Az NFT-mű, ami segít megérteni a klímaválság tétjét | NFT DEB

Az NFT-mű, ami segít megérteni a klímaválság tétjét | NFT DEB

Debrecenben és az online térben rendezték meg Európa első generatív hackathonját, az NFT DEB Generative Dimensions-t. Az ötletverseny során művészek által vezetett csapatok vizsgálták a blokklánc technológia és a mesterséges neurális hálózatok legújabb fejlesztéseit, valamint azok kreatív alkalmazási lehetőségeit a művészeten belül. Minden csapat a klímaváltozás és a vándormadarak viselkedése közti kapcsolatot kutatta, eredményeiket különböző adatalapú művekben összegezték. Ezek közül három izgalmas projektet ismertetünk: Weiler Péter és csapának munkájáról, valamint Nikita Khudiakov és társainak projektjéről már írtunk, most Navratil Judit, Nagy Ágoston és Szabó P. Zoltán Solastalgia című interaktív NFT művét mutatjuk be.

A Solastalgiában számtalan metafora sűrűsödik. A mű tervezésekor Navratil Juditnak, Nagy Ágostonnak és Szabó P. Zoltánnak – mint ahogyan a hackathon többi csapatának is – a madarak vándorlási adatai és a vándorlási krízis klímaválsággal való összefüggése jelentett kiindulási pontot. Navratilék a globális felmelegedés kapcsán Timothy Morton hiperobjektum fogalmát hívták segítségül. A hiperobjektumok térben és időben szétoszló entitások, melyeket teljességükben képtelenek vagyunk átlátni, csupán részleteiben tudjuk érzékelni őket (hiperobjektumnak tartjuk például a globális felmelegedést). Ennek analógiájára működik a Solastalgia mint hiperobjektum is, mely kusza térhálójának leginkább csak részleteit tudjuk magabiztosan értelmezni, mintsem a teljes 3D modellt. A térbeli vonalhálót a darvak GPS-alapú vonulási adatai rajzolják ki, melyek szövevényében a madarak vándorlásához köthető motívumokat, például az internetet és a madarak egyik veszélyforrását egyaránt szimbolizáló vezetékes villanyoszlopot, illetve kézzel írt, háromdimenziós szavakat is találunk.

„Érdekelt minket, hogyan tudjuk a klímaváltozás és a vándormadarak veszélyeztetettségének megfoghatatlan témáját személyesebb, és könnyebben értelmezhető szintre hozni vizuális elemek segítségével. Bizonyos szempontból minden nyelvből, kódokból épül. A madarak több nyelvterület felett szállnak el és kötik össze így azokat, ezért a madarak nyelvének, hangjainak absztrahálásával utalunk a szájhagyományok fontossága mellett a nyelvek és kódrendszerek folyamatos változására, és az ebből épülő új entitásokra” – mondja Judit.

A nyelvvel való játék a címben is visszaköszön. Milyen szavakkal tudjuk kifejezni azokat az érzelmeket, amelyekkel a klímaváltozás előtt nem kellett szembenéznünk? A solastalgia jó példa erre egy neologizmus, ami a környezeti változások okozta szorongást jelöli.

Ugyan a környezetvédelmi témájú hackathon és az NFT munkákkal összefüggő kriptobányászat környezetterhelő hatása sejtethet némi ellentmondást, azonban ahogyan Nikita Khudiakov csapata, úgy a Solastalgia alkotói is kritikai szemlélettel közelítettek a problémához, és egy fenntarthatóbb platformra, a TEZOS láncra tervezték munkájukat.

„A legnépszerűbb és legnagyobb blokkláncokon futó tranzakciók rengeteg számítási kapacitást, sok energiát használnak, emiatt környezeti szempontból problémás a működtetésük. Ezzel szemben a green NFT olyan blokkláncokon működik, ahol más módon történik egy-egy blokk jóváhagyása nem sok számítógépnek kell számolnia bonyolult feladványokat (Proof of Work), hanem elosztják a hálózatban a különböző résztvevők között a jóváhagyást (Proof of Stake). A green NFT egy tudatos állásfoglalás, ami azt segítené elő, hogy fenntarthatók legyenek ezek a hálózatok. A Tezos egy ilyen blokkánc, emellett ez a platform alkalmas interaktív NFT-hez is.” – indokolja Ágoston a választásukat.

A Solastalgia sajátossága, hogy esetében nem egy egyszerű videómunkáról van szó, hanem egy interaktív műről. A madárvonulás mintájára egy olyan NFT-t készítettek, melynek vándorlása ugyancsak követhető, és minden tranzakció után egy kicsit változik a látvány is – a színek fokozatosan fakulnak és a motívumok is formálódnak, a fészek például, ami a nyugvópont lenne a műben, egyre inkább szúró és veszélyes dolgokkal teli elnyelőponttá válik. Ahogyan a blokkláncon egy bejegyzés, úgy a környezettel való bánásmódunk is visszafordíthatatlan folyamat –  üzeni a Solastalgia –, melynek tudatában érdemes felülvizsgálnunk a kényszeres növekedés iránti igényünket.

NFT DEB Generative Dimensions | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Asterisk* – ahol művészet, mesterség és gasztronómia találkozik | Interjú Fazakas Ágnessel
design

Asterisk* – ahol művészet, mesterség és gasztronómia találkozik | Interjú Fazakas Ágnessel

Nemrég nyílt meg Budapest belvárosában az Asterisk, The live in Gallery nevű hely, amely egyszerre művészeti galéria, bisztró és bár. Azt, aki ide betéved, egészen biztosan elvarázsolja a különleges design, az egyedi megoldások, és persze az itt kapható alkotások. Honnan jött az ötlet? Mely darabok köré épült az enteriőr? Milyen
Szerbia – a művészet hídja Délkelet- és Nyugat-Európa között
art

Szerbia – a művészet hídja Délkelet- és Nyugat-Európa között

A hétvégén néhány napig ismét Magyarország volt Közép-Kelet-Európa művészeti központja: az Art Market Budapesten négy kontinens kiállítói gyűltek össze a Duna-parti Bálnában. A díszvendég Szerbia volt, kortárs művészeti szcénája a kiállítók mellett konferenciabeszélgetéseken is megjelent. A Szerbiából érkező alkotók nemcsak a vásár területén állítottak ki, de díszvendég szerepük MOST.SERBIA
Krakkóban éled újjá Rembrandt művészete – különleges installáció a NARchitekTURA stúdiótól
art

Krakkóban éled újjá Rembrandt művészete – különleges installáció a NARchitekTURA stúdiótól

A NARchitekTURA csapata újabb egyedi installációval lepte meg a művészetkedvelőket: a nyáron kiállított reneszánsz gyűjtemény és Botticelli Virginia története című műve után megint egy nagy múltú alkotást láthatunk rendhagyó megvilágításban. Ezúttal Rembrandt igazán kivételes festményét, A lengyel lovast csodálhatjuk meg, kicsit sem megszokott környezetben. Rembrandt alkotását ezúttal a krakkói Wawel