fbpx
Nyomj Entert

A hat legrangosabb párizsi múzeum mutatja be Yves Saint Laurent ikonikus munkásságát

Az Yves Saint Laurent divatház megalapításának hatvanadik évfordulója alkalmából a Centre Pompidou-tól a Louvre-ig hat párizsi múzeum tiszteleg a néhai divattervező előtt.

Yves Saint Laurent mindössze huszonhat éves volt, amikor megalapította saját nevével fémjelzett haute couture divatházát. Most, a hatvanadik évforduló alkalmából a francia főváros hat legrangosabb múzeuma tiszteleg a néhai divattervező öröksége előtt, aki forradalmasította a ready-to-wear fogalmát, valamint egyesítette a divat és a művészet területeit.

A nagyszabású, több helyszínt felölelő kiállítás a következő partnerintézményekben zajlik: Centre Pompidou, Musée d’Art Moderne de Paris, Musée du Louvre, Musée d’Orsay, Musée National Picasso-Paris és Musée Yves Saint Laurent Paris. Minden egyes helyszín Yves Saint Laurent munkásságának különböző állomásait tárja a látogatók elé, párbeszédet kezdeményezve a luxus divatház tervei és a múzeum állandó gyűjteménye között. Ilyen például többek között a tervező egyik leghíresebb, a Centre Pompidou-ban bemutatott ruhadarabja, ami Piet Mondrian művész előtt tiszteleg, ezzel kapcsolatot teremtve Yves Saint Laurent alkotói munkássága és a 20. századi művészet között. „Úgy vélem, hogy egy divattervező munkája nagyon közel áll egy művész munkájához. Folyamatosan merítek inspirációt a kortárs festők munkáiból, mint Picasso, Matisse vagy Mondrian” – mondta egykor a tervező. A Musée National Picasso-Paris termei pedig Yves Saint Laurent és Picasso kapcsolatát, valamint a kubizmus és a dekonstrukció Yves Saint Laurent alkotói munkásságára gyakorolt hatását elemzik.

Forrás: Wallpaper

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük