fbpx
Nyomj Entert

Az autók örökségét ünnepli a Guggenheim Múzeum új tárlata

A bilbaói Guggenheim Múzeum tereiben mintegy 38 klasszikus autó parkol egy új kiállítás részeként, amely az autóipar, valamint a művészet, a design és az építészet világa közötti kapcsolatokat vizsgálja.

A Norman Foster angol építész és formatervező által kurált Motion. Autos, Art, Architecture (Mozgásban. Autók, művészet, építészet) című kiállítás több mint egy évszázadnyi autóipari alkotást mutat be, miközben a képzőművészettel és az építészettel való sokrétű kapcsolatát tárja fel. A járműveket, műalkotásokat és építészeti dokumentumokat felvonultató lenyűgöző válogatás az ágazat legfontosabb technológiai vívmányait mutatja be, és ötvözi azokat társadalmi és kulturális hatásaikkal. Az autórajongók mintegy 38 ikonikus járművet vehetnek szemügyre, köztük a Ferrari 250 GTO-t vagy a Bugatti Type 57SC Atlanticot. Körülöttük festmények, szobrok, fényképek és különböző építészeti modellek is láthatók, amelyeket mind az autó formája vagy annak rendeltetése ihletett.

A kiállított műtárgyak közül pedig több alkotás a kurátor, Norman Foster magángyűjteményéből származik, amelyek között Alexander Calder, Andy Warhol, Dorothea Lange és Edward Ruscha munkái is szerepelnek. A tárlat egyik részlege emellett a mobilitás jövőjével is foglalkozik, ahol 16 nemzetközi tervezőiskola spekulatív projektjét fedezhetjük fel. A Motion. Autos, Art, Architecture című tárlat április 8-tól szeptember 18-ig látogatható.

R. Buckminster Fuller | Dymaxion #4, 2010
Fotó: © Norman Foster Foundation
Wifredo Ricart | Pegaso Z-102 Cúpula, 1952
Fotó: © Louwman Museum
Jean Bugatti | Bugatti Type 57SC Atlantic, 1936
Fotó: © Michael Furman
Harley Earl, General Motors, Firebirds Models I, II and III, 1954-1958
© General Motors
Fotó: Rodney Morr
Christo, Wrapped Volkswagen (Project for 1961 Volkswagen Beetle Salon), 2013
Fotó: © Christo, VEGAP, Bilbao, 2022
Edward Ruscha, Standard Station, 1966
© Ed Ruscha
Andy Warhol, Benz Patent Motor Car (1886), 1986
© 2022, The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc./VEGAP
Fotó: Uwe Seyl, Stuttgart

Forrás: The Spaces, Sajtóközlemény

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük