Trupasta: Az ukrán tészta művészete

Trupasta: Az ukrán tészta művészete

A Trupasta egy történet szenvedélyről és véletlenekről, egy történet, amely a kulináris kreativitás és a tészta szeretetében fonódik össze. Az ukrán faipari művészek kreativitását és kézügyességét dicsérő utazást egy egyszerű raviolivágó váratlan vásárlása indította el. A Trupasta kínálatába tartozó színes tészták, deszkák, sodrófák és ravioliformák nem csupán a finom ételek megalkotásához jelentenek eszközt, hanem az értékek és hagyományok megörökítéséhez is. Az üzenetük egyszerű és egyértelmű: a tradíciók megőrzése és továbbadása az ételkészítésben és az életben egyaránt fontos. A Trupasta nemcsak tésztát kínál, hanem egy szelet ukrán kultúrát és családi örökséget, ahol az étel és a szeretet áll a középpontban. Ksenia Trubetska, a Trupasta alapítója, egy ilyen kulináris utazásról mesélt nekem.

1. Mikor és milyen motiváció okán indult útjának a Trupasta?
  Mit lehet tudni a vállalkozásról?

Szeretek főzni és vendégül látni a családomat, illetve a barátaimat, ráadásul az ételekkel is szívesen kísérletezem. A történetem egy véletlenszerűen megvásárolt raviolivágóval kezdődött. Miután többször próbálkoztam sikertelenül tészta készítésével, rájöttem, hogy amíg nem ismerem a liszt kémiai összetételét, különböző fajtáit és tulajdonságait, addig nem fog sikerülni. Így kezdődött lenyűgöző utazásom a tészták világába. Isten megjutalmazott a kitartásomért, a tanulásért és a munkáért, és kreatív vízióval ajándékozott meg. Így született az ötlet, hogy színes tésztát használjak a lasagne és a ravioli készítéséhez. A részletei néha igen aprók voltak, sok időt vett igénybe a kis elemek elkészítése, a tészta pedig könnyen kiszáradt, ami megnehezítette a gyors összeállítást. Ezért született az ötlet a fából készült tésztaformák használatára, amelyek segítettek az aprólékos részletek kialakításában.

2.  Honnan jött a fának mint anyagnak a bevonása a
  munkafolyamatokba a tészta készítése során? Hol készülnek a
  tésztaformák?

Az étel, amelyen keresztül kulináris készségeimet és kulturális hagyományaimat kívánom kifejezni, mély hatást gyakorolt rám, a kis faformák pedig teljesen új dimenzióba helyezték a gasztronómiai élményeimet. Az összes termékünket ukrán faipari mesterek készítik, a gyártás pedig Kijevben, Ukrajnában történik.

3. Milyen típusú termékek találhatók a Trupasta kínálatában?

Választékunk folyamatosan bővül, jelenleg korlátozott számban érhetők el olyan deszkák, amelyek ukrán motívumokkal díszítettek. Ezek a deszkák kifejezetten tészta és gnocchi készítéséhez lettek tervezve, valamint különleges ravioliformák is szerepelnek a kínálatunkban. Az egyedi mintázatuknak köszönhetően minden vacsorát emlékezetessé varázsolnak, ráadásul néhány új terméket is tervezünk az ünnepekre.

4. A termékeken megelevenednek az ukrán népi motívumok és a
  hagyományőrzés – milyen egyéb üzenetet kívántok még
  közvetíteni?

Az titok az egyszerű dolgokban rejlik. Számomra fontos, hogy ezeknek a kis eszközöknek a segítségével bármilyen családot összehozzunk, akik kellemesen szeretnék eltölteni az idejüket, akik saját kezűleg készíthetik el a raviolit, majd pedig közösen élvezhetik a vacsorát. Így az este mindenki számára egy csodás emlékké válhat.

5. A márka hozzá tud járulni ezen értékek közvetítéséhez nemzetközi
  viszonylatban is?

Termékeinket a hagyományos és szent nemzeti motívumok és eszmék tanulmányozásával hoztuk létre, hiszen a család, a hit, a szeretet, a jótékonyság azok az alapvető értékek, amelyeket nemzedékek adtak át évszázadokon keresztül. Ezek minden kultúrában és nemzetben benne rejlenek, ez az a szellemi gazdagság, amellyel rendelkezünk, és amelyet megosztunk másokkal.

