Az 5 legkísértetiesebb hely Közép-Kelet Európában

Az 5 legkísértetiesebb hely Közép-Kelet Európában

Az év legfélelmetesebb időszakában járunk, így még azokon a helyeken is minden az ijesztgetésről szól ilyenkor, ahol hagyományosan nem ünneplik a Halloween-t. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük a környék legkísértetiesebb épületeit és helyeit. Vagy mondhatnánk, hogy legkísértetjártább? Ki tudja!


1.     Pidhirtsi kastély, Ukrajna

Fotó: Oleksandr Kinshov/Unsplash

A még elhanyagolt állapotában is gyönyörű épület az ukrajnai Lviv közelében található, és a 17. században építtette a Lengyel-Litván Unió hetmanja, az olasz Andrea dell’Aqua tervei alapján. Rendkívül értékes műalkotásokkal és bútorokkal rendezték be a gazdagon díszített palotát, ebből azonban sajnos már szinte semmi sem maradt. Akkor mégis miért látogatják az érdeklődők az épületet? A „fehérbe öltözött nő” vonzza leginkább a borzongani vágyókat! A legenda szerint Zhevuski herceg befalaztatta feleségét, Máriát a vár kőfalába, bosszúból annak vélt hűtlensége miatt. Más elbeszélések szerint azért, mert nem tudott neki örököst szülni. Állítólag a szelleme azért bolyong mindig ugyanazon az oldalon, mert férje örökre odakötötte a testét.


2.     Szent György-templom, Csehország

Fotó: Instagram

Az eredetileg 1352-ben épült Szent György-templom (Prágától keletre) meglehetősen nagy múlttal büszkélkedhet. Az épületet az évszázadok során többször csaknem teljesen elpusztította a tűzvész, a teteje pedig részben beomlott egy 1968-as temetési szertartás során. Ezt követően a gyülekezet biztos volt benne, hogy a templomban kísértet jár, és többé nem voltak hajlandóak betenni a lábukat. Az elhagyott épület rablók és vandálok prédája lett. 2012-ben azonban a Nyugat-Csehországi Egyetem egy művész szakos tanulójának támadt egy ötlete, hogy visszacsábítsa a látogatókat a templomba: installált egy 30 szellemszoborból álló gyűjteményt. A szobrok lehajtott fejjel ülnek a padokban, azóta pedig turisták százai sereglenek ide fotózkodni.


3.     Cișmigiu Hotel, Románia

Fotó: Hotel Cismigiu

Bár Romániában elsősorban mindenki Vlad Țepeș kastélyába jár borzongani, több további helyszín is hírhedt a paranormális aktivitásáról. A Cișmigiu Hotel még az 1900-as évek elején épült, de miután a hetvenes évekre már nagyon lepusztult, felújítás után kollégiumként használták. A mendemonda szerint a kilencvenes évek elején egy diáklány éjszaka a szobájába szeretett volna bejutni a sötétben, de helyette lezuhant egy liftaknába. Onnan még segítségért kiabált, de mivel nem hallotta senki, meghalt. Azóta többen is arról számoltak be, hogy hallják a lány sikolyait, még akkor is, ha a kollégium már bezárt, az épületet felújították, hotellé alakították, és a liftaknát is átépítették.


4.     Keresztek hegye, Litvánia

Fotó: Pudelek (Marcin Szala), CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

A Keresztek hegye egy katolikus zarándokhely, amely Litvániában, Šiauliaitól 11,5 km-re, északkeletre található. Több mint 100 000 keresztet állítottak fel ezen az apró dombon, amelyek közül sok története a 19. század közepére nyúlik vissza. Feltételezések szerint a helyiek feszületeket, rózsafüzért, fényképeket és vallási ikonok szobrait helyezték el ide, miután egy jelenést láttak Szűz Máriáról és a kis Jézusról. Noha szent helynek tartják, az évek során számos kísértetészlelésről beszámoltak már.


5.     Moosham-kastély, Ausztria

Fotó: Alina Goldvart/Unsplash

Az Unternbergben található Moosham-kastély története szellemek nélkül is hátborzongató: több ezer embert citáltak bíróság elé, majd ítéltek itt halálra a 17. századi boszorkányüldözés során. Úgy hírlik, hogy az unternbergi érsek parancsa alapján kivégzettek mindössze 10 évesek voltak. A paranormális jelenségek kutatói azt állítják, hogy a kastélyban több alkalommal látták egy az ebédlőben ülő férfi kísértetét. Őt a helyiek Antonnak hívják, és a mondák szerint a perek idején az épület gondnoka volt.


Nyitókép: Instagram

továbbiak
Az ukrán UBiennale alkotásai idén decemberben is láthatóak lesznek
lifestyle

Az ukrán UBiennale alkotásai idén decemberben is láthatóak lesznek

2021-ben rendezték meg az első Ukrán Digitális és Médiaművészeti Biennálét. Az áramszünetek ellenére idén Kijevben, Lvivben és Ungváron ukrán és nemzetközi művészek olyan munkáit mutatják be, amelyek szerepeltek a tavalyi rendezvényen. Az első UBiennale tizenöt ország művészeitől több mint ötven alkotást mutatott be, köztük VR, AR, videóművészeti, kinetikus és NFT
A 125 éves hamburgi városháza lenyűgöző belseje
lifestyle

A 125 éves hamburgi városháza lenyűgöző belseje

David Altrath német fotográfus két éven keresztül dokumentálta a hamburgi városházát, amely 2022-ben lett 125 éves. Hamburgban az 1842-es nagy tűzvész után 1897-re készült el az új, historizáló stílusú városháza, amely 112 méteres magasságával uralja a városközpontot. Altrath a hatalmas épület belső tereit örökítette meg, amely számos állami intézménynek és
Hógömbbe zárt Karácsony | Az Amazon ünnepi reklámja
lifestyle

Hógömbbe zárt Karácsony | Az Amazon ünnepi reklámja

A világjárvány, a háború és a megélhetési nehézségek miatt a márkák a korábbi klisés és giccses karácsonyi történetek helyett az őszintébb hangvételű megközelítést választották az ünnepi hirdetéseikhez. Ez a valósághű ábrázolás mondható el az Amazon idei reklámfilmjéről is, amely mert újat mutatni a karácsonyi történetekben. Az elmúlt pár év mindenki