fbpx
Nyomj Entert

Amikor két kuriózum találkozik: VUUV Works és a noszvaji Farkaskői Barlangok Alkotótelep

Lébényi Anna designer, a VUUV Works alapítója évekkel ezelőtti diplomamunkájához Magyarország organikus építészetét kutatta, ekkor talált rá a páratlan noszvaji alkotóműhelyre, ami minden szempontból egyedülálló. Anna az első pillanattól kezdve érezte, hogy a titokzatos hely arculata és szellemisége rengeteg mindent tartogat magában – így fényképezőgépet ragadott és megörökítette ezt, a saját kézműves különlegességeikkel karöltve.

Amikor két rendkívüli kezdeményezés találkozik, abból általában valami unikális eredmény születik, pontosan így történt ez a VUUV Works és a Farkaskői Barlangok Alkotótelep esetében is, akik tökéletes összhangban képviselik együtt az archaikus természetközeliséget. A VUUV Works kortárs kézműves termékei hagyományos technikával készülnek, megtartva ősi jellegzetességeket, így nem véletlen, hogy kifejezetten harmóniában vannak a térrel.


A Farkaskői Barlangok Alkotótelep művésztelep helyszíne Noszvaj, ahol megmaradtak a hagyományos, ősi építészet formái, a barlanglakások és dombházak. Az elmúlt évszázadok folyamán az itt élő emberek a helyi tufaköveknek köszönhetően könnyen formálták meg házaikat a több száz négyzetkilóméternyi vulkáni hamuba és tágas környezetébe faragva. A táj újratervezéséből fakadóan 1997-től kezdve működik alkotótelepként, ami teret engedett a földalatti építészet (újra)felfedezésének és a kreatív projektek befogadásának. A földben hullámzó terek közösségformáló ereje a teremtő művészeti és természetvédő gondolkodást biztosítja, ahol számos workshop, oktatóprogram, művészeti elvonulás vagy ökotudatos szemléletű esemény talál otthonra. Az alkotótelep szakmai vezetője, Horváth Ottó szobrászművész itt él és alkot, anyaga pedig nem más, mint maga a hegy.

A kreatív hely alkotói szimpózium formájában tartják meg találkozóikat, amit tájépítészek, szobrászok, zenészek és egyéb műfajok képviselői is színesítenek a helyi hagyományos mesteremberekkel közösen. Az autentikus megoldások és a modern ötletek keveredése teszi igazán hamisítatlanná az alkotótelepet, éppen ezért illik bele a VUUV Works is a hely repertoárjába – a múlt és a jelen összefonódása különös tökéletességet formál.

A hely nemcsak Annát ihlette meg, hanem a projektben részt vett Torma Beatrix, aki az enteriőr tervezés mellett fotográfiával is foglalkozik és a hihetetlen esztétikai érzékének köszönhetően extrán, mégis kifinomultan illesztette be az alkotásokat ebbe a sajátos térbe. Emellett Beatrix szívügye a kézműves termékek kortárs környezetbe helyezése, így nem véletlen, hogy mindekettejük vágya volt a kreatív tér lenyügöző dokumentálása.

Lébényi Anna szerint a dinamikus munka, a csodálatos vintage tárgyak, a marokkói szőnyegek, és nem utolsósorban a helyszín varázsa mellett még számos kiaknázatlan lehetőség lakozik ebben a térben : Az első délutánon végigsétáltunk a helyszínen, a második és a harmadik napon fényképeztünk. Felváltva, külön és együtt, valamint párhuzamosan dolgoztunk különböző helyiségekben, majd együtt egy helyen, ami összességében nagyon kellemes dinamikát adott. Azt hiszem, sikerült megörökítenem a hely szépségét, ugyanakkor úgy érzem, hogy ennél sokkal több lehetőség rejlik benne. Remélhetőleg legközelebb tovább maradunk.

VUUV Works | Web | Facebook | Instagram
Torma Beatrix | Web | Instagram

Forrás: VUUV Works, Symposion

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük