A holisztikus (szépség)ápolás városi oázisa | Urban Tiger

A holisztikus (szépség)ápolás városi oázisa | Urban Tiger

Ahogy fent, úgy lent, ahogy kint, úgy bent, hangzik a budapesti bázisú holisztikus retreat, az Urban Tiger mottója. De hogy néz ki a gyakorlatban egy holisztikus retreat? Mit jelent a slow beauty, a skin neutrality vagy az SVT fogalma? Murvai Dóri és Farkas Anita nemcsak elmesélték, de meg is mutatták nekünk, hogyan gondolkodnak a külső és belső szépség harmóniájáról a 21. században.

Anita és Dóri mindketten designnal és művészettel foglalkoztak, alapszakon esztétikát és művészettörténetet, majd pedig design-és művészetmenedzsmentet tanultak. Évekig ugyanannál a hazai építész irodánál dolgoztak, majd a sok tapasztalatot, amit a design szcénában szereztek, egy erős esztétikai vízióval és kreatív koncepcióval rendelkező saját vállalkozásba forgatták át.


„A Covid alatt elkezdett mocorogni bennem a gondolat, hogy vajon mit akarok hosszú távon kezdeni az életemmel, milyen irányba haladok? Már gyerekkoromtól kezdve különösen érdekel a szépség, így elkezdtem gondolkozni azon, hogy mi lenne, ha kozmetikusnak tanulnék? Nehéz volt az elhatározás, mert nagyon fontos volt nekem, hogy diplomám legyen. Végül megfogalmazódott bennem, hogy ha ezt már kipipáltam, és éveket dolgoztam a szakmában, akkor eljöhet az az időszak, amikor elengedem ezt a (társadalmi) elváráshalmazt, és valami másba fogok. Nagyjából egy év alatt képeztem magam kozmetikussá” – kezd bele Anita. „Nagyon hasonló az utam nekem is. Nálam is bekopogtatott az ajtón a Covid, és elvesztettem egy barátomat, ami nagy vészcsengő volt arra, hogy átgondoljam, hogy mi az, amit igazán szeretnék, de még nem mertem beleállni. Az a vágy, ami egész életemben mozgatott, hogy belül keressem a válaszokat az életem problémáira, kérdéseire, elvezetett ahhoz, hogy elkezdjem a természetgyógyász tanulmányaimat és elsajátítsak egy terápiás módszert, az SVT-t (amiről még később bővebben lesz szó). Mint nagyon sok segítő szakmát választó embert, úgy engem is a környezetemben tapasztalt szomorú és terhelt történések, a saját veszteségeim, betegségeim megdolgozása és feloldása vezetett abba az irányba, hogy másoknak segítsek” – folytatta Dóri.

A lányok őszintén hisznek abban, hogy a testet és a lelket egyszerre érdemes kezelni, nem elválasztható a kettő egymástól. Ez az alapja az Urban Tiger szellemiségének. „Ha belül szenved az ember, az kifelé is tükröződik. Ha kint nincsen valami rendben, az ugyanúgy bent is mutatja magát. Nekünk az a célunk, hogy letisztítsuk azokat a dolgokat, amik megakadályozhatnak abban, hogy közelebb kerülj önmagadhoz. Legyen az akadály akár a külsőddel, akár a belsőddel kapcsolatos” – vallják. „Rajongok a magyar nyelvért, mert nagyon beszédes tud lenni. Például az önmagadban benne van a mag, a belső esszencia, a szépségben pedig, hogy épség. Így látjuk mi is, hogy saját belső maggal kell foglalkozni, ha pedig valami egészséges, akkor szép is. A nevünkben a tigris a lobogó belső energia szimbóluma. Ehhez a belső tűzhöz szeretnénk visszavezetni a vendégeinket. Ez a legfontosabb szerintem, hogy szenvedéllyel tudjunk élni” – egészíti ki Anita.

De mire is számítson az, aki felkeresi őket?

Az Urban Tiger városi oázisa egy csendes, árnyas utcáról nyíló budai lakás-szalon, a lehető legjobb értelmében vett nappali hangulattal. Anita viszi a kozmetikai részt, vagyis a külsőt, Dóri pedig a belsőt kezeli. A slow-beauty kozmetikai kezelések nagyjából megfeleltethetőek egy hagyományos szépségszalon kínálatával, annyi különbséggel, hogy semmi természetellenes, vagy radikális kezelés nincsen a repertoáron. Az atmoszféra viszont teljesen más: abszolút feszengésmentés, és a legkevésbé sincs futószalag érzete. Ehhez az enteriőr és Anita személye is hozzájárul, olyan mintha egy régi barátnőd kezelné az arcodat.

