Art Deco Bukarest

Art Deco Bukarest

Az art deco iparművészeti irányzat hatással volt az építészetre, festészetre, alkalmazott grafikára, szobrászatra és a filmművészetre, de a kor divatját, sajtóreklámjait is meghatározta – az élet minden területére kihatott. Amerikában és több európai országban is elterjedt, de vannak városok, ahol kevésbé ismert jelenléte. Eduard Holban jellegzetes hangulatú fotográfiáival szeretné felhívni a figyelmet Bukarest elhanyagolt modernista és art deco épített örökségére. Mutatjuk!

A bukaresti származású Eduard Holban sosem tanult fotográfiát, jelenleg egy ingatlanokkal foglalkozó cégnél dolgozik közgazdászként. Az építészet és design mindig vonzó volt számára, különös tekintettel Bukarest épített környezetére és annak történetére. Két évvel ezelőtt kezdte el dokumentálni a város modernista art deco-épületeit, hangsúlyt fektetve a nemzetközi irányzat sajátos helyi értelmezésére. A különféle lakó- és középületeket BucharestModerne és doorsofbucharest Instagram-oldalán örökíti meg.

„A projekt először egy személyes adatbázisként indult, később társadalmi figyelemfelkeltő szerepet is kapott. Ezeket a gyakran rideg és merevnek ítélt épületeket szeretném új perspektívában láttatni. Nap mint nap úgy haladunk el mellettük iskolába vagy munkába menet, hogy nem ismerjük valódi értéküket és a város fejlődésében betöltött jelentős szerepüket” – mondta el Eduard. „Bukarest modernista és art deco-épületeinek nagy részét elhanyagolták, főként a második világháború után, azonban a város történetének fontos részét képezi, amely több odafigyelést érdemelne” – folytatta.

Eduard a B:MAD elnevezésű kezdeményezésben is részt vesz, amelynek célja Bukarest összes modernista és art deco épületének feltérképezése, illetve azok nemzetközi szinten való elismertetése.

BucharestModerne | Instagram
doorsofbucharest | Instagram
B:MAD | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Betonból is készülhet villanykapcsoló
design

Betonból is készülhet villanykapcsoló

A legszebben megtervezett lakásbelsőkben is előfordul, hogy bezavar az összképbe egy kevésbé esztétikus, műanyag villanykapcsoló. De nem csak a szemet zavarhatja a műanyag eszköz – taktilitás szempontjából sem a legoptimálisabb megoldás, mindemellett környezettudatosnak sem mondható. Az egyedi, betonból készült villanykapcsolók ötlete Kasza Gábor fejéből pattant ki, miközben az anyaggal kísérletezett. Az
Vitorlaházak az óceánon
news

Vitorlaházak az óceánon

Sokan gondolkoznak azon, hogyan lehetne megmenteni a klímaváltozás miatt áradással fenyegetett óceánparti területeket. Mutatunk egy újabb megoldást, ezúttal egy fülöp-szigeteki stúdiótól. A klímaváltozás következtében növekvő óceánszint miatt rengeteg település kerülhet veszélybe [https://hypeandhyper.com/riiki-szigetkozi-lebeges-a-csendes-oceanon/], sokkoló módon akár már a következő 50 évben. A manilai DADA Design [http://www.dada.
Fókuszban a mindennapi design | Design Világnap
design

Fókuszban a mindennapi design | Design Világnap

Az idei Design Világnap eseményei világszerte a „Design for Everyday Life”, azaz a „Design a mindennapi életben” tematika köré szerveződnek. Idehaza a Magyar Formatervezési Tanács három stúdiót kért fel arra, hogy készítsen szubjektív minivideót a világnap alkalmából. Nézd meg a Flying Objects, a Maform és a HYPEANDHYPER videóját! A World