A pezsgőzés egy új alternatívája – bemutatkozik a Doré cider

A pezsgőzés egy új alternatívája – bemutatkozik a Doré cider


A II. French Food Festival közönsége előtt debütál a legújabb magyar almabor, hogy végleg elfoglalja helyét a koccintásra érdemes pillanatok választásai között. A Doré kétféle Heves megyei almafajta párosításából készül, melyeket gondosan, kézzel válogatva készítenek elő, megőrizve azok épségét és zamatát. Minimális beavatkozással készül, így a natúr bor kedvelőket is elvarázsolhatja telt ízeivel. A vintage hangulatot idéző, letisztult és kortárs címkékkel megjelenő Doré márkáról annak két megálmodójával és megvalósítójával, Csontos Eszterrel és Gál Andreával beszélgettünk.


Céljaitok között szerepel a hazai, minőségi ciderkultúra sorsának egyengetése, hiszen sokak számára még ismeretlen az almabor Magyarországon. Ti hogyan találkoztatok először ezzel az itallal?

CS.E.: Én teljesen véletlenül, tíz évvel ezelőtt. Épp egy hazai reklámügynökség grafikusaként, egy kereskedelmi forgalomban kapható márka bevezetésén dolgoztam. A cég marketingesei egy workshopot szerveztek nekünk, ahol demonstrálni próbálták, hogy mennyire nem édes az igazi cider, ellenben a bevezetni kívánt termékkel, és  végigkóstoltattak a csapatunkkal egy csomó angol darabot elrettentésképpen. Nekünk viszont nagyon megtetszett az eredeti műfaj fanyar, friss gyümölcsössége. Emlékszem, soha nem kóstoltam azelőtt hasonlót. Teljesen beivódott ez az emlék az ízmemóriámba.

G.A: A Kertészeti Egyetemre jártam, amikor elhatároztam, hogy szeretnék borász lenni. Tanultam is szőlészetet, borászatot. A gyakorlatomat is egy neves borászatnál töltöttem, ahol tényleg nagyon sok gyakorlati tapasztalatra tettem szert. Ezt követően külföldi utazásaim során találkoztam először a ciderrel – elsősorban Angliában és Spanyolországban –, amelynek a készítése nagyban hasonlít a borkészítéshez. Később a magánéletben is egyre inkább olyan emberek közelébe sodródtam – valószínűleg nem véletlenül –, akik ismerték és szerették ezt az italt, így Magyarországon is elkezdték keresni. Ekkor még nem létezett itthon hazai készítésű, minőségi cider. Ezért kellett nekem belevágnom!

Mennyi időbe telt, míg megtaláltátok a Doré-hoz tökéletesen passzoló almákat?

G.A.: A ciderkészítési tradíciókkal rendelkező országokban, elsősorban Angliában és Franciaországban rengeteg olyan almafajta van, ami kifejezetten csak cider készítésére használható. Magyarországon ennek az italnak még nem olyan régiek a gyökerei (bár már ezt is megcáfolják kutatások), itthon eddig nem voltak ilyen almafajták. Elsősorban azokat használjuk a ciderhez, amik nálunk amúgy is teremnek, ezek olyan étkezési fajták, mint az Idared, Jonagold, stb. Most kezdtük el mi is, illetve a többi ciderkészítő is az olyan almafák telepítését, amelyek jobban passzolnak a cider alapjához: ezek karakteresebb ízt, testesebb jelleget tudnak általában adni az italnak. Az ilyen almafajtákból rengeteg létezik, ízviláguk alapján kerülnek besorolásra: az édes és a fanyar íz közötti skálán bárhol elhelyezkedhetnek. Az, hogy milyen almafajtát választunk, jelentősen befolyásolja a cider ízét is. A finom ciderhez általában többféle alma keveréke szükséges, kettő-három fajta is bekerülhet az erjesztőtartályba. Ezek harmóniája adja meg a kívánt ízvilágot. A Doré-nál is több kísérleti fázis volt, amíg megtaláltuk azt a kombinációt, ami nekünk a legjobban ízlett. Így alakult ki az a szerintünk igazán kifinomult ital, amiben nagyon természetesen követik egymást az egyes ízrétegződések, nem különülnek el, harmonikusan illeszkednek.

Meséljetek a designról, milyen szempontokat vettetek figyelembe a tervezésnél?

CS.E.: Több mint tíz éve dolgozom gasztromárkák arculatain, designján, így volt időm megtanulni, hogy nem a szép grafika a legjobb, ami egy termékkel történhet. Inkább az, hogy tökéletes összhangban legyen a beltartalommal. Folyamatosan egyszerűsítettem az eredeti terveken, mert úgy éreztem egy ennyire letisztult, csak almából készült italhoz egy brutalista design passzol legjobban. Azt a szempontot is figyelembe kellett venni, hogy felhívja a figyelmet az italra, hiszen egy teljesen új termék piacra kerülését kell majd egyengetni, nagy hangsúlyt fektetve a minél organikusabb terjedésre.

A mai, kortárs hatást erősítve hangsúlyos színeket szerettem volna használni, hogy határozottan elkülönüljenek az ízek vizuálisan is. Gyorsan megtaláltam azt két színt, ami szerintem nagyon jól megy az ízekhez, az extra dry nyers kompromisszummentességét jól szimbolizálja a lila szín, míg a dry egy kedvesebb, melegebb íz, amihez pedig a napsárga szín illik. A különböző technikákat, amiket egyébként nagyon szeretek – úgy mint a prégelés vagy stancolás – gyorsan elvetettem, hogy minél letisztultabb legyen az összhatás. Az első limitált szériához az Inkredible Letterpress gyártott magasnyomott címkéket, amiket nagyon jó érzés kézbe venni.

G.A.: Az üveg kapcsán is szerettünk volna egy különleges formát, és nagyon örülök, hogy megtaláltuk ezt a kissé öblösebb alakút, mert így elkülönül mind a boroktól, mind a pezsgőktől, tehát ezzel is erősíteni tudjuk egy új kategória létrejöttét.

CS.E.: Én is egyből beleszerettem az üvegbe, ami formájában hordoz egy különleges, vintage hangulatot: engem a 19. századi normandiai ciderkancsókra emlékeztet. Ezt szerettem volna ellensúlyozni kicsit, egyrészt mert szeretem a kontrasztokat, másrészt azért, mert ez egy nagyon mai, friss ital. Minimális kéntartalommal, minden hozzáadott cukor és édesítő nélkül készül, mindezt pedig szeretnénk a megjelenésében is láttatni.

Milyen alkalmakhoz ajánljátok a Doré cidereket? Mely ételekhez társíthatók leginkább?

CS.E.: Kicsit az is a nem titkolt célunk ezzel az itallal, hogy az emberek gondoljanak a Doré-ra akár a pezsgőzés alternatívájaként is. Tehát akár a mindennapok csendes ünnepléséhez a teraszon egy dolgos nap után, akár egy családi vagy baráti  összejövetel koccintásaihoz, de egy vízparti naplementéhez is szuper választás. Ez utóbbira egyébként lehetőség is kínálkozik, hiszen Budapest egyik legkülönlegesebb helyszínén, a Viadukt Teraszon bárki kiülhet egy üveg Doré-val az autók elől lezárt rakpart teraszára. Egyébként pedig szerintem mindenhez, amihez egy minőségibb pezsgő passzol, passzol a Doré is, a saját tapasztalatokból kiindulva akár snackekhez, (olajos magvak, sajtok, olívabogyó) vagy könnyebb fogásokhoz: halas és zöldséges főételek mellé felejthetetlen ízélmény.

G.A.: A Doré-t is érdemes pezsgőspohárban fogyasztani, hogy a buborékok áramlása dinamikus legyen. Szerintem már ez megad egy alaphangulatot a fogyasztásakor, és tényleg átadhatjuk magunkat annak az érzésnek, ami a hétköznapok élvezetének luxusa.


Doré | Facebook | Instagram

továbbiak
Hogyan változott az orosz nyelvű kisebbség helyzete Észtországban?
stratégia

Hogyan változott az orosz nyelvű kisebbség helyzete Észtországban?

Interjú Andrej Makaricsevvel, Észtországban élő orosz professzorral, aki elmondta, hogy a háború kitörése óta az észt állampolgárság iránti kérelmek száma megnőtt az orosz anyanyelvűek körében. Interjúnk Észtországból, ahol a háború kezdete óta jelentősen változik a társadalom. Az orosz határ csak körülbelül 55 kilométerre van Tartutól, ahol jelenleg él. Érezni Moszkva
Lenyűgöző betonház a szlovákiai erdő rejtekében
design

Lenyűgöző betonház a szlovákiai erdő rejtekében

A Ksa Studený építésziroda egy betonból és üvegből készült házat tervezett úgy, hogy abból a szlovákiai Pernek falu közelében lévő erdőre nyílik csodás kilátás. A 200 négyzetméteres, lejtős telken épült ház üveghomlokzatot kapott, amelyet fokozatosan növényekkel fognak befedni, hogy eltakarják a kíváncsi szemek elől. Az otthon két szintes, a földszinten
Gyárakból a divatvilágba: gyerekkorunk takarói köszönnek vissza a SAPO kollekcióiban
design

Gyárakból a divatvilágba: gyerekkorunk takarói köszönnek vissza a SAPO kollekcióiban

Joggal fordulhat meg a fejünkben a gondolat az ukrán SAPO első kollekcióit látva, hogy  ilyen vagányan még talán sosem láttuk nagymamáink takaróit. Ugyan manapság már nem annyira meglepő, ha egy brand a fenntarthatóságra esküszik, de itt a bizonyíték, hogy még mindig akadnak újdonságok. Mint már tudjuk, a divatipar csillogását beárnyékolja