A hatvanas-hetvenes évek stílusvilága és egy kortárs csavar

A hatvanas-hetvenes évek stílusvilága és egy kortárs csavar

Összeillő szettek, virágminta, gallér és harangujj – By Alja Horvat névvel debütált Alja Horvat szlovén illusztrátor új ruhamárkája, ahol az alkotó sajátos grafikái hordható ruhadarabokká alakulnak. Egy kis nyári hangulat a hatvanas-hetvenes évek stílusvilágával fűszerezve. Interjú!


Grafikai tevékenységed során most új mérföldkőhöz érkeztél. Mi motivált vagy inspirált arra, hogy létrehozd saját ruhamárkád?

Illusztrátorként sok csodálatos divatprojektben működtem közre, de valójában tinédzserkorom óta arról álmodtam, hogy saját márkám lesz, saját mintákkal és tervekkel. Még a báli ruhámat is megterveztem, amit anyukám varrt meg, és emlékszem, hogy életem ezen szakaszában rengeteg ruhavázlatom is volt. Még divatiskolába is szerettem volna jelentkezni, de végül a grafikai tervezés mellett döntöttem.

Grafikai megbízásaim során is dolgoztam már együtt divatmárkákkal: két kollekciót készítettem például a CeliaB spanyol ruhamárka számára, de dolgoztam már az Anthropologie és a FILA, valamint sok más kisebb márka kollekcióján is.

Amikor elkezdtem különböző cégeknek és termékeknek mintákat tervezni, rájöttem, hogy nagyon különleges lenne saját illusztrációimmal saját tervezésű ruhadarabokat is készíteni. Mindemellett egy etikus és fenntartható divatkollekció előállítása sok költséggel is jár, amihez a múlt évben sikerült elegendő forráshoz jutnom.

A másik ok, amiért létrehoztam saját kollekciómat, a hatvanas és hetvenes évek stílusvilága iránti szeretetemből fakad: igyekszem feleleveníteni ennek a két évtizednek a szellemét, egy kis kortárs csavarral társítva azt.

A hatvanas-hetvenes évek karaktere szépen visszaköszön egy-egy általad alkalmazott megoldásban, mint például ruhadarabjaid harangujja és kerekebb gallérja, valamint azok színpalettája is megteremti ezt a sajátos hangulatot. Mitől lesznek különlegesek a ruhadarabjaid?

A ruházati vagy egyéb termékek mintáit általában vagy házon belül készítik a textiltervezők, vagy szabadúszó tervezőktől, esetleg nyomdaipari stúdióktól rendelik meg azt. A divatmárkák tulajdonosai általában nem készítenek saját mintákat, és ez az, ami különlegessé teszi ezt a márkát.

Művészként teljes mértékben részt akarok venni a folyamatokban. Ez alatt azt értem, ha egy ruhakollekciót készítek, akkor nem csak a ruhákat tervezem meg, hanem a hozzájuk tartozó mintákat is, így a kollekció száz százalékban az enyém lesz.

Pontosan hol és hogyan készülnek a ruhadarabjaid, milyen alapanyagokat részesítesz előnyben?

Az egész tervezői folyamat úgy kezdődik, hogy készítek egy moodboardot a ruhatervekhez, és eldöntöm, hogy milyen fazonokat szeretnék a kollekciómban viszontlátni. Most nyárra összeillő nadrág és ing, valamint egy rövid ruhaszett készült. Terveztem egy bodyt és egy hosszabb ruhát is megalkotni, de ezek egy második kollekcióban lesznek majd elérhetők még ebben az évben. A moodboard után vázlatokat készítek a ruhákhoz, ezekből készülnek majd el a szabásminták, ezután kezdek el dolgozni a kollekció mintáin.

A repertoár minden egyes darabja egy kis, családi tulajdonban lévő szlovéniai gyárban készül, etikus körülmények között. Az általunk használt anyagnyomtatás környezetbarát, minden nyomat környezetkímélő, víz alapú festékekkel és biológiailag lebomló tintákkal készül. Az általunk használt anyagok mind OEKO-Tex Standard tanúsítvánnyal rendelkeznek.

