INCLUSIVE | Unobstructed

INCLUSIVE | Unobstructed

Merész, vagány és karakteres, de nem is ez teszi igazán különlegessé. A divatipar lassan alkalmazkodik a társadalmi sokszínűséghez és sokrétű igényeinkhez. A kerekesszéket használó, mozgáskorlátozott emberek számára megfelelő ruházatot nehéz találni. Bár már észrevehető egyfajta elmozdulás, még hosszú az út. Az Unobstructed ruhakollekció amellett, hogy formabontó és kényelmes, megfelelő mindennapi viseletet biztosít a mozgáskorlátozottak számára. Pázmány Lili, stylist és textiltervezővel beszélgettünk akadálymentes divatról, és az Unobstructed ruhakollekció történetéről.

Ha jól tudom, az Unobstructed ruhakollekciót személyes érintettség inspirálta.

Igen, édesanyám sclerosis multiplexes, mozgáskorlátozott: több, mint öt éve kerekesszékkel közlekedik, ezért is tudom, mekkora kihívást jelent számára egy átlagos ruhadarab le- és felvétele, illetve hogy mennyire fontos az ülő pozíció miatt annak kényelmessége. Több mint két évvel ezelőtt terveztem meg az első akadálymentes öltözéket. Ez az elegánsabb öltözék-együttes volt látható a Normcore kiállításon. Azután, hogy láttam, milyen sokat segít neki egy megfelelően kialakított ruha, fellelkesedtem és folytattam a kutatást. A probléma nem egyedülálló, abszolút szükség van kortárs divatot is követő akadálymentes öltözékekre.

LOOK 1

Az Unobstructed ruhakollekciónak, ahogy említetted, már van előtörténete. Mi az oka, hogy a korábbi Normcore kiállításon megjelenő elegánsabb, finomabb ruhadarabokat street wear stílusban is újragondoltad?

A kollekció tervezésének ideje alatt stylistként dolgoztam Berlinben. Érdekes volt megfigyelni, hogy jó néhány német márka funkcionális ruházata (pl. munkaruházat) beleépült az ottani urban wear divatba. Folyamatosan lerajzoltam és figyeltem azokat az öltözékeket, ahol praktikus megoldásokkal növelték azok esztétikai funkcióját. Így a berlini urban wear divat nagyban inspirálta a diplomamunkám vizuális világát.

LOOK 2

A kollekció öt féle, különböző módon kombinálható viseletből áll. Pontosan milyen speciális igényeket kellett figyelembe venned, milyen funkciókkal bírnak az egyes megoldások? Ez csak a formai kialakítást vagy az anyaghasználatot is befolyásolta?

A kutatásom során kiderült, hogy a legnagyobb probléma a ruhadarabok fel- és levételének nehézségéből (amit a ruhazáró kellékek használata is fokoz), és az ülő pozíció miatti kényelmetlenségből ered. A tömeggyártásra szakosodott divatipar álló alakra tervez, és nem veszik figyelembe a mozgássérültek speciális igényeit. A kollekcióm darabjai különböző megoldásokat mutatnak ezekre a problémákra. Az általam tervezett ruhák szabásvonalai ülő pozícióra lettek kialakítva. Így a kabátok és pulóverek elől hosszúak, hátul rövidebbek, ezáltal a kerekesszékben ülő viselőjét nem zavarja az öltözékek esetleg felgyűrődő háta, és a le- és felvételük is egyszerűbb.

A speciális igények kutatása közben jutottam el ahhoz az ötlethez, hogy a mozgást és öltözködést segítő eszközöket érdemes lenne beleépíteni a ruhákba. Kikísérleteztem egy pántrendszert, ami lehetővé teszi a végtagok mozgatását. A kollekció célcsoportja olyan mozgáskorlátozott személyek, akiknek főként az alsó végtagjaikban van jelen a mozgásszervi funkciócsökkenés. Ezért a végtagok – kollekcióm esetében a lábak – mozgatását segítő alkatrészeket a nadrágokba építettem bele.

Az alapanyag választást is befolyásolta az öltözékek funkciója. A kollekció legtöbb ruhadarabja a bőrnek is kellemes farmerből készült. A mozgást segítő pántokat is ebből az anyagból terveztem. Ezeket a hímzések és a ragasztós közbélés tette még ellenállóbbá. Viszont azokon a részeken, ahol a test meghajlik, a kényelem növelésének érdekében, elasztikus anyagokat használtam.

Annak érdekében, hogy a kollekció még hitelesebb legyen, a kampányfotókon szereplő modelljeid is kerekesszékes emberek.

A fotókon kerekesszéket használó modellek láthatók, akik aktívak és inspirálóak: paralimpikonok, influenszerek. Egyik modellem Veres Amarilla kerekesszékes vívó, Varga Katalin Eszter pedig kajakos. A fotókon szerepel még Varga Marietta Laura, influenszer és Parti Angéla, szépségkirálynő. Nem utolsó sorban pedig édesanyám is, Pázmány Gabriella, aki művésztanárként dolgozik. Csodálatos emberek mind, akik fizikai korlátaik ellenére is lendületes életet élnek.

LOOK 4

Ruhadarabjaidat, annak ellenére, hogy mozgáskorlátozottak igényeire szabva hoztad létre, ép emberek is viselhetik. Kaptál már ilyen megkeresést?

Folyamatosan megkeresnek, mozgáskorlátozott és nem mozgáskorlátozott emberek is, hogy szeretnék viselni a ruhákat. A kollekció darabjait édesanyám és a közeli ismerősök, akiknek ajándékba adtam őket, már viselik, meg amúgy én is örömmel felveszem őket.

Terveim szerint, hamarosan előrendelhetők lesznek a ruhák és továbbgondolt változataik is – így válhat majd mindenki számára elérhetővé. Úgy gondolom, hogy az akadálymentes kollekció egy új utat mutathat a divatirányzatok sokszínűsítésében.

LOOK 5

Ruhakollekciódat szeretnéd majd továbbfejleszteni. Milyen irányba szeretnéd továbbvinni és mik a terveid a közeljövőben?

Egyrészt most az foglalkoztat, hogyan lehetne ezeket a mozgást segítő pántrendszereket egy alkalmi ruházatban is megjeleníteni. Szeretnék minél több tapasztalatot szerezni olyan divatcégektől, akik funkcionális vagy inkluzív design megközelítéssel terveznek. A megfelelő forrásokat megtalálva szeretném aztán majd terjeszteni az akadálymentes öltözékeket. Ahogy említettem, hamarosan előrendelhetők lesznek a különböző darabok, így személyre szabottan meg is lehet majd vásárolni őket.

Kövessétek ti is az Unobstructed történetét az Instagramon:
Unobstructed Instagram


Az INCLUSIVE cikksorozat a MOME Transfer lab., a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem műhelyének együttműködésében jött létre, amely a design társadalomformáló szerepére hívja fel a figyelmet.

A MOME Transfer lab. (2012-2019) egy interdiszciplináris kutatási, alkotói és oktatási platform. A különböző szakterületek közötti átjárás és összefüggések mentén olyan tevékenységeket kezdeményez, amelyek elősegítik a fogyatékossággal élő személyek társadalmi láthatóságát és önrendelkezését az inkluzív design eszközei által. A labor a magyarországi esélyegyenlőségi design jelentős csomópontja.

továbbiak
Negatív tér
art

Negatív tér

„Állok a város közepén, az idő elengedte a kezem, vagy én az övét, nem tudom. Csend van, napsütés. Ez a két dolog egy nagyvárosban igen-igen szokatlan. A munka új értelmet nyer. A tréning nadrág, a pizsama és a  farmergatya egy és ugyanaz. Vagyis hibrid. Mindegyikben lehet mindent csinálni, legyen az
Archition | építészeti vizuál egy kicsit másképp
architecture

Archition | építészeti vizuál egy kicsit másképp

Hosszú snittek, megnyugtató geometria, érdekes tükröződések és nem utolsó sorban klassz zene – statikusság mozgásban. Jaksa Bálint és Kriston Csaba közös projektje, az Archition új megvilágításba helyezi az építészeti témájú filmezést. Jaksa Bálint [http://balintjaksa.com/] régi álma volt, hogy a munkájából fakadóan, napi szinten fotózott épületeket végre mozgóképekben is megörökítse.
„A dia nagyon izgalmas objekt” | Found Photos Addiction
east

„A dia nagyon izgalmas objekt” | Found Photos Addiction

Sokszor a legegyszerűbb dolgokat a legnehezebb definiálni. A talált fénykép is ilyen. A mindennapok eseményeit, hétköznapi tárgyakat, családi nyaralásokat megörökítő felvételek még akkor is ismerősek lehetnek számunkra, ha nem mi készítettük őket, vagy ha nem épp mi voltunk azok, akik a fényképezőgép keresőjébe kerültünk. A jelenséget a Fortepan óta jól