Az IKEA 80. évfordulója: egy jobb jövőt szerelünk össze, közösen

Az IKEA 80. évfordulója: egy jobb jövőt szerelünk össze, közösen

1943. július 28-án az akkor mindössze 17 éves Ingvar Kamprad megalapította az IKEA-t a svédországi Smålandban, Älmhult kisvárosában. Most az IKEA a vállalkozói szellem, az innováció és a közös alkotás 80 évét ünnepli, kíváncsi, alázatos és pozitív jövőképpel.

Kezdetben az IKEA egy kis csomagküldő vállalkozás volt, ahol a megrendeléseket egy tizenéves Ingvar teljesítette a kerékpárján. A márka ma már 62 piacon van jelen, 462 IKEA-érintkezési ponttal, 700 millió fizikai vásárlói látogatással, 2,6 milliárd online látogatással és több mint 20 millió IKEA-alkalmazás letöltéssel*. A világszerte 231 000 IKEA-munkatársból álló csapat segít megteremteni a jobb mindennapokat sok ember számára.
''Az IKEA nem lehetne ott, ahol ma van munkatársaink, ügyfeleink, beszállítóink, partnereink és támogatóink nélkül. Nagyon sokan vettek részt abban, amit elértünk. Nagyon hálás vagyok mindannyiukért, és ma mindannyian együtt ünnepeljük ezeket az eredményeket. Az elmúlt 80 évben az a kiváltság ért minket, hogy sok ember otthonának és életének részesei lehettünk - és ezt a szerepet alázatosan szeretnénk továbbra is betölteni az elkövetkező 80 évben és azon túl is" - mondta Jon Abrahamsson Ring, az Inter IKEA Csoport vezérigazgatója.

Egy szebb jövőt építünk, együtt

A következő 80 évre előre tekintve az IKEA továbbra is kiáll az emberekért azáltal, hogy folyamatosan alkalmazkodik és átalakítja az üzletet, folytatja az innovációt, előre látja a jövőbeli trendeket, és olyan új munkamódszereket tesztel, amelyek az emberek és a bolygó igényeit tükrözik.
Az emberek életére, igényeire és otthoni álmaira való kíváncsiság mindig is az IKEA kiindulópontja volt. Az IKEA egyedülálló öröksége 80 évnyi innováció, ikonikus termékek, megoldások, valamint az emberek és a bolygó iránti elkötelezettség. Ezt az örökséget úgy lehet a legjobban tisztelni, ha folyamatosan megpróbáljuk a dolgokat jobban csinálni, és az IKEA termékválasztékát mindig a korral és a sok emberrel, az ő folyamatosan változó igényeikkel és vágyaikkal összhangban tartjuk.
"Elkötelezettek vagyunk a jövő termékeinek és értékláncainak megtervezése iránt. Új utakat kell találnunk az árak csökkentésére anélkül, hogy a minőség rovására mennénk, vagy hogy a környezetünk fizetné meg az árát. Továbbra is bevetjük minden kreativitásunkat, vezetői képességünket és csináld magad hozzáállásunkat. Büszke vagyok a múltunkra és optimista vagyok a jövőt illetően'' - mondta Fredrika Inger, az IKEA of Sweden ügyvezető igazgatója.

Nytillverkad - egy új kollekció az IKEA design örökségének megünneplésére

Az IKEA sikere soha nem lett volna lehetséges a vásárlók és a munkatársak nélkül. A 80 éves dizájn megünneplésére az IKEA csapata visszatért az múltba, hogy újra felfedezze a vásárlók kedvenc dizájnjait. Ezeket az ikonikus termékeket friss, vidám színekben és új anyagokkal újragondolják a Nytillverkad nevű kollekcióban. Az IKEA szeretne köszönetet mondani minden vásárlónak az első 80 évért, és most már várakozással tekint a következő izgalmas 80 évre és az azt követő időszakra.

