Az újragondolt Hotel Švicarija |  Ljubljana, Szlovénia

Az újragondolt Hotel Švicarija | Ljubljana, Szlovénia

PACE X HYPEANDHYPER sorozatunk eddigi szereplőihez képest a Hotel Švicarija talán meglepetés lesz a kortárs projektekhez szokott szemeknek. Mutatjuk, hogyan korszerűsítették ezt a 20. század elején népszerű közösségi helyet!

Első ránézésre valószínűleg semmi kortársat nem látunk az 1910-ben épült, alpesi stílusú épületen. A svájci faházakra emlékeztető Hotel Švicariját valóban korhűen rekonstruálták, azonban a 2014-ben befejezett felújítási terveken egyértelmű, hogy a téralakítás modern igényeknek megfelelőlen történt.

A ljubljanai Tivoli Hotel (másik nevén Švicarija, ami szlovénül svájci faházat jelent) a 20. század elején a szlovén kulturális és társadalmi élet népszerű központja volt. Tervezője Ciril Metod Koch, aki a századforduló több jelentős ljubljanai épületét is jegyzi. A gyönyörű, cizellált épület földszintje egykor közösségi tér volt, a felújítást megelőző évtizedekben azonban főleg raktárként üzemelt, valamint egy-két műteremnek adott otthont, míg a felső szinteken manzárdlakások voltak.

A felújítás, melyet az Arrea építész iroda készített elő, a földszintben rejlő lehetőségek kibontására fókuszált: a terek egybenyitásával egy kiállításokra, fogadásokra alkalmas helyiség jött létre, illetve renoválták a kazettás falburkolatokat és a központi lépcsőt is. Ezen a szinten két új szobrászstúdió is létesült, nagy ablakokkal, kilátással az erdőre.

Az emeleteken lévő szállodai szobákat kibővítették és műtermekké alakították. A hangsúlyt összességében a terek nyitottabbá tételére helyezték: az eredeti téralakításhoz képest több fény és nagyobb fokú átjárhatóság jellemzi az új Hotel Švicariját, így az olyan, finom részletek és díszítőelemek is jobban láthatóvá váltak, mint a dekoratív csempék, a parketta és a famennyezet.

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül.

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Évszázadok fúziója | Lea House
design

Évszázadok fúziója | Lea House

Manapság megannyi kísérlet példázza az eltérő korok közti harmóniát: legyen az a divatiparban, a formatervezés területén vagy az építészetben, mind igazolják, hogy ez az összhang több puszta dekoratív megoldásnál. A korszakalkotó stílusok keveredése a precedense a jelen és a múlt szimbiózisának, az eklektika egyszerre kihívás, értékmentés és bátorság – ráadásul egyre
Kelet-Európa legszebb fürdői | Top 5
architecture

Kelet-Európa legszebb fürdői | Top 5

Nagyon várjuk már, hogy a karantén és a járványhelyzet után egy kellemes fürdőben pihenhessük ki az elmúlt időszak fáradalmait. Toplistánk öt látványos helyszínt mutat be a régióból a fürödni vágyóknak. Ez a cikk eredetileg 2021. március 3-án jelent meg. Orhidelia Wellness | Podcetrtek, Szlovénia Az Enota tervezőiroda a szlovéniai wellnessközpont tervezésekor
Láttad már? Itt van Budapest antivárosnéző füzete!
east

Láttad már? Itt van Budapest antivárosnéző füzete!

Az útikönyvekben bemutatott turistalátványosságok szinte kivétel nélkül „csodásak”, „különlegesek”, és gyakran még „a világért se hagyjuk ki!” felszólítás is szerepel a nevezetességek mellett. De mi történik, ha saját otthonunk utcáin szeretnénk turistáskodni egy kicsit, méghozzá rendhagyó módon – elfogultság- és ömlengésmentesen? Ebben segít nekünk Gáspár Balázs antivárosnéző füzete, ahol – többek között