Alkotás, tanulás és tudásmegosztás a Tiwári House borbirtok repertoárjában

Alkotás, tanulás és tudásmegosztás a Tiwári House borbirtok repertoárjában

Természet, tradíció és innováció borospalackokba zárva – a Tiwári House borai gazdag aromavilággal, mégis tiszta, harmonikus vonalvezetéssel rendelkeznek, amelyekben a badacsonyi vulkanikus terroir dominál. A borászat egyedülálló filozófiáját Tiwári Livia és férje, Shashi Tiwári álmodták meg: borászatukban a művészet, a kifinomultság és az egyedi italélmény a hívószavak. Interjú!


A Tiwári House egy huszonöt hektáros szőlőültetvényen, Magyarország vulkanikus lejtőin, a Balaton északi partján fekszik, ahol prémium minőségű borok és pezsgők készülnek. Mi a borászat háttértörténete, honnan ered elköteleződésetek a borok iránt?

Shashi Tiwári: Livia kreatív tervezői szakmai múlttal rendelkezik, én karrierem kezdetén ipari robotikával foglalkoztam, majd befektetői bankárként folytattam tovább tevékenységemet. Hivatásból vagy éppen kikapcsolódásból hat kontinenst jártunk be együtt – ez idő során a bor és annak érzékszervi elemei közös szenvedélyünkké váltak. A borászkodás gondolata 2014-ben, egy fagyos, de gyönyörű badacsonyi kirándulás alatt született meg bennünk; a szőlő és a bor rejtelmeit pedig Jancis Robinson és Hugh Johnson könyveiből tanulmányoztuk. Nagyon vonzott minket Magyarország terroirja, így Badacsonytordomicson vásároltuk meg első szőlőültetvényünket, még 2018-ban. Egy évvel később Unwritten Poem (Íratlan vers) névvel útjára is indítottuk palackozott borainkat. Ekkor még sok fejlesztendő terület állt előttünk, így további lépéseket tettünk, hogy saját filozófiánk felé haladjunk. Ezzel a meggyőződéssel vágtunk bele egy rendkívül kifinomult, jövőbiztos borászat fejlesztésébe Nemesgulácson, ami terveink szerint számtalan előnyt jelent majd a helyi gazdaság számára: javítja a szőlőtermesztés színvonalát, növeli a feldolgozó kapacitást, és meghaladja a minőségi normákat.

Kinek mi a szerepe pontosan a márkán belül? Hogyan épül fel a közös munkátok?

Tiwári Livia: Különböző egyéni erősségeink vannak – a hozzáállásunk, motivációnk és elkötelezettségünk azonban közös és minden lépésben egyeztetünk egymással. Shashi a jövőbeli növekedés tervezésével, valamint az operatív, technológiai, értékesítési és pénzügyi szempontokkal foglalkozik. Én a márkaépítésre, a marketingre, a kommunikációra és az általános márkastratégiára fókuszálok: hiszem, hogy a Tiwári House vizuális esztétikája hozzájárul a növekvő és radikális innováció folyamatához. Mostanában inkább a közösségi média jelenlétünk és saját webshopunk fejlesztésével foglalkozom, míg Shashi a borexporttal és forgalmazással kapcsolatos, néhány kihívást jelentő technológiai- és ellátásilánc-menedzsment problematikát old meg. A közös munkánk kulcsa, hogy őszintén fordulunk egymáshoz, támogatjuk egymást, és együtt élvezzük az élet örömeit.

A Tiwári House nemcsak borbirtok és korszerű pincészet, hanem kutatóközpont is egyben. Mi a márkátok filozófiája?

S. T.: A tanulás, az alkotás és a tudásmegosztás a Tiwári House repertoárjának kulcsfontosságú része. A bor megértése, a borélmény megteremtése és a bor elmagyarázása érdekében interdiszciplináris technikákat, valamint modern technológiákat alkalmazunk. Filozófiánk az anyatermészet, a megbízhatóság, a közösségek támogatása, az innovációk behozása és a fenntarthatóság iránti elköteleződésünk köré épül, amely lehetővé teszi fogyasztóink számára a felemelő italérzet megtatapasztalását.

Az Unwritten Poem temékcsalád bevezetésével a természet ritmusát, az élvezet pillanatát, az élet ünneplését és a lélek felszabadítását szerettük volna megragadni, amely a hozzá tartozó designelemekkel és a borok harmonikus kézműves jellegével is rezonál. Az italok jelentéstartalmának alakítását továbbra is fontosnak tartjuk, legyen szó akár egy palack kifejező borról, egy pohár természetes alkoholmentes pezsgőről, vagy egy elgondolkodtató kutatási jegyzetről.

Ahogy említitek az italok elkészítésében fontos számotokra az innováció és a fenntarthatóság, így vegán borászatként működtök. Mit jelent ez pontosan?

S. T.: Kizárólag pezsgő, vegán, természetes és szüreti (egyetlen meghatározott évben termesztett és szüretelt szőlőből készült – a szerk.) borokat készítünk. A természetesség jegyében italainkban nem használunk szintetikus élesztőket és szervetlen adalékanyagokat, továbbá a borkészítés során teljesen mellőzzük az állati eredetű termékeket vagy melléktermékeket. Különösen odafigyelünk a tej, tojás, halolaj alapú finomítószerekre, hogy vegánok és allergénmentesek maradjunk. Jól használjuk a hőmérséklet-szabályozást, a biomechanikus és elektromechanikus eljárásokat, valamint a türelmet, a precizitást és a szenvedélyt, hogy minden tekintetben magas színvonalat teremtsünk. Összesen kilenc szőlőfajtával dolgozunk, ebből öt típusból már piacra dobtunk borokat és további négy fajtával még mindig kisérletezünk pincéinkben.

Ahogyan nehéz megmondani azt, hogy melyik a kedvenc ujjam a kezemen, úgy a legkedveltebb szőlőfajtánkat is nehéz lenne kiemelni. A Budai Zöld – Kéknyelű fajtákkal különösen nagy sikert arattunk, mert mindent elértünk, amit szerettünk volna ettől a ritka párostól. Ezen kívül szeretnénk többet kísérletezni a Pinot Noirral, ami egy sokoldalú fajta, továbbá van egy kis gyengeségünk a „csiszolatlan gyémántok” felé is, amiket továbbra is kutatni szeretnénk a helyi Vitis Vinifera szőlőfajtákból.

Melyik borotok igazán ikonikus, ami jól összefoglalja a Tiwári House által képviselt értékeket?

T. L.: Az előbb említett Kéknyelű és Budai Zöld fajtákból készült Blanc Cuvée-vel kapcsolatban mindketten határozottan egyet tudunk érteni abban, hogy kiemelkedik a repertoárból. Szőlőültetvényeinken ezeket a fajtákat egymás mellé, váltakozó sorokba helyezzük, hogy elősegítsük a keresztbeporzásukat. Amikor a hegyekből legördülő hűvös levegő találkozik a nemzeti park és az előtte elterülő Balaton melegebb levegőjével, a felhők tömege alacsonyan lógva késő estig beborítja ezeket az ültetvénysorokat. Ennek a parcellának a pezsgőbora egyfajta misztikus romantikával bír: mintha a szerelem mennyei nektárját zártuk volna palackba. A kritikusoktól, rajongóktól és borbarátoktól egyaránt dicséretet érdemel, valamint azok számára, akik még nem kóstolták, egy „Íratlan vers” marad.

A borok minősége mellett a vizuális megjelenésetekre is nagy hangsúlyt fektettek. Mi az arculati koncepciótók? Milyen üzenetet szeretnétek vele átadni?

T. L.: A Tiwári House koncepciója több márkakoncepciót egyesít, amelyek azonos filozófiával rendelkeznek, hogy fogyasztóinak felemelő élményt nyújtsanak: fontos, hogy minőséget nyújtsunk mindenki számára. Az első márkánk vagy borkoncepciónk az Unwritten Poem, amely egy friss és fiatalos pezsgősorozat. A teljeskörű érzékszervi élmény érdekében az ital ötvözi a költészetet az alkalmazott művészettel, címkéjén pedig kézzel készített kalligráfia található – a márkamegjelenés tökéletesítése hosszú hónapokig tartott. Összességében a művészi formák, a keleti filozófia, a költészet és a spiritualitás iránti szeretetünkből merítettünk ihletet. Az arculat kivitelezésére továbbá magyarországi kreatívokat kértünk fel, hiszen a szőlőtőkék is ott nevelkednek.

Hogyan tovább: mire szeretnétek fektetni a hangsúlyt a közeljövőben? Milyen újdonságokkal készültök?

T. L.: Valójában hosszú listánk van az új ötletekkel, tervekkel és bejelentésekkel kapcsolatban. Augusztus végén Londonban leforgattuk az első rövidfilmünket, ami az Unwritten Poem koncepcióját vizuális költészetként egy művészfilm formájában mutatja be – a tervek szerint 2022 tavaszán fog debütálni. Nagyon izgatottak vagyunk ezért az első filmes megjelenésünk miatt, amit egy londoni székhelyű magyar rendező rendezett és forgatott. A Tiwári House égisze alatt további két izgalmas koncepcionális márka piacra dobását is tervezzük, amiből az egyik az Our Method Classique pezsgőbor lesz.

Tiwári House | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Szaunaélmény bárhol
architecture

Szaunaélmény bárhol

Az előre gyártott, lebegő mobilszauna lényege, hogy változatos természetes vizeken lehessen úsztatni, és természetközeli elvonulásra invitálja a használóit. Első lebegése a Genfi-tavon debütált! Trolle Rudebeck Haar egy háromszemélyes, tolóajtós faszerkezetet álmodott meg. A tervezés során az optimális súly kikísérletezése, valamint a maximális szétszedhetőség és összeszerelhetőség volt a legnagyobb kihívás. A
Újrahasznosított cipőkből épült a Nike sportpark Szerbiában
design

Újrahasznosított cipőkből épült a Nike sportpark Szerbiában

Nem kevesebb mint húszezer darab újrahasznosított tornacipőből készített szabadidőparkot a Nike, a londoni székhelyű Accept & Proceed kreatív ügynökséggel együttműködésben. Az Újbelgrádban épült projekt a “Move to Zero” mozgalom részeként valósult meg, ami a sportóriás törekvése a zéró szén-dioxid kibocsátás és a zéró hulladék iránti elköteleződés irányában. A helyszín az Újbelgrádban
Hajókabin ihlette cseh nyaraló
architecture

Hajókabin ihlette cseh nyaraló

Csehországban, a Vranov-gát feletti zöldövezetben található nyaraló kialakítását a hajókabinok ihlették: a kis házikó összes apró részlete precízen átgondolt, a belső tér minden egyes centiméterét kihasználták. A projekt megbízója a nagypapájától örökölte a régi kis faházat, és a cseh Prodesi/Domesi céghez fordult segítségért, akik nemcsak építészirodaként, hanem kivitelezőként is