Beltéri édenkert díszíti a Poetizer prágai irodáját

Beltéri édenkert díszíti a Poetizer prágai irodáját

Prága egyik nyűzsgő utcájában, a First Republic épületének negyedik emeletén kapott helyet a költészet szerelmesei számára létrehozott közösségi oldal, a Poetizer irodája. A tér közepén egy több mint száz növényfajt felvonultató mesterséges édenkert kapott helyet, ami Claude Lévi-Strauss antropológus gondolataira rímel. A szimbolikus és minimalista enteriőr terveiért Johana Sedláčková Vamberská tervező és Tomáš Císař építész feleltek. Mutatjuk!

A Poetizer a világ legnagyobb költészeti témájú közösségi oldala, több mint 120 országból posztolnak verseket felhasználói. A startup víziója a kiadói ipar forradalmasítása: nemrégiben útjára indított ökologikus szellemiségű platformjuk demokratizálja a publikálás folyamatát, így bárki számára lehetővé teszi, hogy verseit megossza és értékesítse. Prágai irodájuk is ezt a szellemiséget hivatott közvetíteni: a Johana Sedláčková Vamberská és Tomáš Císař által megálmodott enteriőr tervét a környezetvédelem iránti felelősség, illetve a minimalista szellemiség határozza meg.

A tér középpontjában egy növényekkel betelepített, pavilonszerű szerkezet áll, vagyis „egy vad dzsungel, egy mitikus Éden, egy terület, amely kifejezi a vad gondolkodás koncepcióját” – írják a tervezők. A térelem Claude Levi-Strauss gondolatait idézi meg: a francia antropológus az intuitív és asszociatív gondolkodást a gazdag őserdők ökoszisztémájához hasonlította, amelyet szembeállított a szigorúan racionális gondolkodással. Ősi felmenőink és a kortárs költészet egyaránt ilyen struktúrák szerint működik: a Poetizer irodájának hangsúlyos téreleme szintén ezt a szabadságot jelképezi.

A több mint 170 növényt felvonultató növényház az informális összejövetelek helyszíne, amely otthont ad a versfelolvasások streamelésére, de pihenőhelyként is szolgál. Az irodatérben továbbá két szigetszerűen kialakított munkaállomás is található, ahol a napi munka és különféle megbeszélések zajlanak. Innen egy konyha és egy erkély is nyílik. A bejárati fogadótérből további két tárgyalóterem és egy elmélyült munkára alkalmas szeparált helyiség is megközelíthető.

Az enteriőrben alkalmazott színek és anyagok az egyes terek funkcióját tükrözik: a koncentrált munkára kialakított helyiségek színe a fehér, ami a papírlap szimbóluma. A kommunikációra vagy kapcsolatok megszületésére használt helyiségekben pedig a sötétzöld válik hangsúlyossá, amit a Poetizer arculatához igazítva helyenként narancssárga színfoltok gazdagítanak.

Fotók: BoysPlayNice
Poetizer | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Linka.News

továbbiak
Tojáshéjon táncoló alkotások | Maria Bartuszová a Tate Modernben
design

Tojáshéjon táncoló alkotások | Maria Bartuszová a Tate Modernben

Az egyik legismertebb szlovák képzőművész életművét a legendás londoni kortárs múzeumban állítják ki. A londoni Tate Modern a világ egyik legfontosabb kortárs központja, így igen nagy szó, ha valakinek önálló kiállítása nyílik az intézményben. Bár Maria Bartuszová (1936–1996) már nem érhette meg műveinek bemutatását, a retrospektív tárlat az egész
Álomautóval éledt fel a cseh márka
design

Álomautóval éledt fel a cseh márka

A teherautóiról és motorjairól ismert Praga szintet lépett, és már a legnagyobb sportkocsigyártókkal versenyezne. A cseh járműmárka, a Praga története a 19. században indult, és a kontinens első autógyárai közé tartozott. A szocialista időkben nem meglepő módon a haszonjárművek felé terelődött az útja, mára pedig szinte teljesen feledésbe merült a
A Magyar Zene Háza lett az év épülete
design

A Magyar Zene Háza lett az év épülete

Ezúttal a világ egyik legrangosabb építészeti díját, az Architectural MasterPrize-t hozta el Sou Fujimoto budapesti épülete. Az amerikai alapítású Architectural MasterPrize Architectural Design of the Year kategóriájában a szakmai zsűri az év elején megnyílt Magyar Zene Házát szavazta meg a legjobbnak, tehát az építészeti fődíjat hozta el a budapesti középület.