A hálózattudomány megjósolhatja, hogy ki hal meg legközelebb a kedvenc sorozatodban

A hálózattudomány megjósolhatja, hogy ki hal meg legközelebb a kedvenc sorozatodban

Janosov Milán hálózatkutatóként a legváratlanabb kontextusokban szereti alkalmazni hivatása analógiáit. Így alakult, hogy a kortárs képzőművészet, az agykutatás és az urbanisztika mellett a népszerű sorozat, a Trónok harca is tudományos górcsöve alá került.

A Network Science Predicts Who Dies Next in Game of Thrones című projektben Milán a prediktív modellezés és gépi tanulási módszerek segítségével jósolta meg, hogy melyik kulcsszereplők fognak meghalni a sorozat évadaiban.


„A Trónok harca egy összetett világ, amelyben a társadalmi pozíció és az igaz baratságok fontos szerepet játszanak, ezért a hálózattudomány eszközeivel számszerűsítettem az egyes karakterek társadalmi interakciós mintáit” – mesélte Milán. A sorozat feliratozott változatára épített, ami nemcsak a beszélt szöveget, hanem a beszélő személyek nevét is tartalmazza, valamint figyelmet fordított a jelenetek elkülönítésére. A két információ kombinálásával nyerte ki az egyes jelenetekben megjelenő szereplők listáját, amiből felépítette Westeros társadalmi térképét. Minden fontosabb szereplőt egy hálózati csomópont képvisel, két szereplő között pedig akkor van kapcsolat, ha szerepelnek egyazon jelenetben. Ezt követően megjelölte, kik haltak meg az első hat évadban. Végül egy széles körben használt lineáris modellt alkalmazott annak az előrejelzésére, hogy a még élő karakterek közül kiknek a sorsa fog valószínűsíthetően véget érni. A projekt és a metódus részletesebb leírása, valamint a spoilert tartalmazó konklúzió a Research Gaten olvasható.

Janosov Milán | Web | Instagram

továbbiak
Új őrület? Magángépek helyett privát tengeralattjárók
news

Új őrület? Magángépek helyett privát tengeralattjárók

A holland U-Boat Worx vállalat megkezdte a NEMO 1 (együléses) és NEMO 2 (kétüléses) tengeralattjárók sorozatgyártását, amelyek méretüknek és súlyuknak köszönhetően viszonylag könnyen mozgathatók, így a szárazföldön, egy kikötőben vagy egy jachton is elhelyezhetők. Amennyiben teljesen fel vannak töltve, a NEMO-járművek akár nyolc órán át is működhetnek 3 csomós sebességgel,
High-tech anyagok és viselhető technológia a MOME konferenciáján
divat

High-tech anyagok és viselhető technológia a MOME konferenciáján

Vajon milyen anyagból készül majd a ruhánk húsz év múlva? Hogy tudná a designszektor anyaghasználatával is fenntarthatóbbá tenni a gazdaságot? Többek közt ezek a témák is felmerülnek a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Future Materials című konferenciáján. Életünk során óriási mennyiségű anyaggal találkozunk a ruháinkon, csomagolt élelmiszereinken, bútorainkon, használati tárgyainkon keresztül.
Egyik kiberkáosz-forgatókönyv sem valósult meg – interjú Dr. Bernhards Blumbergs-szel
business

Egyik kiberkáosz-forgatókönyv sem valósult meg – interjú Dr. Bernhards Blumbergs-szel

Történelmi kibertámadás Lettország ellen, elektronikus szavazás Észtországban, kiberkáosz-forgatókönyvek, és kiberbiztonsági gyakorlatok a mindennapokban. Interjúnk Dr. Bernhards Blumbergs-szel, a balti államok egyik vezető biztonsági szakértőjével. Július elején Lettország ellen egy történelmi jelentőségű kibertámadást intéztek oroszbarát hackerek. Hétköznapi szemmel nézve hogyan néz ki egy nagyobb kibertámadás? Hogyan lehet megragadni azt a pillanatot,