A szocmodern építészet megkopott varázsa | TOP 5

A szocmodern építészet megkopott varázsa | TOP 5

Európa középső és keleti részén a huszadik század második felének modern építészetét hajlamosak vagyunk a szocializmussal összekapcsolni, így hát nem csoda, hogy ezekben az országokban a modern épületek megítélése általában negatív. A szocialista éra monumentális, ám mára pusztuló emlékei sokak számára inkább kellemetlen részei a városoknak, ám szerencsére vannak, akik kivételes nézőpontból tekintenek a szocmodern épületekre. Monumentalitás, végtelen beton, neonfeliratok, omladozó maradványok, elhagyatott tájak és váratlan megoldások… mai válogatásunkban öt Instagram-fiókot mutatunk be, akik képeikkel bizonyítják, hogy a modernizmus milyen sajátos ízt ad a volt szocialista városoknak.

@liquidation.of.excess

A halványuló modernizmus emlékei és a szocialista múlt roskadozó maradványai között kalauzol el minket Samuel Gunter bámulatos képeivel. Posztjait egy-egy rövid ismertetővel és saját élményekkel kommentálja, ezáltal még többet megtudhatunk a különös épületekről, beton játszóterekről, furcsa buszmegállókról és kivételes emlékművekről.


@soviet_pixel

Aki járt már lakótelepen, az pontosan tudja, hogy az óriási panelházak végtelen ismétlődésében nagyon könnyű elveszni. Nincs ez másképpen Ukrajnában sem, ahol a panelek lakói mozaikképekkel próbálnak egyediséget csempészni az egyforma erkélyekre. Erre a jelenségre lett figyelmes az odesszai újságíró és fotós, Taras Osipov, aki soviet_pixel nevű oldalán dokumentálja az ukrán lakótelepek sajátos művészetét.


@brutapest

Színes csempék, neonfeliratok, szocmodern freskók, furcsa erkélyek és repetitív homlokzatok… a brutapest a magyar főváros izgalmas és igazán színes brutalista és szocmodern részleteit örökíti meg. A képek egyedi nézőpontján keresztül egy új perspektívából fedezhetjük fel Budapestet.


@prspctiv_

Ki mondta, hogy a modernizmus szürke és unalmas? A prspctiv_ egyedi hangulatú képein keresztül Lengyelország legszínesebb modernista épületeit, belső tereit, feliratait, mozaikjait és köztéri bútorait ismerhetjük meg.


@utopian_concrete

A volt Jugoszlávia és a Szovjetunió országainak II. világháború utáni késő modern építészete szinte kimeríthetetlen betonkincseket rejt, Steve Cvar pedig megpróbálja összegyűjteni a legutópisztikusabb épületeket és emlékműveket, főként Kelet-Európából.

továbbiak
A műanyag körforgása | PLASTLO
east

A műanyag körforgása | PLASTLO

Régi hűtőszekrények, kiszuperált elektronikai termékek, varrógéphez tartozó orsók és kozmetikai tégelyek. Joggal tehetnénk fel a kérdést: mi köti össze az előbb felsorolt tárgyakat? Azontúl, hogy egytől egyig műanyagból készülnek, funkciójuk elvesztése után nehezen újrahasznosíthatóak. Ezen szeretne változtatni a prágai székhelyű PLASTLO. A cég a használatra alkalmatlanná vált műanyag termékek felhalmozódásának
Karkötő, mellyel magyar tervezők forradalmasítanák a kézfertőtlenítést
design

Karkötő, mellyel magyar tervezők forradalmasítanák a kézfertőtlenítést

A higiéniai szokások pandémiával járó változásaira reagáltak magyar tervezők, akik termékükkel a kézfertőtlenítés új, alternatív módját hozták el. A kleen-wear karkötőknek hála a kézfertőtlenítő mindig kéznél lesz. A koronavírus-járvány megjelenésével a maszk mellett állandó kellékünk lett a kézfertőtlenítő, ami vagy kifolyt, vagy otthon maradt, és ha volt is szerencsénk magunknál
Ha tetszett az Eszes Róka-sorozat, ezt imádni fogod!
grafika

Ha tetszett az Eszes Róka-sorozat, ezt imádni fogod!

Farkas Róbert új könyvében a tizenegy éves Tomi kódolt jelzést fog az űrből, majd egy potyautas társaságában kozmikus kalandokba keveredik. Míg az Eszes Róka meséi trilóga részeit ő maga írta és rajzolta, a most megjelent könyvből már „csak” mint író vette ki a részét, az illusztrációkat Bernát Barbara készítette. Mutatjuk!