Az Iparművészeti Múzeum szentképei inspirálták a Romani Design új kollekcióját

Az Iparművészeti Múzeum szentképei inspirálták a Romani Design új kollekcióját

Az Iparművészeti Múzeum projektjében nem mindennapi párbeszédek születnek: a Körforgásban című sorozatban kortárs designerek reflektálnak a múzeum gyűjteményének egy-egy műalkotására, ezáltal egy olyan találkozás jön létre, ahol a múlt és a jelen összefonódik. A sorozat mostani vendége a világ első roma divatstúdiója, a Romani Design.

A klasszikusok újragondolása egy kiapadhatatlan forrás, így van ez a formatervezés műfajában is. A Körforgás aktuálisan meghívott alkotói, Varga Erika és Varga Helena esetében ez különösen igaz. A Romani Design az iparművészet eszköztárával helyezi az autentikus roma népviseleteket modern kontextusba, miközben nagyon fontos társadalmi kérdésekben is szerepet vállal – kollekcióikban úgy elevenedik meg a tradíció, hogy tökéletesen illeszkedik a kortárs igényekhez. A Körforgásban sorozat minden vendégét felkérik, hogy válasszon ki a múzeum gyűjteményéből olyan tárgycsoportot, amely inspirálja az alkotót, ebből kifolyólag pedig megalkotja a saját tervezését, ami szintén a gyűjtemény részévé válik.


A gyűjteményből összesen hat Szűz Mária és női szentkép inspirálta a Romani Design-t arra, hogy megalkossák minikollekciójukat, amiben a szentképeket a saját értelmezésük szerint dolgozzák ki. A roma kultúra erős vallásossága és a család fontossága nem csak metaforikus értelemben jelenik meg a ruhákon – a szentképek újradolgozása lehetővé tette, hogy Erika és Helena sokkal bensőségesebb légkört alakítson ki alkotásaikban, így a ruhákon lévő arcképeken családtagjaik, vagy éppen ők maguk köszönnek vissza.

A vallás és a rítusok tisztelete elrepítette az installációt a múzeum falain túlra is: a roma hitvilág egyik legfontosabb eseménye a csatkai búcsú, ahol a hívek adományként ruhát varratnak a Mária-szoborra, amelyet óránkét átöltöztetnek. A múzeum kérésére ezúttal a Romani is készített egy öltözéket, ami fizikailag ugyan nem a kiállítás része, de képviseli a tárlatot ezen a fontos eseményen.

A projektet több program és kerekasztal-beszélgetés is kíséri: november 4-én az alkotók és a kiállítás társkurátora, Farkasdy Melinda járják körbe a női mintákat Szűz Máriától egészen az emancipációig. További információ a beszélgetés Facebook eseményén érhető el.

Kurátor: Horváth Judit PhD, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Design Főosztályának vezetője
Társkurátorok: Farkasdy Melinda és Komporday Rita, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Design Főosztályának munkatársai
Installáció tervezés: Torma Beatrix

A kiállítás 2022. január 2-ig megtekinhető a Ráth György-villában. A Körforgásban sorozat eddigi meghívottjai közt szerepelt az Artista Stúdió, Maria Jeglińska, Fazekas Valéria és a DECHEM Studio is.

Romani Design | Web | Facebook | Instagram
Iparművészeti Múzeum | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Az analóg bosszúja: pazar lemezborítók Európából | TOP 5
art

Az analóg bosszúja: pazar lemezborítók Európából | TOP 5

Az elmúlt évek világjárvánnyal terhelt időszaka mély nyomot hagyott a legtöbb iparág életében, sajnos nem túl pozitív értelemben. Örömteli módon azonban a Discogs beszámolói nagy összefogásról árulkodnak a zenerajongók háza táján: a bakelitkorongok eladásainak számai évről évre rekordokat döntenek, így emelve ezt a zenei formátumot a legnépszerűbbé a 2020-as évben.
Megemlékezés, stílusosan | ÁpoltSír x DARE STUDIO
business

Megemlékezés, stílusosan | ÁpoltSír x DARE STUDIO

Idő hiányában vagy épp a távolság okán vannak, akik csak évente egyszer, mindenszentek és halottak napja tájékán keresik fel elhunyt hozzátartozójuk sírhelyét. De mi történik az év további részében: ki gondozza, tartja rendben ezeket a nyughelyeket, ha nekünk erre nincs lehetőségünk? Erre a problémára nyújt megoldást Tálas Edit vállalkozása, a
Gáz van, nincs gáz? – Régiónk energiastratégiája II.
business

Gáz van, nincs gáz? – Régiónk energiastratégiája II.

Közép-európai gázjátszmák, régiós integráció és egy fagyos tél. Lengyelország függetlenedik az orosz gáztól, észak-déli korridort épít és teljes energetikai átalakulást menedzsel. Magyarország hosszú távú szerződést köt a Gazprommal, ugyanakkor más források felé is kacsintgat. A térség energia- és gázstartégiáját elemeztük – II. rész. Ahogyan az első rész bevezetőjében írtuk: egész Európa