Ukrán helyek a bakancslistánkról II.

Ukrán helyek a bakancslistánkról II.

Az ukrán belsőépítészet épp olyan kiemelkedő a nemzetközi színtéren, mint az ukrán divat. Áthatja egyfajta friss és jó ízlésű bátorság: elrugaszkodnak a minimalista trendektől, mégsem esnek túlzásokba. Tökéletes arányérzékkel lavíroznak az izgalmas részletek és a harmonikus összhatás között. Bár sajnos nem tudhatjuk, hogy milyen állapotban vannak jelenleg, készítettünk egy bakancslistát azokról a helyekről, amiket mindenképpen felkeresnénk, ha egyszer újra lenne lehetőség Ukrajnába látogatni.

A sorozat második részében egy kijevi éttermet, egy lvivi művészeti központot és egy minimalista tetoválószalont mutatunk be.


Japán étterem Kijevben | YODEZEEN

A Virgin Izakaya Bar egy szecessziós elemekkel díszített, 18. századi téglaépületben található, ami korábban Kijev fegytáraként működtött. A YODEZEEN tervezési koncepciója az ipari épület és az eredeti szecessziós részletek megőrzésére irányult, miközben egy barátságos, izakaya-élményt idéző designt hoztak létre. Az izakaya elnevezés egyfajta informális, japán bárra utal, ahol italokat és kis tányérnyi ételeket szolgálnak fel. A csupasz téglafalakat és a betonfelületeket természetes, meleg tónusú anyagokkal kompenzálták, valamint egy extravagáns fém hálórendszert terveztek. Ez a megoldás térelválasztóként és díszítőelemként is funkcionál, leghangsúlyosabban pedig a mosdókban jelenik meg.


Lviv Városi Művészeti Központja | Replus Bureau

Lviv Városi Művészeti Központja egy 19. századi neogótikus épületben található, ahol eredetileg egy nyomda és irodák működtek. 1991-től kezdve több mint húsz évig elhagyatottan állt, amikor is a Replus Bureau kezelésbe vette, hogy egy kortárs művészeti központot hozzanak létre benne. Eltávolították a legtöbb belső falat, és egy nagy, nyitott teret hoztak létre a galériának, ami a tér 30%-át foglalja el. Ezenkívül kialakítottak előadótermeket és munkaállomásokat, valamint egy multimédiás könyvtárat lemezjátszóval, bakelitekkel és ritka könyvekkel. A tervezés folyamán, amit csak tudtak, restauráltak és felújították: napvilágra kerültek a mennyezet és a folyosó falainak eredeti festményei is a vakolat rétegei alól, de a régi osztrák csempék és sárgaréz ablakkilincsek is megtalálták új helyüket. Mindezt modern bútorokkal és fénytechnikával ellensúlyozták, a végeredmény pedig különösen kedves lett a helyieknek.


6:19 Tetoválószalon | balbek bureau

A nyolc tetoválóművésznek otthont adó 6:19 tetováló stúdió a kortárs művészeti galériák white cube hatását idézi. Az extravagáns, mégis letisztult enteriőr az alapító, Uljana Nesheva stílusának és művészi látásmódjának a megtestesülése, a balbek bureau tervezésében. A recepció mögötti falba egy nagy, kerek lyukat vágtak, ami egyfajta dimenziókapuként belátást enged a fő stúdióterembe, ahol a tetoválás zajlik. A belső tér szinte minden eleme egy-egy műtárgy: a Podil formájú, mobilis osztott tükröt például két ukrán szobrászművész készítette, a legmonumentálisabb bútor pedig az egyedi formájú, nyolcszáz kilós grafitbeton asztal. A hullámot idéző pult átáramlik a tereken, egyszerre szolgálva recepcióként és rajzolófelületként a művészek számára.


YODEZEEN | Web | Facebook | Instagram

Replus Bureau | Web | Facebook | Instagram

balbek bureau | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
A napsütötte tengerpart idilli világát idézi a lengyel DOBRO ékszermárka arculata
design

A napsütötte tengerpart idilli világát idézi a lengyel DOBRO ékszermárka arculata

Egy ékszer több szempontból is fontos lehet számunkra: kötődhet hozzá kedves emlékünk, eszünkbe juthat róla egy rendkívüli alkalom vagy egy különleges élmény, de fel is dobhatjuk vele megjelenésünket a szürke hétköznapok során. A kézzel készült, egyedi ékszerek pedig csak még értékesebb kincseknek számítanak gyűjteményünkben, hiszen ezekre a sokszor extravagáns, részletesen
Ukrajna képes az ellenállásra! | Kiberbiztonsági szakemberek a Hype&Hypernek
east

Ukrajna képes az ellenállásra! | Kiberbiztonsági szakemberek a Hype&Hypernek

A legfontosabb ágazatokat, köztük a kormányzati és pénzügyi szektort, folyamatosan támadják az orosz hackerek Ukrajnában. A céljuk hozzáférések megszerzése, rosszindulatú szoftverek telepítése, és az adatlopás. De nemcsak Ukrajnát érik támadások, több az ukrán menekültválság kezelésében kulcsszerepet játszó cseh minisztériumnak, köztük a Belügyminisztériumnak is, a honlapjai órákon át nem voltak elérhetők.
Origamiként hajtogatott elektromos robogót a svéd Stilride
design

Origamiként hajtogatott elektromos robogót a svéd Stilride

A szakmai berkekben ipari origaminak nevezett eljárásnak köszönhetően könnyű, ugyanakkor tartós szerkezet hozható létre. A svéd Stilride startup ezt a különleges és innovatív gyártási technológiát kifejlesztve újrahasznosított acélból készít elektromos robogókat. Tue Beijer és Jonas Nyvang tervezőpáros a divat, az ipari formatervezés és a mérnöki tudományok világából érkezve 2019-ben azzal