Egyedi köztéri szobrok | TOP 5

Egyedi köztéri szobrok | TOP 5

Kelet-Európa kis- és nagyvárosainak közkedvelt utcáit járva szinte biztos, hogy valamilyen köztéri szoborba vagy műemlékbe botlunk. Ezek a szobrok már a város szelleméhez tartoznak, szinte lakóiként olvadnak be a közterekbe. Mai válogatásunkban a régió több országában teszünk sétát újszerű, nem mindennapi, tereket ékesítő műalkotásokat bemutatva.


Jézus Szíve kilátó | Székelyföld

A 2013-ban felavatott szobor a Gordon-tetőn magasodik Farkaslaka és Székelyszentlélek falu fölé. A rozsdamentes acélból készült óriásszobor kilátóként is funkcionál, 22 méterével Kelet-Európa legmagasabb Krisztus-ábrázolásának számít. A Jézust ábrázoló modern szobrot számos kritika érte anyagából adódóan, ugyanis sokak számára tájidegenként hat.

Fotók: Barabás Ákos, visitharghita.com

Nierozpoznani | Poznań, Lengyelország

Magdalena Abakanowicz nemzetközileg elismert lengyel képzőművész legnagyobb szoborserege a Poznańi Cytadela parkban látogatható meg. A 112 fej és kar nélküli vasfigura közé be lehet besétálhatunk, így közelről is megszemlélhetjük a Felismerhetetlenek bizarr jelenségét.

Fotók: Anka Gregorcyk, Mariusz Cieszewski

Trees of lives | Ukrajna

A Park3020 Ukrajna első nyilvános kortárs szoborparkja, melynek célja, hogy lehetőséget nyújtson a szobrászművészeknek a kitűnésre. A park látogatói  jobban megismerhetik az ukrán kortárs szobrászatot, új tapasztalatokat szerezhetnek a művészettel való interakcióról. Anton Logov modern és személyes Élet fája átirata is a park egyik szobra.


Franz Kafka Head | Prága, Csehország

Csehország vitatott művészének, David Černýnek ez a 2014-es munkája sem okozott csalódást az alkotó munkásságát figyelőknek. Franz Kafka író fejszobra nem éppen hétköznapi megoldásban jelenik meg: a fej tíz méter magas és negyvenkét egymástól függetlenül vezérelt forgó, réteg alkotja.


NOB (National Liberation monument) | Szlovénia

Slavko Tihec 1975-ös bronz emlékműve annak a közel hétszáz túsznak és lázadónak állít emléket, akikkel a német erők végeztek a Nemzeti Felszabadítási háború alatt. A különleges szobron arcmások vehetők ki, illetve egy búcsúlevél is olvasható rajta.

Park3020 | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Designtárgyat birtokolni jó! | Régiós ajándékötletek –
design edition
design

Designtárgyat birtokolni jó! | Régiós ajándékötletek – design edition

Régiós ajándékkisokosunk legújabb epizódjában olyan designtárgyakat gyűjtöttünk össze, amelyekkel még szebbé és meghittebbé tehetjük szeretteink mindennapjait, legyen az egy különleges dísztárgy, bútordarab, lakástextil, vagy éppen használati tárgy. A pénztárcakímélőtől a kissé magasabb árkategóriáig – ajándékötletek No.2! „Amikor mindennapi tárgyaink és a minket körülvevő környezetünk önmagukban is műalkotássá válnak, akkor elmondhatjuk,
Hol volt, hol nem volt testvériség | Az Orosz-Grúz Barátság Emlékműve
design

Hol volt, hol nem volt testvériség | Az Orosz-Grúz Barátság Emlékműve

A Gudauritól mindössze öt kilométerre található emlékmű az orosz-grúz barátság hosszú történelmét hirdeti mind a mai napig. Ismerjük meg Grúzia egyik kihagyhatatlan panteonját! Az emlékmű az egyik legfontosabb grúz közlekedési vonal mentén található, melyet csak hadi útként emlegetnek. Az út szimbolikus és valós kapcsolatot jelent Oroszország és Grúzia között, összesen
Látványos pavilonokkal indul Odessza a 2030-as világkiállítás rendezéséért
design

Látványos pavilonokkal indul Odessza a 2030-as világkiállítás rendezéséért

Ukrajna a háború ellenére is a jövőt tervezi: a Zaha Hadid Architects által megálmodott pavilontervekkel szállt versenybe a 2030-as expó megrendezési jogáért. Egyből zajos sikert aratva dobta be a nevét Odessza a kalapba a 2030-as világkiállítás rendezési jogáért zajló versenyben, ugyanis az expó látványtervét a világ egyik leghíresebb építészeti cége,