Ha a százéves társasházak mesélni tudnának | TOP 5

Ha a százéves társasházak mesélni tudnának | TOP 5

A múlt századokban épült társasházakban van valami egészen sejtelmes – nemcsak megjelenésükből adódóan, hanem történelmi múltjuk miatt is. Méltóságteljesen kiállták ugyanis a háborúk veszedelmeit, miközben rengeteg személyes történet szemtanúinak is mondhatják magukat. Most olyan 19. és 20. századi régiós társasházakból készítettünk válogatást, melyek korukat meghaladták, városuk nevezetességévé váltak vagy fontos találkozók helyszínéül szolgáltak.


Dugattyús-ház | Budapest, Magyarország

A “Dugattyús-ház” becenévre is hallgató luxusbérház Hofstätter Béla és Domány Ferenc tervei alapján épült 1938-ban. A Margit körúti társasház igazi budapesti kuriózum: az üvegcsőben közlekedő liften kívül az épület előremutató szellemisége is figyelemre méltó.

Fotók: Budapest100

Brauer-ház | Bécs, Ausztria

A fantasztikus realizmus stílusában megvalósult művészeti tervezés Arik Brauer nevéhez köthető, a kivitelező építész Peter Pelikan volt. Az 1991 és 1994 között épült bécsi lakóház falán található jelenetek a harmóniáért folytatott küzdelmet ábrázolják, csempére égetett festmények formájában.

Fotók: Bwag

Foksal 13/15 | Varsó, Lengyelország

A Foksal utca a kezdetek óta az elit lakhelyének számított Varsóban, a két világháború közti időszakban pedig a fővárosi arisztokraták kedvenc találkozóhelyévé vált. 1895 és 1898 között az utca 13. és 15. száma alatt két fényűző bérház épült, Artur Otton Spitzbarth építész tervei alapján – a neves kézművesek és művészek alkotásai által díszített házakban elismert festők, költők, háborús hősök, miniszterek és szenátorok is laktak.

Fotók: Foksal 13/15

Myslíkova 22 | Prága, Csehország

Az 1907-ben épült szecessziós prágai sarokház építészének František Jiskra mondhatja magát. Az épületet 2014-ben teljesen felújították, ma hotel működik falai között – mely a történelmi helyszínt modern berendezéssel vegyíti.

Fotók: HRS, Trip

Ház macskákkal | Kijev, Ukrajna

Az ugyancsak szecessziós lakóház nevét a homlokzatán található macskamotívumokról kapta, de baglyokat és kimérákat is felfedezhetünk rajta. 1909-ben készült el Volodimir Bessmertnyij építész tervei alapján Fedir Jahimovszkij ezredes számára a díszes társasház – melyben az Ukrán Tudományos Akadémia társalapítója, Stephen Timoshenko professzor is élt.

Fotók: Martofliak, Wildcatjane

Forrás: Budapest100, Foksal 13/15

továbbiak
Kortárs ékszer és textil? Irány  Veszprém! | Érintkezések / Contacts
design

Kortárs ékszer és textil? Irány Veszprém! | Érintkezések / Contacts

Veszprém, “a királynék városa” több szempontból is izgalmas úti cél lehet, ha a közép-dunántúli régió felé vesszük az irányt. 2023-ban a kultúráé a főszerep, hiszen ekkor a város lesz Európa Kulturális Fővárosa. Azonban érdemes figyelmünket már most ide irányítani, ugyanis egy rendkívül izgalmas és újító kiállításnak ad otthont a gyönyörű
A minimalista építészet legendája tervezte ezt a horvát kápolnát
east

A minimalista építészet legendája tervezte ezt a horvát kápolnát

A szigorú tisztaság és korszerű minimalizmus jellemzi ezt a kápolnát, ami Álvaro Siza Vieira tervei alapján készült a Horvát Zagorje régióban, Zágrábtól északra, a szlovén határhoz közel. A koncepciót a pontosság és következetesség elvei alakították. A végeredmény pedig egy fölösleges elemektől mentes szakrális tér, ahol az egyetemesség mellett az építész
Roma ikonográfiák érkeznek a Velencei Biennáléra
art

Roma ikonográfiák érkeznek a Velencei Biennáléra

Áprilisban indul az  59. Kortárs Művészeti Biennálé Velencében, aminek idei mottója az “Álmok teje”. A lengyel pavilonban, Małgorzata Mirga-Tas lengyel-roma művésznő kiállítása lesz látható. Małgorzata a romaellenes sztereotípiákkal foglalkozik, és a roma közösségek ikonográfiájának megteremtésén fáradozik. A Re-enchanting the World című projekt egy kísérlet arra, hogy a lengyel és az