Az anyag kiválasztása, bevallom, nagyon nehéz folyamat volt, de végül a száz százalék pamut mellett döntöttem, szatén kivitelben – azt akartam, hogy az anyag hétköznapi, mégis ingszerű hatást keltsen, de legyen fényes a felülete. Az összeillő szettekhez a bambuszszövet bizonyult a legjobb választásnak, mivel antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, gyűrődésálló és minden évszakban viselhető. További előnye, hogy télen melegen tart, nyáron pedig hűvösen.

Ahogy említetted, a kollekciódban jelenleg ruhák és szettben is viselhető ingek és nadrágok szerepelnek. Milyen új darabokra számíthatunk még a közeljövőben?

Igen, a rövid ruhák mellett összeillő szettek közül is lehet válogatni – mindig is vágytam egy ilyen alkalmi, színes mintás, összeillő ruhaszettre, aminek darabjait külön-külön is viselhetem. Jövő héten fognak megjelenni a halászsapkáim is, amik már gyártásban vannak.

A By Alja Horvát ruhakollekciók nem lesznek szezonálisak: minden kollekcióban lesznek egymáshoz illő szettjeim, valamint a nyomatok, minták időről-időre megújulnak majd. A téli-őszi időszakban a rövid ruhákat hosszabbakra fogom cserélni, és alkalmanként szezonális kiegészítőket is készítek majd a ruhadarabok mellé. Nem tervezem, hogy minden szezonban új ruhákat alkotok: lassan építkezem és évente egyszer szeretnék új ruhákat piacra dobni, de ezeket a legnagyobb gonddal és odafigyeléssel készítem.

Főállású illusztrátorként dolgozol, de most már egy ruhamárkát is vezetsz. Melyik területre fókuszálsz majd inkább a közeljövőben?

Úgy gondolom, két munkám jól megfér egymással és kiegészíti a másikat. Mindkét terület nagyon kreatív és bizonyos értelemben össze is fonódik. Most is vannak illusztrációs projektjeim, de jelenleg a ruhakollekciómra koncentrálok, mivel egyik régi álmom vált valóra.

By Alja Horvat | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Tengerek partjain | TOP 5
egyéb

Tengerek partjain | TOP 5

A tengerpartok különös szegletei a világnak: a sós levegő, a sirályok hangja és a tenger morajlása mellett lelassulunk, kikapcsoljuk telefonunkat és a mának élünk. Mai válogatásunk körkép a legkellemesebb tengerparti városokról, amelyekben a pihenés mellett számos izgalmas program is lakozik. Piran | Szlovénia, Adriai-tenger A szlovén Piran különleges város: egyszerre érezhető
Bejártuk az OTP toronyházat | Othernity
architecture

Bejártuk az OTP toronyházat | Othernity

Érdekes jelenségként emelkedik ma is Krisztinaváros frekventált pontján az OTP toronyház, mely építésekor igencsak felkavarta maga körül a megszokott állóvizet. Van, aki ki nem állhatja, és van, aki szerint több ilyen modern lakóépület is ráfért volna Budára (legalábbis ez volt a terv). Kopolit üveg, türkiz csempék és páratlan kilátás tizennégy
Egy táska tele dallamokkal
design

Egy táska tele dallamokkal

A Crosley Messenger táska lemezjátszót rejt, a kortárs és a retró stílusvilágát ötvözve. A sajátos táska egy három sebességbeállítással rendelkező, vezeték nélküli lemezjátszót tartalmaz, amellyel bárhol meg tudjuk hallgatni kedvenc bakelitlemezeinket. A vászonborítású táskát egy egyszerű heveder segítségével hordozhatjuk, de fogantyúval is rendelkezik, hogy aktatáskaként is tudjuk használni. A lemezjátszó