fbpx
Nyomj Entert

Mindannyiunk ízemlékei | Góg Angéla átfogó kiállítása az ONYX-ban

Ha visszatekintünk a múltunkra és kutatunk az emlékeink között, nagyon sok olyanra bukkanhatunk, amely valamilyen ételhez, étkezéshez vagy ízhez kapcsolódik. Ezt fedezte fel közel 10 évvel ezelőtt Góg Angéla DLA food designer is, aki jól ismert a hazai és nemzetközi szcénában. Kutatási fókuszában ugyanis ez a téma áll, amely most egy átfogó kiállításban csúcsosodott ki, az éppen újjáalakuló Onyx Étteremben.

Angéla 2015-ben lett ismert Emlékek cukrászdája című mestermunkájával, ahol több száz emléket gyűjtve tervezett meg egy öt süteményből álló kollekciót, amelyben különböző típusemlékeket (pl. nagymama által készített porcukros sütemény vagy Balaton-parti nyári fagyizás) ragadott meg. A diploma után folytatta a munkát: így született meg a Vasárnapi ebéd, ahol a fenti módszertant alkalmazta azzal a különbséggel, hogy az eredmény egy közös asztalhoz ülés lett tematikus fogásokkal, egymásnak korábban ismeretlen résztvevőkkel.

Fotó: Mohai Balázs

A múltidézés mellett az is foglalkoztatni kezdte a tervezőt, vajon 50, 100 év múlva mit fogunk enni, melyek azok az ételek, amelyeket továbbörökítenénk a későbbi generációk számára. A személyességet előtérbe helyezve A jövő emlékei címmel vacsorasorozatot indított stúdiójában, ahol minden alkalommal másokat látott vendégül. A feladat az volt, hogy mindenki hozzon magával egy ételt a közös asztalra, ami valamiért fontos számára, amelyet szeretne megőrizni. Ezeket a fogásokat kölcsönösen megosztva egymás emlékeit és érzelmeit kóstolhattuk meg, és óhatatlanul is összekapcsolódtunk az vacsora végére.

Fotó: Mohai Balázs

Ebből a szubjektív, mégis jó mintát szolgáltató gyűjtésből formálódott meg az az ételgyűjtemény is, amely később doktori munkája alapját adta. Úgy gondolta, a boldogság ízeit érdemes lenne időtlenné tenni, ezért A jövő asztala projekt során por állagúan konzervált különféle recepteket, például paprikás krumplit vagy Túró Rudit, amelyek ezáltal bármeddig tartósíthatóvá váltak. Az alapot egy napi tápanyagszükségletet fedezni képes, vízzel kikeverhető zabkása adja – az ízek ehhez hozzáadva kelnek újra életre. A munkát barátok segítségével validálta is, amelyről mint mindig, ez alkalommal is kisfilm született, valamint a további projektjeihez hasonlóan, Forrai Ferenc grafikusművész és jó barátja segítségével egy kötet is formálódott.

Tavaly a doktori védés során sajnos nem tudta a nagyközönség számára bemutatni a gyűjteményt, ám az idei Design Hét alatt megnyílt nagyszabású kiállítása. A helyszín maga is különleges, hiszen az újjászülető ONYX-ban tekinthetjük meg a tárlatot – ennek apropója, hogy Angéla jelenleg az Onyx Alkotói Közösség művészeti vezetője, egy új, forradalmi koncepcióba társulva. A később is kísérleti helyszínként funkcionáló Műhely terében Angéla minden eddigi tervezése megtekinthető, illetve vele is találkozhatunk október 17-ig, de a Design Hét alatt szombatonként az Emlékek cukrászdája is újranyit, valamint A vasárnapi ebédre is válthatunk jegyet, most utoljára.

Fotó: Rácmolnár Milán

A tárlatot látva nem csak azt érhetjük meg jobban, mi is a food design, de arról is releváns tapasztalatot kaphatunk, hogy tulajdonképpen ez a világ egészen hétköznapi, nem áll távol tőlünk. Idővel talán majd a fine dining szcénája is közelebb kerül, Angéla ugyanis az Alkotói Közösség tagjaként feladatául azt kapta, hogy hidat képezzen a design és gasztronómia világa között, a formatervezésből átvett módszerekkel segítse az ételek kitalálását, valamint új élményfaktorral ruházza fel azokat. Ebben segítségére van Merkl Márta food design kutató is, aki a Budapesti Corvinus Egyetem doktori hallgatójaként és a Kooperatív Doktori Program ösztöndíjasaként csatlakozott a csapathoz.

Fotók: Mohai Balázs és Rácmolnár Milán

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük