A legjobb dolgok fúziója – WAKA Budapest & 101Bistro

A legjobb dolgok fúziója – WAKA Budapest & 101Bistro

Az igazán jó dolgok általában akkor jönnek létre, amikor a csillagok szerencsés együttállásának és elegendő nyitottságnak köszönhetően jó emberek és jó ötletek találkoznak. Bár a WAKA Budapest hajó már tavaly nyáron is chill-hangulattal és lélegzetelállító kilátással fogadta a nyári napsütésben elidőzni vágyókat, idén szintet léptek, Keve Marci és a 101Bistro ételeinek csatlakozásával.

A rakpartot sok mindenért lehet szeretni és sok mindenért lehet kerülni. Forgalmas, zsúfolt, ráadásul a közlekedést is rendszeresen felforgatják, viszont, ha átlépünk a nehézségeken, olyan helyre érkezhetünk, ami akár órákra marasztal. Az állóhajók műfaja nem újdonság a Duna partján, a külföldi turisták előszeretettel töltenek el egy-egy estét valamelyik fedélzetén, de korábban az A38-on kívül nem nagyon volt olyan lehetőség, ami a hazai közönséget is megszólította volna. Az is inkább bulikra, koncertekre van régóta kalibrálva, ami limitálja, mikor is döntünk a látogatás mellett. Ezért volt üdítő, amikor tavaly nyáron felbukkant a (vízfel)színen a WAKA Budapest a Jane Haining rakparton, a Vigadó tér és a Március 15. tér között félúton. Nem volt hangos nyitány, sem harsogó marketingkampány, csak szépen csendben, barátokkal és barátoknak mutatták meg, mit is gondolnak a nyári kikapcsolódásról.

A “waka” szót ismerhetjük a maori nyelvből – a tradicionális hajókat hívják így, a hawaii mitológiában pedig egy istennő nevét is jelzi. Az enteriőr kialakításakor az volt a cél, hogy a hely megidézze a Karib-tenger és Tulum hangulatát, de nem csak kizárólag azt, ázsiai vagy közel-keleti apró ötletek ugyanúgy alkotóelemei az egésznek. A tulajdonosok, Pap Márk és Andrusch Dániel nem kezdők a vendéglátásban – Márk kamaszkora óta a bárok világában mozog, fokról fokra végigjárva a ranglétrát (másik jelenlegi projektje a Gin Corner Bar, a régió legnagyobb tematikus gin bárja), míg Dani az ikonikus Róma Ételbárba lehelt új életet néhány évvel ezelőtt. Mindketten tudták, hogy olyan helyet szeretnének, ami turistacsapda helyett valódi élményt kínál, és ami törzshelye lehet bárkinek, aki kicsit ki akar kapcsolni a napi körforgásból.

Mások akartak lenni, mint az átlag, kezdve azzal, hogy csak és kizárólag válogatott, prémium italokat és ételeket kínálnak, vagy olyan előadói palettát mutatnak be, ami eltér a mainstreamtől. A jó hírük szájról szájra terjedt, ezért idén tavasszal elhatározták, hogy az italokat kísérő, megszokott snackek helyett a konyhát is a következő szintre emelik. Volt pár potenciális partner a képzeletbeli listájukon, de amikor megkóstolták Keve Marci ételeit a már kultikus 101Bistróban, akkor nem maradt kérdés bennük. A 101 csapata is épp ebben az időben gondolkodott a terjeszkedésen, ezért nagyon gyorsan megtalálták a közös nevezőt és ezt a szezont már a közös, fúziós étlap tervezésével indították.

Olyan ételeket álmodtak meg, amik illeszkednek a helyhez, azaz fuzionáltak, vagányak és lazák, emellett ugyanolyan minőséget képviselnek, mint a WAKA. Az is fontos volt, hogy megfelelően kísérjék a long drinkeket és más italokat, hiszen itt jellemzően késő délután, este, a naplementében fürdőzve jön nagyobb vendégsereg. Ugyanúgy figyelembe kellett venni, hogy nincs idő és lehetőség olyan szervizre, mint a bisztróban (mivel nagyobb a hangzavar és a pultnál kell rendelni), tehát viszonylag könnyedén érthetőnek, mégis csavarosaknak kell lenniük az ételeknek. Az étlapot úgy állították össze, hogy a bátrabbak és a komfortízeket keresők is találjanak valamit, de a hűha-faktor mindenképpen garantált legyen. Az alapanyagok és a kedvenc street food-fogások úgy jelennek meg, mint a szavak egy nyelvben, amik változó kombinációkban más és más történetet tudnak elmesélni.

Megkóstolható a híres arany kimchi és a tápióka ropogós, vagy alternatív hamburgerként a bao, kicsit nagyobb méretben, sertés császárral vagy csirkével. Aki húsmentes ételeket keres, választhatja például a tavaszi tekercset szingapúri majonézzel, amelyben az összetevők tökéletes akkordot alkotnak. Egyfajta arany középutat kerestek, ami közben egyáltalán nem kompromisszum, és természetesen folyamatosan figyelnek a vendégek visszajelzéseire, éppen ezért nemrég finomhangolták is kicsit a kínálatot. Azt látják, aki megkóstol például egy baót osztriga ketchuppal, nem is tudja, miért különleges, csak azt, hogy nagyon működik és hogy soha többé nem akar mást enni. Persze megvan ebben a kihívás, hiszen az előkészített alapanyagok a 101 termelőkonyhájáról jönnek, ami rengeteg logisztikai feladatot jelent, de mostanra egészen jól belejöttek. A srácok tele vannak ötletekkel, így a szezon végéig még bármi megtörténhet: amíg jó az idő, a WAKA fedélzetén mindig örömmel, szuper ételekkel és igazi beach hangulattal várnak.

WAKA Budapest x 101 | Facebook | Instagram

továbbiak
Büfékocsik, restik, automaták | Utasellátó
design

Büfékocsik, restik, automaták | Utasellátó

Téliszalámis zsemle, csatos üveges Bambi és az ominózus, celofánba csomagolt csokoládés Utasellátó szelet. Csak néhány azok közül a finomságok közül, melyek csillapíthatták az utazóközönség éhségét és szomját útban a Balaton vagy épp Miskolc felé. Nosztalgiajárat indul! Sokunk számára az Utasellátó története – egyébként teljesen logikus módon – a vasúti közlekedéssel, s így
Aki valóra váltja az álmokat | A Studio Proba medencefreskója
design

Aki valóra váltja az álmokat | A Studio Proba medencefreskója

Alex Proba nem csak a megrendelői, hanem saját álmait is sorra valóra váltja. Portfóliójának legújabb gyöngyszeme egy kaliforniai ház medencefreskója, egy olyan projekt, amelyről mindig is álmodott. Nincs sehol kőbe vésve, hogy egy medence falát csak csempe, vagy a jól ismert, szigorúan kék műanyag burkolat fedheti, mégsem jutott eszébe eddig
Kinetikus üvegházat tervezett a Heatherwick stúdió
architecture

Kinetikus üvegházat tervezett a Heatherwick stúdió

A viktoriánus terráriumok adtak ihletet a Heatherwick stúdió frissen épült kinetikus üvegházához. A tíz acélelemből álló, piramis alakú szerkezetek szögletes üvegtáblákat tartanak, és úgy tervezték őket, hogy hasonlítsanak a virágokon lévő, a bimbók védelmét biztosító fellevelekre. Az angliai Woolbeding Estate történelmi birtokán létrehozott szoborszerű Glasshouse a National Trust örökségvédelmi szervezet