Az Iparművészeti Múzeum szentképei inspirálták a Romani Design új kollekcióját

Az Iparművészeti Múzeum szentképei inspirálták a Romani Design új kollekcióját

Az Iparművészeti Múzeum projektjében nem mindennapi párbeszédek születnek: a Körforgásban című sorozatban kortárs designerek reflektálnak a múzeum gyűjteményének egy-egy műalkotására, ezáltal egy olyan találkozás jön létre, ahol a múlt és a jelen összefonódik. A sorozat mostani vendége a világ első roma divatstúdiója, a Romani Design.

A klasszikusok újragondolása egy kiapadhatatlan forrás, így van ez a formatervezés műfajában is. A Körforgás aktuálisan meghívott alkotói, Varga Erika és Varga Helena esetében ez különösen igaz. A Romani Design az iparművészet eszköztárával helyezi az autentikus roma népviseleteket modern kontextusba, miközben nagyon fontos társadalmi kérdésekben is szerepet vállal – kollekcióikban úgy elevenedik meg a tradíció, hogy tökéletesen illeszkedik a kortárs igényekhez. A Körforgásban sorozat minden vendégét felkérik, hogy válasszon ki a múzeum gyűjteményéből olyan tárgycsoportot, amely inspirálja az alkotót, ebből kifolyólag pedig megalkotja a saját tervezését, ami szintén a gyűjtemény részévé válik.


A gyűjteményből összesen hat Szűz Mária és női szentkép inspirálta a Romani Design-t arra, hogy megalkossák minikollekciójukat, amiben a szentképeket a saját értelmezésük szerint dolgozzák ki. A roma kultúra erős vallásossága és a család fontossága nem csak metaforikus értelemben jelenik meg a ruhákon – a szentképek újradolgozása lehetővé tette, hogy Erika és Helena sokkal bensőségesebb légkört alakítson ki alkotásaikban, így a ruhákon lévő arcképeken családtagjaik, vagy éppen ők maguk köszönnek vissza.

A vallás és a rítusok tisztelete elrepítette az installációt a múzeum falain túlra is: a roma hitvilág egyik legfontosabb eseménye a csatkai búcsú, ahol a hívek adományként ruhát varratnak a Mária-szoborra, amelyet óránkét átöltöztetnek. A múzeum kérésére ezúttal a Romani is készített egy öltözéket, ami fizikailag ugyan nem a kiállítás része, de képviseli a tárlatot ezen a fontos eseményen.

A projektet több program és kerekasztal-beszélgetés is kíséri: november 4-én az alkotók és a kiállítás társkurátora, Farkasdy Melinda járják körbe a női mintákat Szűz Máriától egészen az emancipációig. További információ a beszélgetés Facebook eseményén érhető el.

Kurátor: Horváth Judit PhD, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Design Főosztályának vezetője
Társkurátorok: Farkasdy Melinda és Komporday Rita, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Design Főosztályának munkatársai
Installáció tervezés: Torma Beatrix

A kiállítás 2022. január 2-ig megtekinhető a Ráth György-villában. A Körforgásban sorozat eddigi meghívottjai közt szerepelt az Artista Stúdió, Maria Jeglińska, Fazekas Valéria és a DECHEM Studio is.

Romani Design | Web | Facebook | Instagram
Iparművészeti Múzeum | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Elmosódott határvonalak | TRAUMA / NOSTALGIA III.
design

Elmosódott határvonalak | TRAUMA / NOSTALGIA III.

A Symposion hiánypótló kiadványa a régiós emlékezet útvesztőibe kalauzol el minket. A Symposion egy szerbiai székhelyű független kiadó, ami – ahogy a neve is sugallja – különböző médiumokban igyekszik körbejárni a posztszovjet országok történelmét és jelenét. Repertoárjukban megtalálhatók popkulturális antológiák, albumok és konceptkönyvek egyaránt. A TRAUMA sorozatot megelőzően három korábbi tematikus számuk
Budapesti Horror | Interjú Szöllősi Gézával
design

Budapesti Horror | Interjú Szöllősi Gézával

Cikkünkben Szöllősi Géza képzőművésszel beszélgetünk, aki sokak számára a Taxidermia mozifilm (2006) látványtervezőjeként ismert, azonban művészete ennél mégis jóval sokrétűbb. Gyere és merülj el a budapesti horror világában! Alapvetően tervezőgrafikát végeztél. Hogyan jutottál el odáig, hogy szerves anyagokból készíts műalkotásokat? Pesti külvárosi gyerekként a nyolcvanas években a képzőművészet úri huncutságnak
Alkot az ipszilon – Batykó Róbert és Keresztes Zsófia önálló kiállítása Budapest szívében
design

Alkot az ipszilon – Batykó Róbert és Keresztes Zsófia önálló kiállítása Budapest szívében

Az acb Galéria legfrissebb kiállításai között két olyan kortárs magyar képzőművészt ismerhetünk meg, akikkel igazán érdemes képbe kerülni. Az Y-generációs alkotók munkáival izgalmas vizekre evezhetünk: míg Keresztesit monumentális, nőiséget megtestesítő mozaikszobrai jellemzik – ezúttal egy kis csavarral kiegészülve –, addig Batykó egy élénk színű, konzumerista elemekre épülő papírkollázs sorozatot mutat be. Mindketten