Nekünk is vannak személyes kedvenceink az elmúlt 80 évből, íme:

KRÖKEN

Év: 1968
Funkció: Fotel
Tervező: Christer Blomquist
Ár: 29 EUR

Az 1969-es IKEA-katalógusban a "Divatos bútorok, amelyek kényelmesek is" címszó alatt egy új KRÖKEN nevű nyugágyat mutattak be. A KRÖKEN alváza nikkelezett acélcsőből készült, és egy nagyon erős, vászon minőségű, "tűzoltócsőszövetnek" nevezett anyaggal volt burkolva. A szövet tetején egy matracszerű párna volt, puha szálas töltelékkel.
Christer Blomquist tervező sok időt fordított az ergonómiára, amikor új pihenőszékét kifejlesztette. A katalógus meglehetősen költői leírást tartalmaz: "Nem vágysz arra, hogy kipróbáld? Egy szuper-kényelmes nyugágy, amely lehetővé teszi, hogy az egész tested ellazuljon. A lábad kényelmes magasságba kerül, és olyan kényelmesen ülsz (vagy mondjuk inkább, hogy fekszel?), ahogy csak szeretnéd". A következő, 1970-es katalógus is hozzátette: "Aligha meglepő, hogy a KRÖKEN ekkora figyelmet kapott mind a svéd, mind a külföldi sajtóban".
A KRÖKEN-t azonban nem volt könnyű szállítani, ezért 1971 decemberében elhagyta a lőtéren. 1973 márciusában azonban laposabb csomagolásban, immár KROKEN néven tért vissza.

HATTEN

Év: 1993
Funkció: Oldalasztal
Tervező: Ehlén Johansson
Ár: 29,90 EUR

Könnyen érthető, honnan kapta a HATTEN a nevét, ami azt jelenti, hogy "a kalap". A kis asztalka úgy néz ki, mint egy lábakon álló, fejjel lefelé fordított kalap A "perem" egy fedél, a "kalap" belsejében pedig tárolóhely van.
A HATTEN-t Ehlén Johansson ipari formatervező tervezte, és az 1990-es évek elején az IKEA kisasztalokra összpontosított. Anyaga átlátszó műanyag volt, és az asztal kezdetben átlátszó, piros és kék színben volt kapható. A későbbiekben további színek is megjelentek.
A HATTEN az 1995-ös IKEA-katalógusban jelent meg, és legutóbb a 2015-ös kiadásban volt látható.

IKEA PS MASKROS

Év: 2009
Funkció: Függőlámpa
Tervező: Marcus Arvonen
Ár: 49 EUR

"Mint egy gömbölyű pitypangóra, amelyet a szél szét akar terjeszteni. És amikor megvilágítják, a falon lévő árnyékok miatt úgy tűnik, mintha éppen ez történne." Így jellemezte Marcus Arvonen tervező MASKROS függőlámpáját, amelyet az északi félteke egyik leggyakoribb növénye ihletett.
A legtöbb ember a pitypangot gyomnövénynek tartja, de ha jobban megnézzük, láthatjuk, hogy a sárga virág egyedülálló szépséggel bír. Marcus Arvonen egyik szándéka a lámpával az volt, hogy a lámpa ugyanolyan dekoratív legyen megvilágítva, mint kivilágítatlanul. Amikor világít, lenyűgöző mintákat terít a falakra és a mennyezetre, és izgalmas dolgok történnek. Marcus szerint: "Magok szóródnak szét, a szoba feloldódik és átalakul. Mint amikor a nap átsüt a fákon. Egész egyszerűen jobb kedvre derít. És valójában ugyanolyan dekoratív és lenyűgöző, amikor kikapcsolva van".
Úgy tűnik, a MASKROS sok embernek jó kedvet csinált. Nagyon népszerű lett, és négy évig szerepelt az IKEA katalógusában.

