díjátadó leginkább megható és tiszteletet parancsoló pillanata az volt, amikor a Design Akadémia képviselői, a Designblok alapítói, Jana Zielinski és Jiří Macek a színpadra kísérték Liběna Rochová divattervezőt, akinek állva tapsolt az egész nézőtér. A tervező egy különleges, printelt ruhadarabban lépett a mikrofonhoz: „(…)Azoknak segítsünk, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Legyünk empatikusak, legyünk boldogok, hogy a Paradicsomban élhetünk (…).”


Nézzük hát, kik győzedelmeskedtek idén:

Az Év Designere (a Cseh Kulturális Minisztérium díja) és egyben Grand Designer díj nyertese:
Vrtiška & Žák studio

Az Év Fotóművésze:
Vojtěch Veškrna

Az Év Illusztrátora:
David Böhm & Jiří Franta

Az Év Tervezőgrafikusa:
Adéla Svobodová

Az Év Divattervezője:
PÁR & Eliška Horčíková

Az Év Ékszertervezője:
Studio Olgoj Chorchoj

Az Év Felfedezettje:
Monika Martykánová

Az Év Gyártója:
Master & Master

Életműdíj:
Liběna Rochová

Fotók: Czech Grand Design

Czech Grand Design | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Téves riadó a klímaváltozással kapcsolatban? | Interjú Bjørn Lomborggal
community

Téves riadó a klímaváltozással kapcsolatban? | Interjú Bjørn Lomborggal

Generációk aggódnak a klímaváltozás miatt, de vannak, aki úgy vélik, hogy az innováció megoldhatja a jövő legmeghatározóbb problémáit, amelyek talán nem is olyan szörnyűek, mint ahogy a média lefesti őket. Interjúnk Bjørn Lomborggal innovációról, a harmadik világ fejlődéséről, és a klímahisztéria megalapozatlanságáról. Ezzel a címmel jelent meg az új könyved:
Újragondolt bécsi műemlékház a húszas évekből
architecture

Újragondolt bécsi műemlékház a húszas évekből

A Bécsi-erdő nyugati lejtőin található Heuberghaus különlegessége a kontextusban rejlik: az egyszerű szerkezetű ház a húszas évek kiemelkedő építészettörténeti műemléke. Ezt az épületet bővítette és alakította át kellő érzékenységgel az Urbanek Studio. A Heuberg volt az egyik első olyan városrész, amit az első világháború után önszerveződő akcióként hoztak létre azok,
Pasztell- és földszínekben született újjá Berlin egyik legrégebbi mozija
architecture

Pasztell- és földszínekben született újjá Berlin egyik legrégebbi mozija

A német BATEK Architekten stúdió Berlin egyik legrégebbi mozijának, a Yorck Kino Passage tereinek adott új külsőt. Az építészek amellett, hogy tisztelegnek az 1908-ban épült mozi eredeti neoklasszikus stílusa előtt, kortárs hangulatot is teremtettek. A felújítás során az épület nagy boltíves ablakaiból merítettek inspirációt, így a mozi előcsarnokában található bár