A kóser étteremtől a környezettudatos csomagolásig | Piqniq pakk – 13. rész

A kóser étteremtől a környezettudatos csomagolásig | Piqniq pakk – 13. rész

Vajon mitől lesz egy étterem konyhája kóser? Hogyan változott az elmúlt években az ételkiszállítás, és hogyan lehet a folyamatot minél fenntarthatóbbá tenni? Ha vegetáriánus vagy vegán éttermet keresünk, akkor merre érdemes indulni? Hogyan hatott a pandémia a borravalóra? Kérdések és válaszok a friss Piqniq pakk epizódban!


A KÓSER HÚS NYOMÁBAN – Mitől lesz kóser egy étterem?

Budapesten számos étterem működik, ahol tradicionális zsidó ételeket fogyaszthatnak a vendégek, de ezek többnyire nem kóser konyhák. Preiszler Dániel segítségével betekintést nyerhetsz abba, hogy melyek a vallási alapokra épülő “kósersági” szabályok, az alapanyag előkészítésétől kezdve, az ételkészítésen át, egészen a tálalásig.


FENNTARTHATÓ ÉTELKISZÁLLÍTÁS – A csomagolás tudatos tervezése a környezetért

A járványhelyzet alatt sokszorosára nőtt az igény a házhozszállításra. Egy gasztrovállakozásnak a működése kezdetén végig kell gondolnia, lesz-e ételkiszállítás a profiljában. Egy biztos, ennek a tevékenységnek igen nagy az ökológiai lábnyoma, de tudatos tervezéssel, és előre gondolkodással sokat tehet egy vállalkozás a környezetéért. Helyettesíthető-e papírral teljes mértékben a műanyag csomagolóeszköz? Biztosan környezettudatos, ami lebomló? Hogyan lehet a greenwashing jelenséget elkerülni? Van-e jövője a többször felhasználható ételes dobozoknak? Tudja-e egy gasztrovállalkozás vagy egy kiszállítással foglalkozó nagy iparági szereplő formálni a fogyasztók szemléletét ezen a téren?

A Piqniq Budapest 9. podcast adásában ezeket a kérdéseket járjuk körül Kovács Szabolcs fenntarthatósági szakemberrel, és Szórád Gáborral, az iparághoz számtalan ponton kapcsolódó, ételkiszállításban érdekelt vállalkozóval.


HOL EGYEN A VEGÁN?

Mostanra szerencsére sok vega-, és vegánkompatibilis hely nyílt itthon, és a hagyományos éttermek jó részében is – legalább opció szintjén – előfordul zöldségalapú étel. Ez szuper, a minőség és az ár viszont nagyon ingadozik: van, ahol a rántott gomba a csúcsteljesítmény, máshol ötletes zöldségételek vannak jópofa elnevezésekkel, és embertelenül drágán. Ti hol esztek, ha változatos, de nem túlárazott vega, vagy vegán menüre vágytok? Ismertek olyan helyet, ahol a zöldkoszton akár családi ebédet is el tudnátok képzelni?


KÁRTYÁS FIZETÉS = KEVESEBB BORRAVALÓ?

Szegény pincért még az ág is húzza? Az elmúlt két és fél év bizonytalanságai után ma ismét feléledni látszik a vendéglátás, miközben megjelent egy a borravalóból (is) élők számára kedvezőtlen tendencia. A covid csak katalizálta a folyamatot, mindenesetre évről évre többen fizetünk készpénz helyett bankkártyával. Kártyás fizetés esetén nem minden rendszer alkalmas arra, hogy a borravaló értékével többet “üssön fel” a pincér, a vendégek egy része pedig eleve úgy gondolja, hogy a hivatalos úton becsorgó plusz nem a pincéré lesz végül. Sokan panaszkodnak arra, hogy jelentősen csökkent a jatt összege, van, ahol szervízdíj beépítésével próbálják áthidalni a nehézséget, ezt a megoldást azonban nem minden vendég kedveli. Nektek mi a tapasztalatotok? Kevesebb borravalót adtok-kaptok, mióta egyre többen fizetnek bankkártyával? Mi lehet a jó megoldás?

Ha szeretnéd a fenti kérdéseket és témákat másokkal is megvitatni és egy remek közösséghez tartozni, akkor csatlakozz a Piqniq Budapest Facebook csoportjához itt!

Fotók: Piqniq Budapest

Piqniq Budapest | Web | Facebook | Instagram

Rendszeresen jelentkező sorozatunkban a Piqniq Budapest friss tartalmaiból szemezgetünk: nézd meg az új videót, hallgass bele az izgalmas podcast beszélgetésekbe, ismerd meg a Piqniq Patronokat, és mélyítsd el tudásod az aktuális how-to tartalmakon keresztül!

továbbiak
Elhunyt Marcus Fairs, a Dezeen 54 éves alapítója
news

Elhunyt Marcus Fairs, a Dezeen 54 éves alapítója

A Dezeen sajnálattal tudatta, hogy alapítója, vezérigazgatója és főszerkesztője, Marcus hirtelen és váratlanul elhunyt 54 évesen. Marcust zseniális újságíróként, sikeres vállalkozóként és szerető apaként, férjként, kollégaként és barátként tartották számon. Hirtelen rosszullétet követően múlt kedden került kórházba, ahol 2022. június 30-án, csütörtökön hunyt el. Marcus kreatív és ambíciózus úttörőként vonult
Így rejtsd el stílusosan szobabiciklidet!
design

Így rejtsd el stílusosan szobabiciklidet!

A Boîtier otthoni sporteszközök tárolására készült bútorokra szakosodott: megoldásuk pofonegyszerűvé teszi egy szobabicikli elrejtését. Mutatjuk a bringagardróbot! Mid-century bútorra hasonlító, furnérlemezből és cseresznyefából készített, acéllal megerősített szerkezetű szekrényt kínál a Boîtier azoknak, akik nem fogasnak akarják használni kerékpárjukat két edzés között. A sporteszköz egy száznyolcvan kilogramm teherbírású, kihúzható platformon áll
Vigyázz, kész, strand! | TOP 5
design

Vigyázz, kész, strand! | TOP 5

Kelet-Európában is tombol a nyár, a designfelszerelések tárháza pedig színes és egyedülálló. Ha a strandtáskád tartalmát felfrissítenéd pár jó minőségű és egyedi designdarabbal, de nem tudod, hol nézelődj, mi segítünk ebben a válogatásban öt terméket bemutatva. OO eyewear | Románia A Prototip studio által készített, egyedi, rétegelt lemezből készült napszemüvegekben van