fbpx
Nyomj Entert

A Zaha Hadid Architects sztárépítész iroda tervezi az ukrán ipari város új metróállomásait

A Zaha Hadid Architects bemutatta Ukrajna egyik legjelentősebb ipari központjának, Dnyipro város új metróállomásainak terveit. A fejlesztés keretében létrejövő három új állomás (Teatralna, Tsentralna és Muzeina) 2025-ben nyitja meg kapuit.

A projekt Dnyipro tömegközlekedési hálózatának korszerűsítésére irányuló, folyamatban lévő program részét képezi. Az új állomások a város keleti területeinek lakóit, vállalkozásait, kulturális és tudományos intézményeit köti majd össze a városközponttal és a Dnyipro-Holovnyi vasúti végállomással. Így a metróvonal meghosszabítása csökkenti a városközpont forgalmi torlódásait, ahonnan a Dnyipro folyó partján fekvő parkok, strandok és szabadidős létesítmények is könnyedén megközelíthetővé válnak. 

Az új metróállomások bejárati pavilonjainak kialakításában a város mérnöki, kohászati és gyártási hagyományai köszönnek majd vissza. Az új tájokozódási pontként szolgáló építmények helyi öntödékből származó, újrahasznosított acélszerkezetet kapnak, amelyek szoborszerű formavilága a város acélműves szaktudását tükrözik. A jegycsarnokok továbbá minden állomáson egyedi kialakítást kapnak, míg a belső közlekedők és peronok egységes formai és térbeli logikával rendelkeznek, identitást kölcsönözve a dnyiproi metróállomások számára.

Render: ATCHAIN

Forrás: Zaha Hadid Architects

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük