fbpx
Nyomj Entert

A hálózattudomány megjósolhatja, hogy ki hal meg legközelebb a kedvenc sorozatodban

Janosov Milán hálózatkutatóként a legváratlanabb kontextusokban szereti alkalmazni hivatása analógiáit. Így alakult, hogy a kortárs képzőművészet, az agykutatás és az urbanisztika mellett a népszerű sorozat, a Trónok harca is tudományos górcsöve alá került.

A Network Science Predicts Who Dies Next in Game of Thrones című projektben Milán a prediktív modellezés és gépi tanulási módszerek segítségével jósolta meg, hogy melyik kulcsszereplők fognak meghalni a sorozat évadaiban. 


 

„A Trónok harca egy összetett világ, amelyben a társadalmi pozíció és az igaz baratságok fontos szerepet játszanak, ezért a hálózattudomány eszközeivel számszerűsítettem az egyes karakterek társadalmi interakciós mintáit” – mesélte Milán. A sorozat feliratozott változatára épített, ami nemcsak a beszélt szöveget, hanem a beszélő személyek nevét is tartalmazza, valamint figyelmet fordított a jelenetek elkülönítésére. A két információ kombinálásával nyerte ki az egyes jelenetekben megjelenő szereplők listáját, amiből felépítette Westeros társadalmi térképét. Minden fontosabb szereplőt egy hálózati csomópont képvisel, két szereplő között pedig akkor van kapcsolat, ha szerepelnek egyazon jelenetben. Ezt követően megjelölte, kik haltak meg az első hat évadban. Végül egy széles körben használt lineáris modellt alkalmazott annak az előrejelzésére, hogy a még élő karakterek közül kiknek a sorsa fog valószínűsíthetően véget érni. A projekt és a metódus részletesebb leírása, valamint a spoilert tartalmazó konklúzió a Research Gaten olvasható.

Janosov Milán | Web | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük