Az újragondolt Hotel Švicarija |  Ljubljana, Szlovénia

Az újragondolt Hotel Švicarija | Ljubljana, Szlovénia

PACE X HYPEANDHYPER sorozatunk eddigi szereplőihez képest a Hotel Švicarija talán meglepetés lesz a kortárs projektekhez szokott szemeknek. Mutatjuk, hogyan korszerűsítették ezt a 20. század elején népszerű közösségi helyet!

Első ránézésre valószínűleg semmi kortársat nem látunk az 1910-ben épült, alpesi stílusú épületen. A svájci faházakra emlékeztető Hotel Švicariját valóban korhűen rekonstruálták, azonban a 2014-ben befejezett felújítási terveken egyértelmű, hogy a téralakítás modern igényeknek megfelelőlen történt.

A ljubljanai Tivoli Hotel (másik nevén Švicarija, ami szlovénül svájci faházat jelent) a 20. század elején a szlovén kulturális és társadalmi élet népszerű központja volt. Tervezője Ciril Metod Koch, aki a századforduló több jelentős ljubljanai épületét is jegyzi. A gyönyörű, cizellált épület földszintje egykor közösségi tér volt, a felújítást megelőző évtizedekben azonban főleg raktárként üzemelt, valamint egy-két műteremnek adott otthont, míg a felső szinteken manzárdlakások voltak.

A felújítás, melyet az Arrea építész iroda készített elő, a földszintben rejlő lehetőségek kibontására fókuszált: a terek egybenyitásával egy kiállításokra, fogadásokra alkalmas helyiség jött létre, illetve renoválták a kazettás falburkolatokat és a központi lépcsőt is. Ezen a szinten két új szobrászstúdió is létesült, nagy ablakokkal, kilátással az erdőre.

Az emeleteken lévő szállodai szobákat kibővítették és műtermekké alakították. A hangsúlyt összességében a terek nyitottabbá tételére helyezték: az eredeti téralakításhoz képest több fény és nagyobb fokú átjárhatóság jellemzi az új Hotel Švicariját, így az olyan, finom részletek és díszítőelemek is jobban láthatóvá váltak, mint a dekoratív csempék, a parketta és a famennyezet.

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül.

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Cukros hóbort helyett élményrituálé | Zaandra Cake x Elevate
branding

Cukros hóbort helyett élményrituálé | Zaandra Cake x Elevate

Létezhet olyan mentes vagy vegán torta, ami szakasztott olyan, mint egy klasszikus cukrászatban vásárolható, cukros-tehéntejes-búzalisztes verzió? Győrben bizony van egy kis tortaműhely, ahol mindez lehetséges, ráadásul nem is akármilyen módon. A Zaandra Cake és a tortabizniszbe frissen belekóstoló – Budapest új ernyőarculatát is jegyző – Elevate az ízek és a design páratlan
„Nem csak funkciókkal, hanem formákkal is mesélnie kell” | Elek Bálint
design

„Nem csak funkciókkal, hanem formákkal is mesélnie kell” | Elek Bálint

Már kiskora óta rajong az autókért, az alkotásban a különböző történetek inspirálják, és biztos, hogy a jövőben is járműveket szeretne tervezni. Elek Bálint, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterszakos formatervező hallgatója nemrégiben tért vissza Németországból, a Mercedes-Benz designstúdiójából, ahol fél évet tölthetett el szakmai gyakornokként a világmárka designközpontjában. Az itt töltött
Luxuskamerát dob piacra a Leica
art

Luxuskamerát dob piacra a Leica

Daniel Craig színész és Greg Williams fotós kollaborációjából született meg ez a mindössze hétszázötven példányban gyártott fényképezőgép, melyet a Leica luxusra pozicionált áron kínál rajongóinak. Elegáns fekete és arany színekben érkezik a limitált szériás Leica Q2, mely csak külsejében tér el a standard változattól: a belbecs épp ugyanaz, mint annak