Egyedi köztéri szobrok | TOP 5

Egyedi köztéri szobrok | TOP 5

Kelet-Európa kis- és nagyvárosainak közkedvelt utcáit járva szinte biztos, hogy valamilyen köztéri szoborba vagy műemlékbe botlunk. Ezek a szobrok már a város szelleméhez tartoznak, szinte lakóiként olvadnak be a közterekbe. Mai válogatásunkban a régió több országában teszünk sétát újszerű, nem mindennapi, tereket ékesítő műalkotásokat bemutatva.


Jézus Szíve kilátó | Székelyföld

A 2013-ban felavatott szobor a Gordon-tetőn magasodik Farkaslaka és Székelyszentlélek falu fölé. A rozsdamentes acélból készült óriásszobor kilátóként is funkcionál, 22 méterével Kelet-Európa legmagasabb Krisztus-ábrázolásának számít. A Jézust ábrázoló modern szobrot számos kritika érte anyagából adódóan, ugyanis sokak számára tájidegenként hat.

Fotók: Barabás Ákos, visitharghita.com

Nierozpoznani | Poznań, Lengyelország

Magdalena Abakanowicz nemzetközileg elismert lengyel képzőművész legnagyobb szoborserege a Poznańi Cytadela parkban látogatható meg. A 112 fej és kar nélküli vasfigura közé be lehet besétálhatunk, így közelről is megszemlélhetjük a Felismerhetetlenek bizarr jelenségét.

Fotók: Anka Gregorcyk, Mariusz Cieszewski

Trees of lives | Ukrajna

A Park3020 Ukrajna első nyilvános kortárs szoborparkja, melynek célja, hogy lehetőséget nyújtson a szobrászművészeknek a kitűnésre. A park látogatói  jobban megismerhetik az ukrán kortárs szobrászatot, új tapasztalatokat szerezhetnek a művészettel való interakcióról. Anton Logov modern és személyes Élet fája átirata is a park egyik szobra.


Franz Kafka Head | Prága, Csehország

Csehország vitatott művészének, David Černýnek ez a 2014-es munkája sem okozott csalódást az alkotó munkásságát figyelőknek. Franz Kafka író fejszobra nem éppen hétköznapi megoldásban jelenik meg: a fej tíz méter magas és negyvenkét egymástól függetlenül vezérelt forgó, réteg alkotja.


NOB (National Liberation monument) | Szlovénia

Slavko Tihec 1975-ös bronz emlékműve annak a közel hétszáz túsznak és lázadónak állít emléket, akikkel a német erők végeztek a Nemzeti Felszabadítási háború alatt. A különleges szobron arcmások vehetők ki, illetve egy búcsúlevél is olvasható rajta.

Park3020 | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Kandinszkij elmélete ihletett meg egy új müncheni szállodát
architecture

Kandinszkij elmélete ihletett meg egy új müncheni szállodát

Idén nyáron a Holloway Li belsőépítész duó bemutatja a müncheni WunderLocke szállodát, melyet Vaszilij Kandinszkij „Innerer Klang” elméletére és esztétikájára alapoztak. A Locke legújabb, 360 stúdióból álló aparthotele egy monumentális, korábban irodaházként funkcionáló épületben kapott helyet. A 20. század elején jelentős ideig Münchenben élő Kandinszkij azt vizsgálta, hogy az absztrakción
Kelet-Európa legszebb repterei | TOP 5
architecture

Kelet-Európa legszebb repterei | TOP 5

Most, hogy újra több lehetőség nyílik az utazásra, a repülés is visszakerülhet terveink közé. Mai válogatásunkban öt olyan repteret mutatunk be nektek, amelyek kialakításuk vagy különleges elhelyezkedésük révén nemcsak az utazást könnyítik meg, hanem az indulást és megérkezést is szebbé teszik. Gdańsk Lech Wałęsa Airport | Lengyelország A gdański reptér amellett,
Lengyel nosztalgia a Balatonnál
art

Lengyel nosztalgia a Balatonnál

„Dél felé haladtunk. Minden évben ez az időszak volt a legizgalmasabb. Apró Fiatunk a tetejére rögzített poggyászainktól majdnem olyan magas lett, mint amilyen hosszú volt. Közel ötszáz kilométert tettünk meg, de számunkra ez felért az örökkévalósággal.” Michal Solarski egy Londonban élő lengyel fotográfus, akinek munkáit már a Guardian és a