fbpx
Nyomj Entert

Az ideális világ a valóságon túl van | Peter Tarka és az Ouum Studio a dreamscape illusztrációkról

A művészi önkifejezés 21. századi formája vagy a reklámszakma feltörekvő műfaja? Menekülés a valóságból vagy kulcs a jövő építészeti megoldásaihoz? Az Instagram algoritmusa által egyre népszerűbbé váló dreamscape illusztrációk elsőre habkönnyű eye-candy képeknek tűnhetnek, valójában azonban sokkal több rejlik bennük, mint hinnénk. A műfaj elismert alkotóinak, a lengyel származású Peter Tarkanak, illetve az ukrán Ouum Studionak a munkái közelebb hoznak minket a „dreamscape” jelenség megértéséhez.


A dreamscape illusztrációk olyan, a valóság és a fantázia határán lavírozó CGI képek, amelyek a városi tereket, a természetet, és a modern enteriőröket illúziókeltő elemekkel megspékelve vizualizálják. Habár elsőre nem tűnnek többnek eye-candy képeknél, ha kicsit közelebbről vizsgáljuk őket, felismerhetjük, hogy a tendencia mentén a múlt nagyhatású designmozgalmaitól a jelenkor technológiai kérdésein át a jövő reklámjaiig sok izgalmas jelenséget lehet új nézőpontból vizsgálni.

A dreamscape mozgalom egyik elismert képviselője Peter Tarka lengyel származású, Londonban élő art director és illusztrátor, aki többek között dolgozott már az AirBnB, az Apple és a Google felkérésére is, Instagram-oldalán azonban nem a megrendelői munkáit, hanem a saját indíttatásból született elbűvölő vizuális kompozícióit mutatja meg. Munkáin legalább annyira érződik M. C. Escher 20. századi holland grafikus hatása, aki lehetetlen térábrázolásairól vált ismertté, mint amennyire a szürrealizmusé, vagy a designtörténeti mozgalmaké. A modern tervezés elveit megalapozó Bauhaus, valamint az azzal szembeforduló, a merev szabályok helyett a játékosságot és az érzelmi impulzivitást hirdető posztmodern társulás, a Memphis is inspirálja az illusztrátort. Ahogyan Peter Tarka, úgy az ukrán Ouum Studio is merít a hatvanas-hetvenes évek designtörekvéseiből: többek között Verner Panton, Ettore Sottsass és Joe Colombo alkotásai és eszméi motiválják őket. De miért éppen ez az időszak táplálja legerősebben a dreamscape mozgalmat?

Peter Tarka: Sunbed, Sunday Escape

A hatvanas és hetvenes évek a szimbolikus nyelv újjászületésének ideje a designban – azé a koré, amikor az új anyagok adta lehetőségek új perspektívákat nyitottak, és amikor a tervezők valóban hittek abban, hogy a design a jövőalkotás eszköze, éppen ezért ekkoriban az alkotók merész forma- és anyaghasználattal vetítették elő látványos elképzeléseiket a jövő tárgykultúrájáról. Ez történik ma is, azzal a különbséggel, hogy a szemkápráztató dreamscape képek olyan jövőbe kalauzolnak, melyek néhány órányi, vagy néhány napnyi 3D-modellezés és digitális képszerkesztés által jönnek létre, és gyorsan eljutnak tömegekhez, ezáltal egy kicsit mindannyian kiszabadulhatunk a szürke hétköznapokból.

A dreamscape illusztrációk nem csupán kreatív képek. Egyúttal ajtók is, melyek az illúziók pompás világába nyílnak. És ebben az esetben az illúzió mindenkinek a sajátja. Számunkra ezek a képek inkább a pszichedelikus világokról szólnak, ahol bárki képes feloldani az elméjét, és az örökkévalóság részévé, vagy csak megfigyelővé, a természet szépségének néma tanújává válni. – mondja az Ouum Studio.

Vannak, akik szerint ez egy kísérleti terep, amely felfrissítheti az építészetet és az enteriőrtervezést a következő néhány évben, míg mások inkább a művészi önkifejezés és az eszképizmus 21. századi megnyilvánulási formáját látják benne. Az evokatív képek azért tudják az elvágyódás érzését felébreszteni mindannyiunkban, mert a 3D modellezésben és képszerkesztésben magasan képzett alkotók a legapróbb részleteket is tökéletesítik, így hoznak létre fotórealisztikus világokat, a dreamscape műfaj pedig kiváló terep a kísérletezéshez. A technikai lehetőségek széles tárháza által minden alkotó felfedezheti saját stílusát; míg Peter Tarka képein finom részleteket dolgoz ki és lágy tónusokat kombinál, addig az Ouum Studio kedveli az erősen szaturált, tiszta színeket.

Ouum Studio: Technicolor Dream 01.

A dreamscapes képek rengeteg lehetőséget adnak arra, hogy megmutassuk képességeinket és a digitális művészethez való hozzáállásunkat. Ez egy hatalmas tér, ahol úgy indulunk felfedezésre, mint a jövő első űrhajósa a Marson. Ábrándozunk, alkalmazkodunk, úttörők vagyunk. – vallja az Ouum Studio.

Egyre több cég veszi észre a 3D fantáziavilágokban rejlő reklámpotenciált: az álomszerű, soft minimalista terek, a cukormáz-fényű tárgyak absztrakt kompozíciói egy olyan világot teremtenek, amelyek a megrendelők termékeit történetbe ágyazzák, a tárgyak esztétikumát emelik, összhatásukban pedig kiemelkednek a reklámok megszokott vizuális világából. Az Ouum Studio tagjai – akik kreatív megoldásaikkal olyan képeket alkotnak, amelyek segítik megrendelőiket abban, hogy expresszív módon mutathassák be termékeiket a közönségnek – úgy látják, a VR és az AR térhódításával a jövőben egyre nagyobb figyelem hárul majd annak kutatására, hogy az új kép- és téralkotó technológiák hogyan segíthetnek az emberi percepciót a lehető legjobban megragadni és hogyan lehet ezt a márkáknak jövedelmezően alkalmazniuk. 


Inkább nyomtatott formában olvasnál? Még megrendelheted a Hype&Hyper magazin első számát a Store oldalunkról!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük