A sztereotípiákon túl: ilyen egy fehérnemű, ha akadálymentes

A sztereotípiákon túl: ilyen egy fehérnemű, ha akadálymentes

Egyre többet olvashatunk a textilgyártás és textilhulladék, vagyis a divatipar káros, környezetszennyező hatásáról. Annak kirekesztő oldaláról viszont kevés szó esik – ennek egyik elhivatott hangadója Pázmány Lili, aki feszegetve a divat határait már többször is megmutatta, hogyan kell stílusos és mégis a társadalmi sokszínűséghez alkalmazkodó ruhadarabokat létrehozni. A divattervező ezúttal nem csak egy funkcionális ruhaszettet készített: új fehérnemű projektjében a mozgáskorlátozott öltözködés a vonzó, érzéki megjelenés kérdéskörével találkozik.

Pázmány Lili erősen hisz abban, hogy divattervezőként képes pozitív változásokat elérni és fontos beszélgetéseket elindítani. Még a pandémia kezdetén döntött úgy, hogy a londoni Central Saint Martin’s posztgraduális képzésén folytatja tovább az inkluzív vagy akadálymentes divat területén végzett kutatását. Jelenleg Londonban él: az itteni környezet és a művészeti szcéna szintén hatással volt Lili legújabb projektjére.

A tervező nem most először foglalkozik az akadálymentes divat kérdéskörével. „Küldetésemnek tartom, hogy olyan ruhadarabokat alkossak meg, amelyek túllépnek a sztereotípiákon és lebontják a határokat, mindenki számára elérhetővé téve a divatot” – mondta el. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen korábban megálmodott diplomamunkáját is mozgáskorlátozottak igényeire szabva tervezte meg: a farmeranyagból készült, streetwear stílusú ruhakollekció ötféle különböző módon kombinálható szettből áll, különböző mozgást segítő elemekkel kiegészítve.

Édesanyám szklerózis multiplexes, és kerekesszékkel közlekedik. Ő inspirál engem arra, hogy minden testre tervezzek, és ő a hajtóerő minden munkám mögött. A divatipar általában egy sztenderd, álló alakra tervez: mivel általában nem látják közvetlen közelből a problémát, ezért a legtöbb tervező sajnos nem foglalkozik azzal, hogy eleget tegyen a testi fogyatékossággal élő emberek ruházkodási igényeinek. Az édesanyámmal való kapcsolatom és az ő szükségleteinek mély megértése alakítja a döntéseimet a szabásvonalak tervezésétől kezdve a kivitelezésen át egészen odáig, hogy hogyan kommunikálom az elképzeléseimet” – jegyezte meg. Miután látta és megtapasztalta, hogy a megfelelően megtervezett ruhák mennyi segítséget jelentenek édesanyjának, elhatározta, hogy tovább folytatja kutatását és a közös tervezést a fogyatékossággal élő emberekkel. Ennek egyik eredménye új akadálymentes fehérnemű projektje, aminek egymásra rétegződő kialakítása utcai viseletként is megállja a helyét.

Egy kerekesszéket használó barátnőm, Varga Katalin említette, hogy nagyon szeretne vonzó, akadálymentes ruhákat viselni – ez a ruházati kategória ma nagyon korlátozott a piacon. Miután más kerekesszékes felhasználóval is beszélgettem, megtudtam, hogy ez egy közösen vágyott ruházati darab. Nemcsak funkcionális, könnyen hordható darabokat keresnek, hanem fontos, hogy annak viselője magabiztosnak, függetlennek és felszabadultnak is érezze magát” – emelte ki Lili.

Ahogy Lili hozzátette „a fogyatékosság és a szexualitás szavakat sosem hallhatjuk együtt”, így projektjének alapkoncepciója, hogy a testi fogyatékossággal élőkről alkotott képet erőteljesebbé és vonzóbbá alakítsa. A fehérneműszett a mozgáskorlátozottak öltözködési folyamatához kapcsolódó mozdulatokra reagál, szem előtt tartva az ülő helyzetben történő fel- és leöltözködés sajátosságait a szabásvonalak kialakításában. Mivel egy általános fehérnemű fel- és levételét sokszor nehezítik a rajtuk elhelyezett rögzítőkapcsok, Lili saját tervezésű szettjében azokat mágneses záróelemekkel helyettesítette, ezzel egyszerűsítve és megkönnyítve az önálló öltözködés folyamatát. A ruhadarab jellegzetes moduláris felépítése továbbá lehetővé teszi, hogy az adott testre adaptálható darabokat viselője többféleképpen, rétegesen is hordhassa, akár utcai öltözékként.

Lili arra is figyelt, hogy bőrbarát, kényelmes és időtálló textíliákat használjon, így elasztikus és organikus anyagokat választott. A ruhadarab vizuálisan is kommunikálja annak koncepcióját és gondolatiságát: egyszínű, piros árnyalata a magabiztosságot hangsúlyozza – a választásban a tervezőt a londoni művészeti élet is inspirálta. Mivel Lili éppen a pandémia korlátozásai közepette fogott neki a termék fejlesztésének, videóhívások segítségével egyeztetett mozgáskorlátozott modelljeivel, hogy ezzel is segítsék a tervezés folyamatát.

Jó hír, hogy a tervező fehérneműszettje már most előrendelhető, amit akár személyre szabva, további igényekhez igazítva is beszerezhetünk. Lili a jövőben szeretne saját márkát is alapítani, ahol az inkluzív tervezési megközelítést alkalmazva olyan kollekciókat alkotna meg, amelyek különböző társadalmi problémákra reagálnak.

Pázmány Lili | Instagram


továbbiak
HIGHLIGHTS | Kicsi a bors, de erős - ezért imádjuk az animációkat
poland

HIGHLIGHTS | Kicsi a bors, de erős - ezért imádjuk az animációkat

Abban talán megegyezhetünk, hogy a legtöbben imádjuk az animációs filmeket. Ha egy cég rászánja az időt és a pénzt egy ilyen alkotásra, akkor nemcsak a minőséget tartja szem előtt, hanem a célközönség minél jobb elérésében is érdekelt. Ezek a tömör, de annál tartalmasabb és fordulatokban gazdag kisfilmek nem csupán kicsiket,
A hét kedvenc enteriőrjei_78
design

A hét kedvenc enteriőrjei_78

Hétről hétre megosztjuk a legszebb, leginspirálóbb, legkúlabb enteriőröket, melyekre az elmúlt napokban bukkantunk. A szombati kávé mellé tökéletes szemcukorkák következnek, amelyekből a saját lakásunkhoz is ihletet meríthetünk. Erre a hétre olyan enteriőröket válogattunk össze, amelyek segítenek lendületet adni az őszkezdéshez: színes művészlak Londonból, jókedvű munkahely Barcelonából, és további izgalmak lejjebb!
Csak nőknek! – megnyílt Brüsszel első nőknek szóló klubja
community

Csak nőknek! – megnyílt Brüsszel első nőknek szóló klubja

Furcsa, hogy míg Európa-szerte a nemi egyenlőség elérése a cél, a most következő hírünkben kicsit mintha a múlt századba repítenének vissza minket. Ugyanis hosszú idő után idén megnyílt a belga főváros első női klubja egy figyelemre méltó szecessziós palotában. Ugyan a 19. század elején többnyire férfi klubok léteztek, később a