fbpx
Nyomj Entert

A Kárpátokba tervezett ökotudatos kabinházat Marc Thorpe

Az amerikai építész, Marc Thorpe tervezi a román Tara Luanei hotel bővítményeként épülő kabinházakat, melyeket a fenntarthatóság, a román vernakuláris építészet és a minimalizmus inspirálta. A kabinok építése idén nyáron kezdődik.

A Canton House névre keresztelt projekt keretein belül Thorpe Romániában, a Kárpátokban található hotelhez olyan kabinházakat tervez, amelyek közműcsatlakozás és -bekötés nélkül üzemelnek. A házak tetején és a hotel főépületének közelében napelemeket helyeztek el, ezek biztosítják a kabinok számára az energiát.


Konyha, mosdó, hálószoba és beépített tárolók egyaránt helyet kapnak minden házban, melyek enteriőrjét a rétegelt lemez dominálja. A kabinokat fekete zsindely fedi, ezzel idézi meg Thorpe a helyi építészeti örökséget. A fekete borítás és a természetes anyagok használata által a kabinok környezetükbe simulnak.

Az épület közvetlen előzménye Marc Thorpe egy másik munkája, a New York állambeli Fermontban található Edifice kabin, amely cédrusból készült és szintén hegyekben épült. Az Edifice tervezésekor az introvertált építészet elvei és a transzcendentalizmus filozófiája hatottak az amerikai építészre, melyek eredményeképp egy, a környezetét tisztelő és az elvonulást segítő tér született. Összevetve a tisztán minimalista Edifice kabinnal, Thorpe Romániába tervezett épületén jól látható, hogy a téglatestforma megbontásával, a dőlt tetővel és a zsindellyel Thorpe valóban a helyi építészeti hagyományok finom érzékeltetésére törekedett.

A rendereket a DRVR Studio készítette.

Marc Thorpe Design | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük