Ahol kétszer is felkel a nap: hamarosan indul a Double Rise fesztivál!

Ahol kétszer is felkel a nap: hamarosan indul a Double Rise fesztivál!

Koncertek, színházi előadások, irodalmi és népzenei programok egy helyen: a Double Rise fesztivált augusztus 11-13. között immár hatodik alkalommal rendezik meg Torockón. Az esemény részleteiről és annak háttértörténetéről Gondi Mátyás Lajos fesztiváligazgatóval beszélgettünk.

Kolozsvártól ötven kilométerre, a Székelykő hármas csúcsa alatt fekvő Torockó a legnyugatibb székely település, ahol az év egy bizonyos időszakában reggelente kétszer kel fel a nap: az első napfelkeltét követően a nap elbújik a sziklás csúcsok mögé és kicsivel később újra feltűnik. A Double Rise fesztivál elnevezését ezen ritka és különleges természeti jelenség ihlette, azonban a helyszín nem csak ettől válik különlegessé: „vannak szép falvak, vannak szebb falvak és van Torockó” – emelte ki Gondi Mátyás Lajos, aki többször is túrázott az erdélyi tájakon, mielőtt felfedezte volna ezt a helyszínt. „Elindulsz a semmi közepén, mész a hegyeken, völgyeken át, sehol egy falu, csak meredék sziklafalak mindenhol, és egyszercsak kitárul a völgy: a sziklafalak megszelídülnek és zöldellő labdák lesznek belőle. A másik oldalán pedig egy erődtemplom is feltűnik, ami őrzőn a falu fölé nő: a zöld lanka és a templom között egy olyan település található, amivel gyakorlatilag nem találkozol csak úgy, ha járod a világot. Torockó településképe nem véletlenül nyert Europa Nostra-Díjat és az UNESCO világörökségi javaslati listáján is szerepel”  – részletezte.

Ezen a festői helyszínen kapott helyet a Double Rise fesztivál, ami idén hatodik alkalommal várja vendégeit, vagy ahogyan a szervezők is hívni szokták: a „napfelkelőket”. A tervek szerint ez lesz a fesztivál eddigi legváltozatosabb kiadása. „Nagy reményekkel vágunk neki az idei eseménynek, mivel volt egy Covid évünk, amikor gyakorlatilag csak egy közönségtalálkozót tudtunk megszervezni. Az ezt követő kiadást pedig az akkori korlátozások miatt egy gyors szervezéssel kellett véghez vinni, így 2020 óta ez az első alkalom, hogy teljes gőzzel szervezzük a fesztivált” – jegyezte meg Mátyás. Majd hozzátette, hogy alapkoncepciójuk mentén az idei programok nem mennyiségében, hanem azok minőségében fognak újabb szintre lépni.

De miről is szól a Double Rise? A fesztivál indulásakor Mátyás tulajdonképpen Székelyföldön szeretett volna egy, a magyarországi Művészetek Völgye ihlette fesztivált létrehozni. Azonban rájött, hogy a térségben több kisebb vagy nagyobb fesztivál szól a helyieknek, ellenben a szórványban relatív kevés olyan rendezvény van, ami kiszolgálja az igényeket és képviseli a magyar kultúra sokszínűségét. Így esett a választása Torockóra, ami már önmagában is egy vonzó helyszín lehet az érdeklődők számára. Ráerősítve a kulturális sokszínűségre, a fesztivál programelemeiben a könnyűzene mellett hangsúlyos szerepet kap a folk, a színház és az irodalom is – ez adja a fesztivál hiánypótló karakterét. „Már az indulásnál összművészeti fesztiválként definiáltuk önmagunkat, amit azóta is tartunk. Ez alatt azt értem, hogy a Double Rise-Fesztivál nem csak könnyűzene, hanem folk, színház, irodalom, képzőművészet és számos egyéb művészeti programelem összesége.” – mondta el.

A népzenei programok egyébként egy külön ennek szentelt helyszínen, a Folkudvarban zajlanak, aminek repertoárja Mátyás elmondása szerint évről-évre frissül. „Az idei évben ötven éves a táncházmozgalom, ami egy fontos jubileum. Ennek megfelelően erősítünk a tánctanításon, így táncmester kurzusokat is fogunk tartani napközben, amit Kárpát-medence szerte hirdetünk meg különböző tánccsoportoknak. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire jó dolog, hogy egy fesztivál keretében egy ilyen tánckurzus is helyet tud kapni” – jegyezte meg a fesztiváligazgató.

Nem csak a Folkudvar programjának, de az irodalmi és a színházi események kialakításának is egyik különlegessége, hogy szintén évfordulók köré szerveződik. A Petőfi 200 emlékév apropóján például a budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös előadásában, ifj. Vidnyánszki Attila főszereplésével Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című produkció lesz megtekinthető. „A fesztivál programelemeinek mindig része volt a színház, de alapvetően arra igyekeztünk törekedni, hogy kevés kellékkel és kis színészi gárdával dolgozó, kamara színdarabok érkezzenek a fesztivál színházába.  Ehhez képest az idei színházi produkciónk több szempontból is érdekes és egy komoly színészi gárdát felsorakoztató darab: a beregszászi színházi társulat tagjai az ukrajnai háború elől menekültek el, így az előadás rámutat a kárpátaljaiak aktuális problémáira is”  – jegyezte meg Mátyás. Irodalmi vonalon pedig Tamási Áron születésének 125. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében egy szabadtéri kiállítás finniszázsán is résztvehetnek a fesztiválozók, melyet Juhász Anna nyit meg. A Poket zsebkönyvek szervezésében  számos kötetbemutatót hallgathat meg a közönség melyek közül kiemelendő Ugron Zsolna Fénytörések című Balaton antológiájának bemutatója.

Könnyűzenei fronton pedig az alternatív vonalat képviselő zenekarok állnak majd színpadra. Olyan headlinerek szerepelnek majd, mint többek között a Carson Coma, vagy a sokadszor is visszatérő Kiscsillag vagy a most először fellépő Kaukázus. A fesztiválprogram egyik különlegessége, hogy a kisszínpad repertoárját kifejezetten erdélyi zenekarok töltik ki, mint például a sZempöl, a Sintaxis vagy a Hóhányók.  „Úgy állítottuk össze a kisszínpad lineupját, hogy Temesvártól Szászrégenig, Gyergyótól Kolozsvárig vagyis mindenfelől érkeznek majd zenekarok” – tette hozzá Mátyás.

Záró gondolatként pedig kiemelte, mostanra úgy látja, hogy a falu közösségével is sikerült egy harmonikus együttműködést létrehozni. „Eddig mindig volt egy kis homokszem a rendszerben: az emúlt évek során nyilván kaptunk hideget és meleget is. Azt látom, hogy türelemmel és mély alázattal ez ma már mintha kisimult volna. Mostanra érett meg annyira a fesztiválnak a renoméja és egyben a közösség hozzáállása is ahhoz, hogy a Double Rise jól működjön.”

Ha szeretnétek kipróbálni, milyen egy családias hangulatú összművészeti fesztivál a hegyek lábánál, jegyeket ezen a linken tudtok beszerezni. A Double Rise részletes programját és a fellépők teljes listáját pedig ezen linken éritek el.

Double Rise | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Rendhagyó minták és nemes textúrák uralják a lódzi bérház enteriőrjét
design

Rendhagyó minták és nemes textúrák uralják a lódzi bérház enteriőrjét

A Pinterest világában számos inspiráló, szemet gyönyörködtető és trendi belsőépítészeti koncepcióval találkozhatunk, de vajon mi teszi ezeket igazán egyedivé? Egy különleges tárgy, a stíluskorszakok keveredése, vagy akár egy első látásra nehezen értelmezhető, izgalmas vizuális elem? A lengyel származású Karolina Rochman Design újabb tervezésében ezekből mind található egy csipet. Az 1938-ból
Twisted #2 – Krémes, ropogós
gasztronómia

Twisted #2 – Krémes, ropogós

Folytatjuk kifordított ételélményeket mutató sorozatunkat, ahol megkíséreljük fényképek segítségével felidézni az evéshez kapcsolódó percepciókat. Ez alkalommal a krémes és ropogós ellentétét vizsgáljuk, amelyek együtt és külön is a legfontosabb örömfaktorhoz tartoznak. Amikor megkérdezünk valakit, melyik a kedvenc ételállaga, vagy melyik az, amelyik a leginkább örömérzetet vált ki belőle, a legtöbben
Egyedi köztéri szobrok | TOP 5
art

Egyedi köztéri szobrok | TOP 5

Kelet-Európa kis- és nagyvárosainak közkedvelt utcáit járva szinte biztos, hogy valamilyen köztéri szoborba vagy műemlékbe botlunk. Ezek a szobrok már a város szelleméhez tartoznak, szinte lakóiként olvadnak be a közterekbe. Mai válogatásunkban a régió több országában teszünk sétát újszerű, nem mindennapi, tereket ékesítő műalkotásokat bemutatva. Jézus Szíve kilátó | Székelyföld A