„Nemcsak krémeket kenek az emberek arcára, hanem rituáléként fogom fel a kezeléseket. Nagyon erősen beleástam magam a szakma biológiai vonatkozásaiba is: látom, hogy bizonyos bőrállapotok milyen egészségügyi problémákra utalnak, és hatékonyan tudok segíteni az okok felfejtésében. Nagy hangsúlyt fektetek az önszeretetre is, például arra, hogy ne fedjük el feltétlen a bőrhibákat, és ne kenjünk magunkra olyan termékeket, amik csak rosszabbá teszik az állapotát. Rengeteg olyan elvárást támasztunk magunkkal szemben, amik toxikussá teszik a viszonyunkat a saját bőrünkkel. Miért van az, hogy pont az arcnak kell hibátlannak lennie? Miért csak akkor vagy szerethető, ha tökéletes a bőröd? Az lenne a lényeg, hogy bízzunk a bőrünkben, és az egészséges működését próbáljuk meg helyreállítani. Ebből ered a skin neutrality fogalma is. Ahogy a testünkkel kapcsolatban a body positivity, úgy a bőrünkkel kapcsolatban a skin positivity is sok esetben túl nagy ugrás lehet elsőre. Nagyon nehéz hirtelen szeretettel gondolni valamire, amiről évtizedeken keresztül azt tanítottak, hogy gyűlöld, takard el, szárítsd le. A skin neutrality-vel azt tanácsolom, hogy tekints úgy a bőrödre, mint a többi szervedre, ami tükrözi a belsődet, az egészségedet, a gondolataidat. Ez szerintem egy egészséges kapcsolódásnak lehet az alapja” – meséli Anita. A slow szemlélet így abban is megjelenik, hogy nem pillanatnyi, látványos megoldásokat kínálnak, hanem egy lassabb, de sokkal mélyebb és alaposabb folyamatot.

„Én a lelki részénél lépek be, az SVT-vel, vagyis spirituális választechnikával. A terápia során alapvetően lelki problémák oldásával foglalkozunk: megpróbáljuk mindennek a gyökér okát megtalálni, legyen szó elakadásokról vagy akadályokról az élet bármelyik területén, és ezeket kioldva elindítjuk a pozitív változásokat. A rendszer egy választechnika nevű, korábbi pszichoterápiás módszerből alakult ki az 1980-as években és az életünk döntéseit nagyrészt irányító tudatalattink blokkjaihoz enged hozzáférést a test ideomotoros válaszain keresztül. Az ideomotor válasz egy a test által kibocsátott jelzés, izommozgás, mint például az egyik ujjunk felemelkedése, amelyet a tudatalatti idéz elő egy eldöntendő kérdésre adott válaszként, a tudatos elme megkerülésével. Nagyon sokszor azt gondolják az emberek, hogy ez olyan, mint a jóslás vagy a varázslás, ​​mert egy ingával dolgozom. Közben egyáltalán nem erről van szó. Ez egy közös munka, amely során ugyanolyan aktívan dolgozik vendég is, mint én. A spiritualitásnak magának is nagyon sok negatív konnotációja van, és sokan túlmisztifikálják ezt a szót. Mi próbáljuk egy XXI. századi köntösben újraértelmezni, és praktikusan belehelyezni a mindennapokba. Mert ez lényegében az önmagunkkal és a környezetünkkel való békés, szeretettel teli létezésről szól. Az önmagunkba fektetett hitről és bizalomról, hogy a dolgok lehetnek jobbak is, ha foglalkozunk velük” – meséli Dóri.

Jelenleg csak egy közös kezelésük van, a hangtálas arcmasszás (ami az egyik legmennyeibb dolog, amiben az utóbbi időben részem volt), viszont jó pár kliensük jár mindkettőjükhöz, így hatékonyan tudják két oldalról orvosolni a felmerülő problémákat. Céljaik között további közös kezelések és közösségi workshopok is szerepelnek, illetve alig várják, hogy Dóri természetgyógyászként is elkezdhessen praktizálni, még inkább kiegészítve az Urban Tiger holisztikus szemléletét. Ha több self-care hiányzik az életedből, vagy úgy érzed eltávolodtál önmagadtól, itt garantáltan jó kezekben leszel!

Urban Tiger | Facebook | Instagram

továbbiak
Hol a határ szobrászat és építészet között? Jiří Příhoda kiállítása Prágában
art

Hol a határ szobrászat és építészet között? Jiří Příhoda kiállítása Prágában

VOID címmel nyílt meg Jiří Příhoda kiállítása a prágai Rudolfinum Galériában. A cseh szobrász eddigi legnagyobb volumenű tárlatán az építészet és a szobrászat határán mozgó installációkba léphetünk be. Jiří Příhoda munkásságában mindig is nagy szerepe volt az épületek és tárgyak, a funkcionális és az autonóm közti helyzetek feltérképezésének. Formatanulmányokként is
A Pyton Place kiállítás bemutatta, hogy hogyan hatott a Bauhaus a norvég designra
art

A Pyton Place kiállítás bemutatta, hogy hogyan hatott a Bauhaus a norvég designra

Az oslói székhelyű Pyton kollektíva a norvég művészet, design és kézművesség több mint 50 példáját mutatta be a Pyton Place kiállításon a London Craft Weeken. A Pyton Place célja, hogy elmesélje annak történetét, hogy a modernizmus hogyan hatott a Norvégiában létrehozott hagyományos kézműves gyakorlatokra és az ennek eredményeként előállított tárgyakra.
Új hidegháborúban élünk? | Neighbourhood Dialogues x V4
business

Új hidegháborúban élünk? | Neighbourhood Dialogues x V4

A modern történelem mozgatórugója a nagyhatalmak egymáshoz való viszonya, ehhez kétség sem fér, elég a hidegháború alatti bipoláris világra gondolni. Ma kik ezek a nagyhatalmak, hogyan viszonyulnak egymáshoz, és hogyan befolyásolja az orosz-ukrán háború a kapcsolatukat? A kiegyensúlyozott diskurzus érdekében nyugati és keleti nagyhatalmak szakértői vitatták meg ezeket a kérdéseket