6. Mit érdemes tudni az ukrán hagyományokról, az étkezés relációjában?

Az ukrán konyha többkomponensű, regionális sokszínűséggel rendelkezik. Vannak olyan hagyományok, amelyek kiállták az idő próbáját, vannak, amik kissé átalakultak, de még mindig nemzeti ételeket készítünk a nagyobb ünnepekre, ragaszkodva őseink receptjeihez.

7. Nem megfeledkezve az ünnepekről: hol vásárolhatunk Trupasta termékeket?

A termékeink elérhetők olyan online piactereken, mint az Etsy, eBay, Mercari és Offerup.

8. Megosztanál egy tésztareceptet, amihez kiválóak a Trupasta termékek?

Megosztok veletek egy rendkívüli receptet a ravioli tésztához:

  • 300 gramm 00 típusú liszt
  • 90 gramm rimacchinata liszt
  • 5-6 tojás sárgája
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • egy kis víz.Kezdd a ravioli tészta elkészítését azzal, hogy egy nagy tálban összekevered a 300 gramm 00 típusú lisztet és a 90 gramm rimacchinata lisztet. Készíts egy mélyedést a liszt közepén, majd üsd bele a 5-6 tojás sárgáját. Adj hozzá 1-2 evőkanál olívaolajat is. Most jöhet a tészta összegyúrása. Keverd össze a hozzávalókat, majd kezdd el gyúrni a tésztát. Ha túl száraznak tűnik, adj hozzá egy kis vizet, de légy óvatos, hogy ne legyen túl nedves. A tészta gyúrása legyen alapos, és folytasd 10-15 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
Amikor a tészta megfelelő állagú, pihentesd lefedve legalább fél órán keresztül. Ezután nyújtsd ki a tésztát vékony lapokká, és készítsd el vele a ravioli tölteléket.
A ravioli töltelékek variálhatók a személyes ízlésed szerint. Töltsd meg a raviolikat a kiválasztott töltelékkel, majd főzd sós vízben. A raviolik akkor készek, amikor feljönnek a víz tetejére.
Szűrd le a raviolikat, majd tálald őket ízlés szerinti szósszal és frissen reszelt sajttal.

továbbiak
A valóság és a képzelet valószerű ölelésében
design

A valóság és a képzelet valószerű ölelésében

Legyen szó sámliról, tükörről vagy térről, mindig keresi a módját, hogy szembemenjen a „jó” tervezés megalapozott alapelveivel. Burjánzó, óriás korallokra emlékeztető alkotásai megkérdőjelezik a természet, a külvilág és az emberi test határvonalait - az experimental designer titka elsősorban az anyagismeretben gyökerezik, kísérleti tervező munkája annak folyamatos feltárása, hogy az emberek
Az üveg a high-tech anyagok korában is aktuális | A cseh üvegjelenség
business

Az üveg a high-tech anyagok korában is aktuális | A cseh üvegjelenség

A világítótestek gyártása az egyik legerősebb szegmens a cseh üvegpiacon, aminek egyik megkerülhetetlen szereplője a Bomma üveggyár is. A progresszív márka monumentális, szoborszerű tárgyai és fényinstallációi jellegzetes hangulattal töltik meg a tereket. Az általuk képviselt minimalista, mégis bátor esztétikát a nemzetközi építészek és belsőépítészek is nagyra értékelik. De milyen jövő
Könyv+borítók | Szerb Antal: Utas és holdvilág
design

Könyv+borítók | Szerb Antal: Utas és holdvilág

Az Utas és holdvilág című regényben egy házaspár Olaszországba utazik – a férj azonban elszökik a nászútjukról... Most megmutatjuk, hogy a számos nyelvre lefordított mű milyen borítókkal jelent meg különböző országokban! Szerb Antal (1901–1945) az egyik legnépszerűbb magyar író, akinek irodalomtörténeti és műfordítói munkássága is jelentős. Magyar-német szakra járt, de