fbpx
Nyomj Entert

A sikerhez friss és jól megkülönböztethető designra van szükség

A Vojtek Pincészet egy kis, családi vállalkozás, ahol a szőlőtermesztésnek és a borkészítésnek több évtizedes hagyománya van. Borászatuk Villány egyik leghíresebb dűlőjénél, a Jammertal lábánál helyezkedik el: itt készülnek a hagyományos és korszerű borászati technológiákat ötvöző boraik. Kalamajka fantázianevű, könnyű és sötét rubinszínű portugieser boruk az edinburghi székhelyű Glug Wine Club magyar pincészetek boraiból összeállított kóstolócsomagjában is helyet kapott, aminek címketervét Koroknai Kira tervezőgrafikus készítette. Mutatjuk!

Koroknai Kira munkáival már korábban is találkozhattatok a Hype&Hyper hasábjain: az ő nevéhez fűződik például a Mandragóra étterem arculata, vagy a Tiwári House borbirtok Unwritten Poem, valamint a Dúzsi borászat Le Tour de Dúzsi borának címketerve is. Ahogy portfóliójából is kitűnik, Kira egyik szíve csücske a borcímkék tervezése. „Nagyon szeretem ezeket a jellegű munkáimat, mivel komplex és izgalmas folyamat a borkészítés művészete, illetve a bor nagyszerű lehetőség, hogy grafikusként kifejezzem önmagam. Az induló családi borászattól az évtizedek óta működő nagyvállalatokig változatos megkereséseim vannak. Az együttműködések során betekintést nyerhetek a borászatok működésébe, megismerhetem a borvidékeket, a különböző szőlőfajták sajátosságait és a borkészítés rejtelmeit is. A Kalamajka tervezése annyiban tért el eddigi munkáimtól, hogy ez a borcímke nemcsak a Vojtek borászatot képviseli, hanem figyelembe kellett vennem azt is, hogy a magyarországi borkultúránk népszerűsítéséhez méltó vizuális megjelenést kapjon” – mesélte a tervező.

Ahogy Kira is hozzátette, vásárlási szokásaink megváltozásával az egyes márkáknak már nemcsak a polcokon kell érvényesülniük, hanem az online térben is. „Itt nincs lehetőség a borok megtapintására, megkóstolására, ezért a vásárlói döntésben a design minősége is nagyobb szerepet kap. Szerencsére a borászok és az importőrök egyre inkább tudatában vannak, hogy friss és jól megkülönböztethető designra van szükségük ahhoz, hogy kitűnjenek. Ebből a szempontból a Kalamajka esetében is megvolt a kellő nyitottság és bizalom a tervezői döntéseim felé” – jegyezte meg.

A címke kialakítását végül a bor fantázianeve ihlette: Kira a „kalamajka” jelentését hangsúlyozva egy vizuális kontrasztokra épülő megjelenést alkotott. „A tervezésnél teljesen szabad kezet kaptam, az egyetlen elvárás az volt, hogy izgalmas, modern végeredmény jöjjön létre. Szerettem volna egy olyan figyelemfelkeltő címkét kialakítani, amely reflektál a bor különleges elnevezésére. A kalamajka dinamikus hangulatát az egymással erősen kontrasztban álló vizuális elemek felhasználásával hoztam létre, az erős tipográfiai elemek továbbá kiegyensúlyozzák az illusztráció finom, vékony vonalait” – magyarázta Kira. A sötétkék és pasztell lila árnyalatok pedig a kékoportóként is ismert Portugieser friss, gyümölcsös és fűszeres jegyeit idézi meg.

Koroknai Kira | Web | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük