fbpx
Nyomj Entert

Ukrán helyek a bakancslistánkról II.

Az ukrán belsőépítészet épp olyan kiemelkedő a nemzetközi színtéren, mint az ukrán divat. Áthatja egyfajta friss és jó ízlésű bátorság: elrugaszkodnak a minimalista trendektől, mégsem esnek túlzásokba. Tökéletes arányérzékkel lavíroznak az izgalmas részletek és a harmonikus összhatás között. Bár sajnos nem tudhatjuk, hogy milyen állapotban vannak jelenleg, készítettünk egy bakancslistát azokról a helyekről, amiket mindenképpen felkeresnénk, ha egyszer újra lenne lehetőség Ukrajnába látogatni. 

A sorozat második részében egy kijevi éttermet, egy lvivi művészeti központot és egy minimalista tetoválószalont mutatunk be.


Japán étterem Kijevben | YODEZEEN

A Virgin Izakaya Bar egy szecessziós elemekkel díszített, 18. századi téglaépületben található, ami korábban Kijev fegytáraként működtött. A YODEZEEN tervezési koncepciója az ipari épület és az eredeti szecessziós részletek megőrzésére irányult, miközben egy barátságos, izakaya-élményt idéző designt hoztak létre. Az izakaya elnevezés egyfajta informális, japán bárra utal, ahol italokat és kis tányérnyi ételeket szolgálnak fel. A csupasz téglafalakat és a betonfelületeket természetes, meleg tónusú anyagokkal kompenzálták, valamint egy extravagáns fém hálórendszert terveztek. Ez a megoldás térelválasztóként és díszítőelemként is funkcionál, leghangsúlyosabban pedig a mosdókban jelenik meg.


Lviv Városi Művészeti Központja | Replus Bureau

Lviv Városi Művészeti Központja egy 19. századi neogótikus épületben található, ahol eredetileg egy nyomda és irodák működtek. 1991-től kezdve több mint húsz évig elhagyatottan állt, amikor is a Replus Bureau kezelésbe vette, hogy egy kortárs művészeti központot hozzanak létre benne. Eltávolították a legtöbb belső falat, és egy nagy, nyitott teret hoztak létre a galériának, ami a tér 30%-át foglalja el. Ezenkívül kialakítottak előadótermeket és munkaállomásokat, valamint egy multimédiás könyvtárat lemezjátszóval, bakelitekkel és ritka könyvekkel. A tervezés folyamán, amit csak tudtak, restauráltak és felújították: napvilágra kerültek a mennyezet és a folyosó falainak eredeti festményei is a vakolat rétegei alól, de a régi osztrák csempék és sárgaréz ablakkilincsek is megtalálták új helyüket. Mindezt modern bútorokkal és fénytechnikával ellensúlyozták, a végeredmény pedig különösen kedves lett a helyieknek.


6:19 Tetoválószalon | balbek bureau

A nyolc tetoválóművésznek otthont adó 6:19 tetováló stúdió a kortárs művészeti galériák white cube hatását idézi. Az extravagáns, mégis letisztult enteriőr az alapító, Uljana Nesheva stílusának és művészi látásmódjának a megtestesülése, a balbek bureau tervezésében. A recepció mögötti falba egy nagy, kerek lyukat vágtak, ami egyfajta dimenziókapuként belátást enged a fő stúdióterembe, ahol a tetoválás zajlik. A belső tér szinte minden eleme egy-egy műtárgy: a Podil formájú, mobilis osztott tükröt például két ukrán szobrászművész készítette, a legmonumentálisabb bútor pedig az egyedi formájú, nyolcszáz kilós grafitbeton asztal. A hullámot idéző pult átáramlik a tereken, egyszerre szolgálva recepcióként és rajzolófelületként a művészek számára.


YODEZEEN | Web | Facebook | Instagram

Replus Bureau | Web | Facebook | Instagram

balbek bureau | WebFacebookInstagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük