A sikerhez friss és jól megkülönböztethető designra van szükség

A sikerhez friss és jól megkülönböztethető designra van szükség

A Vojtek Pincészet egy kis, családi vállalkozás, ahol a szőlőtermesztésnek és a borkészítésnek több évtizedes hagyománya van. Borászatuk Villány egyik leghíresebb dűlőjénél, a Jammertal lábánál helyezkedik el: itt készülnek a hagyományos és korszerű borászati technológiákat ötvöző boraik. Kalamajka fantázianevű, könnyű és sötét rubinszínű portugieser boruk az edinburghi székhelyű Glug Wine Club magyar pincészetek boraiból összeállított kóstolócsomagjában is helyet kapott, aminek címketervét Koroknai Kira tervezőgrafikus készítette. Mutatjuk!

Koroknai Kira munkáival már korábban is találkozhattatok a Hype&Hyper hasábjain: az ő nevéhez fűződik például a Mandragóra étterem arculata, vagy a Tiwári House borbirtok Unwritten Poem, valamint a Dúzsi borászat Le Tour de Dúzsi borának címketerve is. Ahogy portfóliójából is kitűnik, Kira egyik szíve csücske a borcímkék tervezése. „Nagyon szeretem ezeket a jellegű munkáimat, mivel komplex és izgalmas folyamat a borkészítés művészete, illetve a bor nagyszerű lehetőség, hogy grafikusként kifejezzem önmagam. Az induló családi borászattól az évtizedek óta működő nagyvállalatokig változatos megkereséseim vannak. Az együttműködések során betekintést nyerhetek a borászatok működésébe, megismerhetem a borvidékeket, a különböző szőlőfajták sajátosságait és a borkészítés rejtelmeit is. A Kalamajka tervezése annyiban tért el eddigi munkáimtól, hogy ez a borcímke nemcsak a Vojtek borászatot képviseli, hanem figyelembe kellett vennem azt is, hogy a magyarországi borkultúránk népszerűsítéséhez méltó vizuális megjelenést kapjon” – mesélte a tervező.

Ahogy Kira is hozzátette, vásárlási szokásaink megváltozásával az egyes márkáknak már nemcsak a polcokon kell érvényesülniük, hanem az online térben is. „Itt nincs lehetőség a borok megtapintására, megkóstolására, ezért a vásárlói döntésben a design minősége is nagyobb szerepet kap. Szerencsére a borászok és az importőrök egyre inkább tudatában vannak, hogy friss és jól megkülönböztethető designra van szükségük ahhoz, hogy kitűnjenek. Ebből a szempontból a Kalamajka esetében is megvolt a kellő nyitottság és bizalom a tervezői döntéseim felé” – jegyezte meg.

A címke kialakítását végül a bor fantázianeve ihlette: Kira a „kalamajka” jelentését hangsúlyozva egy vizuális kontrasztokra épülő megjelenést alkotott. „A tervezésnél teljesen szabad kezet kaptam, az egyetlen elvárás az volt, hogy izgalmas, modern végeredmény jöjjön létre. Szerettem volna egy olyan figyelemfelkeltő címkét kialakítani, amely reflektál a bor különleges elnevezésére. A kalamajka dinamikus hangulatát az egymással erősen kontrasztban álló vizuális elemek felhasználásával hoztam létre, az erős tipográfiai elemek továbbá kiegyensúlyozzák az illusztráció finom, vékony vonalait” – magyarázta Kira. A sötétkék és pasztell lila árnyalatok pedig a kékoportóként is ismert Portugieser friss, gyümölcsös és fűszeres jegyeit idézi meg.

Koroknai Kira | Web | Instagram

továbbiak
Rév Marcell Emmy-díjat nyert az Eufóriáért
fotográfia

Rév Marcell Emmy-díjat nyert az Eufóriáért

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb sorozata, az Eufória „The Theater and Its Double” epizódjának operatőri munkájáért kapta meg a magyar operatőr az elismerést. Arra egyelőre még egy hetet kell várni, hogy kiderüljön, kik lettek a legjobb színészek, illetve mely sorozatok érdemelnek díjat, ugyanis ezúttal a technikai kategóriák elismeréseit osztották ki.
Megelevenednek Veszprém és a Bakony-Balaton régió történetei a Hello Veszprém-Balaton magazinban
community

Megelevenednek Veszprém és a Bakony-Balaton régió történetei a Hello Veszprém-Balaton magazinban

Portrék, túraajánlók, rejtett kincsek, kulisszatitkok és a táj történetei: a Veszprém-Bakony-Balaton régió bejárására hív a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program hivatalos online magazinja, a Hello Veszprém-Balaton. Milyen legendák kapcsolódnak a balatoni tanúhegyekhez? Hol találhatsz egyedi antikvitást a Balaton-felvidéken járva? Milyen hagyományok nyomán készült el az EKF söre?
Bécs és London hangjainak ötvözése  – Interjú Cid Rimmel
east

Bécs és London hangjainak ötvözése – Interjú Cid Rimmel

A Cid Rim néven alkotó Clemens Bacher Bécsben nőtt fel, ahol apja révén már korán a zene közelébe került. Fiatalon megtanult dobolni és zongorázni, bandákban játszott, később pedig a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetemen jazzdobosnak tanult. Bécsi barátaival és zenésztársaival saját kiadót is alapítottak Affine Records néven, melyet a mai