STOCKHOLM

Év: 2006
Funkció: Szőnyeg
Tervező: Anna Sörensson
Ár: 129 EUR

A negyedik STOCKHOLM kollekció 2006-ban tartalmazta azt a csíkos gyapjúszőnyeget, amely később az IKEA nagy slágerévé vált. Anna Sörensson tervező művészeti tanárként végzett a stockholmi University College of Arts, Crafts and Design-ban, de a diploma megszerzése után nem sokkal teljes egészében a textilkészítésnek szentelte magát. Stockholmi műtermében saját pamut- és vászonszöveteket nyomtatott. Ezek annyira népszerűvé váltak, hogy a Ljungbergs textilnyomdával kezdett együttműködni, hogy nagyobb tételben gyárthassa őket, amelyek közül több is közkedvelt klasszikus lett.
A 2006-os STOCKHOLM kollekcióban Anna Sörensson volt a felelős a textíliákért Maria Åström tervező mellett. Anna állt a kollekció új textilszőnyegei mögött, amelyek közül a legnépszerűbb a STOCKHOLM volt. Anna szeretett olyan alapformákból dolgozni, mint a körök, négyzetek és csíkok. A szőnyegek 100% gyapjúból készültek, és látszólag egyszerű, fekete-fehér mintázatukat "egyszerre zseniálisnak és innovatívnak, mégis klasszikusnak" jellemezték. A lapos szövésnek köszönhetően a szőnyeg népszerű választás étkező- és nappalikba.
Az aszimmetrikus vonalvezetésű, fekete-fehér mintás szőnyeg 2021-ben még mindig megtalálható az IKEA-ban, és kézzel szőtt gyapjúból, szakképzett kézművesek készítik. Ezáltal minden egyes szőnyeg egyedi.
A STOCKHOLM először 2008-ban jelent meg az IKEA katalógusában. Ugyanebben az évben Anna Sörensson 55 éves korában elhunyt. Ekkor már Svédország egyik vezető textiltervezője volt.

SNILLE

Év: 1973
Funkció: Szék
Tervezés: Svante Schöblom
Ár: 3,90 EUR

A korai évtizedekben az IKEA gyakran vásárolt meglévő termékeket különböző beszállítóktól. Ilyen például a SNILLE szék, amelyet Svante Schöblom tervezett.
Már az egyetemi művészeti, kézműves és formatervezői főiskolán töltött évei alatt is az ergonómia érdekelte Svante-t. Gondosan kutatta az ülőbútorok ülés- és hátgörbéit. A művészeti főiskola után Svante az Overman műanyagipari vállalatnál lett tervező. Egyik első munkája egy kényelmes, egymásba rakható szék megalkotása volt, amelyet hőre lágyuló műanyagból formázott.
Overman régóta munkakapcsolatban állt az IKEA-val. Amikor Ingvar Kamprad meglátta Svante Schöblom székét, annyira lenyűgözte, hogy úgy döntött, megveszi az IKEA számára. A széket SNILLE-nek nevezték el, és az 1973-as katalógusban mutatták be. De az okos dizájnja ellenére a szék csak három évig szerepelt a katalógusban.

A 2004-es IKEA-katalógusban azonban a SNILLE ismét megjelent, most már irodai székként, két változatban: egymásba rakható és kerekes kivitelben. Ez egy nagyszerű visszatérés volt, és a SNILLE még 12 évig szerepelt a katalógusban!

továbbiak
Egy nap Beton.Hofival & Miki357-tel Budapesten
lifestyle

Egy nap Beton.Hofival & Miki357-tel Budapesten

Jelentősen több szervezést igényel ma egy közös napot eltölteni Ádámmal és Mikivel, mint három évvel ezelőtt – nem hiába, ez idő alatt két nagysikerű mixtape és félszáz megjelent trekk van Beton.Hofi rap előadói karrierje mögött, amely időszakban nemcsak alkotótársra, hanem barátra is talált Miki357 személyében. Végül, egy májusi napos reggelen
Az üveg a high-tech anyagok korában is aktuális | A cseh üvegjelenség
business

Az üveg a high-tech anyagok korában is aktuális | A cseh üvegjelenség

A világítótestek gyártása az egyik legerősebb szegmens a cseh üvegpiacon, aminek egyik megkerülhetetlen szereplője a Bomma üveggyár is. A progresszív márka monumentális, szoborszerű tárgyai és fényinstallációi jellegzetes hangulattal töltik meg a tereket. Az általuk képviselt minimalista, mégis bátor esztétikát a nemzetközi építészek és belsőépítészek is nagyra értékelik. De milyen jövő
Jegyzetek a holdbéli tájról
lifestyle

Jegyzetek a holdbéli tájról

Barbora Gábová útja Csehországból indult, majd egészen Fuerteventura szigetéig ért, ahol megtalálta mit jelent számára a valódi szabadság. Itt letelepedve egy farmot gondoznak testvérével és családjával, mély kapcsolatot ápolva a környező élővilággal. Séf lévén előszeretettel készít a farmon termesztett zöldségekből és gyümölcsökből vacsorát nem csupán maguknak, hanem az ide látogatók