fbpx
Nyomj Entert

HIGHLIGHTS | Kicsi a bors, de erős – ezért imádjuk az animációkat

Abban talán megegyezhetünk, hogy a legtöbben imádjuk az animációs filmeket. Ha egy cég rászánja az időt és a pénzt egy ilyen alkotásra, akkor nemcsak a minőséget tartja szem előtt, hanem a célközönség minél jobb elérésében is érdekelt. Ezek a tömör, de annál tartalmasabb és fordulatokban gazdag kisfilmek nem csupán kicsiket, hanem felnőtteket is megragadnak.

Mostani projektválogatásunkban ismét az animációs filmek vannak terítéken. Annak járunk utána, hogy miért olyan népszerűek ezek a kisfilmek, és hogy miért nagyobb befektetés egy ilyen alkotás, mint egy hagyományos film. Első kérdésünk megfejtésére a magyar wikipedia első mondata világít rá:

Az animáció olyan filmkészítési technika, amely élettelen tárgyak, rajzok vagy ábrák „kockázásával” olyan illúziót kelt a nézőben, mintha az egymástól kis mértékben eltérő képkockák sorozatából összeálló történésben a szereplők megelevenednének vagy élnének.

A megfejtés az ILLÚZIÓ. Ugyanis itt nem a történet a felelős a befogadó figyelmének megragadásáért, hanem sokkal inkább az élettelen élettel való megtöltése az, ami újra és újra lenyűgözi a nézőket. Aktuális válogatásunkban rövid animációkat mutatunk be. Azt gondolhatnánk, hogy ezek a siettetett fogyasztói társadalom torzszülöttei és velük szemben az egész estés filmek az igaziak, de be kell látnunk, hogy a korai animációk készítése és a ma is ismert nagy gyártók -mint a MGM, Disney, Paramount és a Warner Bros- első alkotásai is kisfilmek voltak, melyeket a filmszínházak esti műsorai előtt vetítettek le. Ennek legfőbb oka, hogy még a mai modern technológiák mellett is elképesztő precizitást és időt igényel egy-egy animációs film elkészítése. A kezdeti storyboard, karakterrajz tervezési fázisától a végeredményig eljutni hónapok kemény munkája.

Ezért is olyan különleges és értékes, amikor egy cég fáradtságot nem kímélve mélyen a zsebébe nyúl és felkér egy stúdiót az alkotásra. Lássuk ezeket most Lengyelországtól Svédországig.


Brevio | Varsó, Lengyelország
Ilona Poliszczuk
Mac Wojcik
sigh jones


BCBSNC — Today We | Vancouver, Kanada
Eric Pautz
Sitji Chou
Conor WhelanBill 156 | Melbourne, Ausztrália
Glenn Thomas


Surge | Prága, Csehország / Szentpétervár, Oroszország
Dmitry Stolz
Vladimir Marchukov
Oleg Kulinich
Yaroslav Kuryanovich
Slava Romanov


IKEA Kitchen Planning | Stockholm, Svédország
Jonas Mosesson
Brikk Animation & Film


Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük