A mid-century moderntől a 3D-furnérig | Plydesign-pályázat

A mid-century moderntől a 3D-furnérig | Plydesign-pályázat

Milyen „csodaszert” használt Ray és Charles Eames ikonikus rétegeltlemez-bútoraihoz? Miről vált híressé a német Reholz cég, és milyen „receptet” fejlesztett Kerékgyártó András, a hazai Plydesign tervezője? Innovatív megoldások rétegeltlemez-bútor fronton!

Az idompréselt rétegelt lemez korszakalkotó áttöréseiben, fordulópontjaiban az egyik legfontosabb tényező a ragasztók fejlődése volt. A Lutherma észt cég azért tudott piacvezető lenni ezen a területen az I. világháború előtt, mert kifejlesztettek egy vízálló ragasztót, az Eames házaspár – Charles (1907-1978) és Ray Eames (1912-1988) – pedig akkor tudott először kétirányú hajlítással ellátott idomot (különböző irányú erőknek, terheléseknek egyaránt jól ellenálló, valódi térformát létrehozva, kiküszöbölve a korábbi stabilitási-merevségi problémákat) előállítani, amikor hozzájutottak egy háborús célokra kifejlesztett ragasztóhoz.

Ebben korszakban (20. század közepe, mid-century modern), amit a rétegelt lemez klasszikus, kiérlelt korszakának is nevezhetünk, teremtették meg az anyag ma is ismert és használt gyártástechnológiáját. Az ergonómia jelentősége is a háborúban erősödött fel, hiszen több, mint négyszáz olyan repülési esemény történt, amely a kezelőszervek téves azonosítása, vagyis a rossz ergonómiai kialakítás miatt következett be – ez a gyakorlati tudás az ülőalkalmatosságok kialakításánál is számot tevő szerepet játszik napjainkban is.

A 21. századi fejlesztések jelentősen bővítik a rétegelt lemez felhasználásának lehetőségeit és meghaladják a régi korlátokat. A német Reholz cég (ma Danzer) kifejlesztette a 3D-furnéros technológiát, mely lehetővé teszi az organikus formák kialakítását, megőrizve a formaszerkesztés könnyedségét, de nem csökkentve a teherbíró képességet és a stabilitást. Ez a technológia megadja azt a formai szabadságot, amelyre a rétegelt lemezzel kísérletező designerek mindig is vágytak – ez talán a tojáshéj szerkezetében érhető a leglátványosan tetten. A látszólag törékeny és vékony tojáshéj ugyanis viszonylag nagy terhelést elvisel összeroppanás nélkül. A 3D-furnér hasonlóan vékony héjszerkezetek előállítását teszi lehetővé, mely a különböző irányból érkező erőknek sikeresen ellen tud állni. Egyetlen hátulütője a magas előállítási költség, melyet a iF Design Award 2021 díjazott FRIGATE széktámlájának esetében a hagyományos és a 3D-furnér eljárást ötvözve mérsékelt Kerékgyártó András, a Plydesign vezető tervezője.

Napjainkban megfigyelhető tendencia, hogy azok a cégek, melyek eddig drága 3D-furnér technológiát alkalmaztak termékeik elkészítésére, váltanak az olcsóbban előállítható műanyag használatára. A finn UPM által kifejlesztett „Grada” egy olyan eljárás, amely során a rétegelt lemezt, ebben az esetben a hőformázható fatáblát felmelegítik, majd ezt követően formázzák és sablonban hűtik le (cold press). Ez a technológia a hagyományos idompréseléssel összehasonlítva jelentősen lerövidíti a teljes megmunkálás idejét. A Pagholz műgyantával itatja át a furnérokat, melyeket nagy nyomás alatt hőkezel – az anyag így kis ívekben is meghajlítható, adott esetben pedig háromdimenziósan is meg lehet formálni.

Sőt, a legújabb híradások szerint a rétegelt lemez már az űrt is meghódította: a finnek idén indítják el nyírfafurnérlemezből épített műholdjukat. A PLY DESIGN HOUSE 2021 ötletpályázatnak pontosan ez a célja – hogy új, innovatív felhasználási területet találjunk a rétegelt lemeznek, ennek a sokoldalú anyagnak. A pályázatra július 31-ig lehet a koncepciókat beadni, további részletek a pályázati oldalon olvashatók.

Képek forrása:

1. kép: Eames-házaspár. Forrás: https://www.vitra.com/en-lu/about-vitra/who-we-are/designer/details/charles-ray-eames

2. kép: Eames hordágy, Forrás: https://www.lozidesigns.com/new-blog/2017/10/23/what-is-plywood

3. kép: Eames LCW szék; Forrás: https://www.vntg.com/165189/pair-of-plywood-dcw-chairs-by-charles-and-ray-eames-for-evans-1950s/

4. kép: Az Eames szék fémlábú verziói: DCM és LCM Forrás: https://museumca.org/exhibit/world-charles-and-ray-eames

5. kép: A Danzer 3D-furnérja, Forrás: https://faipar.hu/hirek/alapanyag/8602/uj-korszak-kezdodik

6. kép: FRIGATE szék, tervező: Kerékgyártó András, megrendelő: Plydesign Kft., gyártó: Licit Kft., fotókredit: Hernád Géza, Forrás: Plydesign Kft.

Plydesign | Web | Facebook | Instagram


Kéthetente megjelenő cikksorozatunkban érdekességeket osztunk meg a rétegelt lemez múltjáról, jelenéről és jövőjéről a PLY DESIGN HOUSE 2021 ötletpályázat apropóján. Jelentkezési határidő: 2021. július 31. További információk a Plydesign hivatalos weboldalán.

továbbiak
Vegán bisztró az Esté architekti gondozásában
east

Vegán bisztró az Esté architekti gondozásában

Az ínycsiklandó vegán ételek mellett könnyed, nyugodt atmoszféra várja azt, aki belép a prágai loving bistro ajtaján. A felkapott Letná negyedben egy impozáns sarokház földszintjén nyílt meg a város legújabb helye, ahol nem csak az éhségünket csillapíthatjuk: az Esté architekti stúdiónak hála az üzlettér briliáns építészeti megoldásaiban is gyönyörködhetünk. Több,
Töltődj fel Európa utolsó lakatlan szigetén!
egyéb

Töltődj fel Európa utolsó lakatlan szigetén!

Az Ukrajna Maldívjaként is emlegetett szigeten puha, fehér homokos strand, kristálytiszta víz és delfinek várnak! Ha már unod a tipikus turistacélpontokat és igazán különleges helyre utaznál, akkor számodra a Dzsarilgacs szigete a tökéletes úticél! Az ötvenhat négyzetkilométeres sziget a Herszon régió déli részén található, partjait két öböl – a Dzsarilgacskaja és
Tisztelet és méltóság Grönland szigorúan őrzött börtönében
architecture

Tisztelet és méltóság Grönland szigorúan őrzött börtönében

A fővárosban, Nuukban kapott helyet az Anstalten börtön, amely a súlyos kihágások elkövetőinek teszi lehetővé, hogy otthonukhoz közelebb üljék le büntetésüket: korábban Dániába szállították ugyanis a súlyos bűncselekmények elkövetőit az országból. A kis falunak tervezett börtön a Schmidt Hammer Lassen és a Friis & Moltke közös munkája, melyet már 2019-ben átadtak,