fbpx
Nyomj Entert

A kóser étteremtől a környezettudatos csomagolásig | Piqniq pakk – 13. rész

Vajon mitől lesz egy étterem konyhája kóser? Hogyan változott az elmúlt években az ételkiszállítás, és hogyan lehet a folyamatot minél fenntarthatóbbá tenni? Ha vegetáriánus vagy vegán éttermet keresünk, akkor merre érdemes indulni? Hogyan hatott a pandémia a borravalóra? Kérdések és válaszok a friss Piqniq pakk epizódban!


A KÓSER HÚS NYOMÁBAN – Mitől lesz kóser egy étterem?

Budapesten számos étterem működik, ahol tradicionális zsidó ételeket fogyaszthatnak a vendégek, de ezek többnyire nem kóser konyhák. Preiszler Dániel segítségével betekintést nyerhetsz abba, hogy melyek a vallási alapokra épülő “kósersági” szabályok, az alapanyag előkészítésétől kezdve, az ételkészítésen át, egészen a tálalásig.


FENNTARTHATÓ ÉTELKISZÁLLÍTÁS – A csomagolás tudatos tervezése a környezetért

A járványhelyzet alatt sokszorosára nőtt az igény a házhozszállításra. Egy gasztrovállakozásnak a működése kezdetén végig kell gondolnia, lesz-e ételkiszállítás a profiljában. Egy biztos, ennek a tevékenységnek igen nagy az ökológiai lábnyoma, de tudatos tervezéssel, és előre gondolkodással sokat tehet egy vállalkozás a környezetéért. Helyettesíthető-e papírral teljes mértékben a műanyag csomagolóeszköz? Biztosan környezettudatos, ami lebomló? Hogyan lehet a greenwashing jelenséget elkerülni? Van-e jövője a többször felhasználható ételes dobozoknak? Tudja-e egy gasztrovállalkozás vagy egy kiszállítással foglalkozó nagy iparági szereplő formálni a fogyasztók szemléletét ezen a téren?

A Piqniq Budapest 9. podcast adásában ezeket a kérdéseket járjuk körül Kovács Szabolcs fenntarthatósági szakemberrel, és Szórád Gáborral, az iparághoz számtalan ponton kapcsolódó, ételkiszállításban érdekelt vállalkozóval.


HOL EGYEN A VEGÁN?

Mostanra szerencsére sok vega-, és vegánkompatibilis hely nyílt itthon, és a hagyományos éttermek jó részében is – legalább opció szintjén – előfordul zöldségalapú étel. Ez szuper, a minőség és az ár viszont nagyon ingadozik: van, ahol a rántott gomba a csúcsteljesítmény, máshol ötletes zöldségételek vannak jópofa elnevezésekkel, és embertelenül drágán. Ti hol esztek, ha változatos, de nem túlárazott vega, vagy vegán menüre vágytok? Ismertek olyan helyet, ahol a zöldkoszton akár családi ebédet is el tudnátok képzelni?


KÁRTYÁS FIZETÉS = KEVESEBB BORRAVALÓ?

Szegény pincért még az ág is húzza? Az elmúlt két és fél év bizonytalanságai után ma ismét feléledni látszik a vendéglátás, miközben megjelent egy a borravalóból (is) élők számára kedvezőtlen tendencia. A covid csak katalizálta a folyamatot, mindenesetre évről évre többen fizetünk készpénz helyett bankkártyával. Kártyás fizetés esetén nem minden rendszer alkalmas arra, hogy a borravaló értékével többet “üssön fel” a pincér, a vendégek egy része pedig eleve úgy gondolja, hogy a hivatalos úton becsorgó plusz nem a pincéré lesz végül. Sokan panaszkodnak arra, hogy jelentősen csökkent a jatt összege, van, ahol szervízdíj beépítésével próbálják áthidalni a nehézséget, ezt a megoldást azonban nem minden vendég kedveli. Nektek mi a tapasztalatotok? Kevesebb borravalót adtok-kaptok, mióta egyre többen fizetnek bankkártyával? Mi lehet a jó megoldás?

Ha szeretnéd a fenti kérdéseket és témákat másokkal is megvitatni és egy remek közösséghez tartozni, akkor csatlakozz a Piqniq Budapest Facebook csoportjához itt!

Fotók: Piqniq Budapest

Piqniq BudapestWeb | Facebook | Instagram

Rendszeresen jelentkező sorozatunkban a Piqniq Budapest friss tartalmaiból szemezgetünk: nézd meg az új videót, hallgass bele az izgalmas podcast beszélgetésekbe, ismerd meg a Piqniq Patronokat, és mélyítsd el tudásod az aktuális how-to tartalmakon keresztül!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük