Kincseskamra desszerteknek – megnyílt a Mon Petit Dessert Boutique

Kincseskamra desszerteknek – megnyílt a Mon Petit Dessert Boutique

Gondoltál már valaha egy desszertre a legféltettebb kincsedként? Egy sütemény lehet több néhány édes falatnál, különösen, ha méltó környezetbe kerül – ezért örömteli, hogy a Mon Petit Dessert Boutique nemrég a belváros legújabb ékköveként kezdett tündökölni.

Sámson Zsófi arcát talán még nem ismerik olyan sokan, a neve és a tortakölteményei azonban évek óta széles rajongótáborral büszkélkedhetnek. A “rejtőzködés” eddig részben szándékos volt, részben így hozta az élet – hitt abban, hogy a desszertjei beszélnek helyette. Korábban turizmus-vendéglátással foglalkozott, de szeretett volna olyan dolgot csinálni, amit nem érez munkának – a cukrászszakmával így pályaváltóként, tíz évvel ezelőtt került kapcsolatba. Miután a kötelező iskolát elvégezte, a tudásvágya csak nőtt: amellett, hogy folyamatosan inspirációt gyűjtött a francia cukrászat mestereitől, egy szombathelyi cukrászdában kezdett dolgozni. Nem sokkal később egy éles váltással a népszerű budapesti Gerlóczy Kávéházba szerződött, ahol beszippantotta az éttermi világ és a szabad alkotás végtelen tere.

Ekkoriban ismerkedett meg T. Nagy Tamással, aki megkerülhetetlen figura a magyar gasztronómiában. Több évtizedes kereskedői tapasztalatának hála szinte nincs olyan fine dining étterem, amellyel ne kollaborált volna valaha – legyen szó alapanyagról, eszközről vagy továbbképzésről, szinte mindig az ő neve merül fel elsőként. Az ő segítségével szerveztek a Gerlóczyban cukrászati mesterkurzusokat, ahol Zsófi is együtt dolgozott a neves szakemberekkel, emellett pedig a saját stílusát is csiszolta. Ezután a Czakó Kert desszertjei is az ő kezei alá kerültek, majd újra a fine dining világa felé kacsingatott, ezért a vagányságáról ismert Huszár Krisztián mellé szegődött a Zóna Étteremben. Miután már egy cukrászati termelőüzem működését is biztosította, a Haris Park következett – a rengeteg munka során azonban egyre inkább megfogalmazódott benne az igény arra, hogy a saját lábára álljon, így végül döntött: elindult a Mon Petit Dessert Boutique.

A jelenlegi stílusa is ekkor forrott ki: egy desszert készüljön a legjobb alapanyagokból, legyen elegáns, letisztult, közvetítse a luxus érzetét, de ne legyen elidegenítő. Legyen hedonista, de ne kiabáljon. Legyen játékos, de ne banális. A kezdetektől ezek mentén építette a márkáját, olyan ételeket megálmodva, amik a személyiségét tükrözik. A nőiesség, a finom esztétika, a részletek gazdagsága sok rajongóra talált, ezért egyre népszerűbb lett a kis műhely, még úgy is, hogy nem klasszikus cukrászdaként működött. A Király utcában lévő konyhában készült minden, ő pedig különböző éttermeknek szállította ki ezeket.

Remekül haladt az úton, de mint ahogy olyan sokszor leírtuk az elmúlt években, jött a Covid, a helyek bezártak, ő pedig hirtelen munka nélkül maradt. A vásárlók felől azonban érezhető volt az igény a minőségi desszertekre – születésnapok, csendes ünnepek ekkor is voltak, és bár sok luxustermékről lemondtunk, egy finom süteményt, ekkor is megengedtünk magunknak. Villámtempóban megnyílt a webshop, a torták mellett különböző monodesszertekkel, amiket előrendeléssel lehetett megvásárolni, kiszállítással, majd személyes átvétellel. Még ha maszkban, távolságot tartva is, de egyre több személyes kapcsolata lett a vásárlókkal, amiből sokat töltődött.

A szabályok lazulásával és a nagyobb rendezvények visszatérésével kereste meg az országos szinten ismert Rácz Jenő séf, a Rumour by Rácz Jenő alapítója, hogy tervezze meg az esküvői tortáját. A projekt jól sikerült, közben pedig sokat beszélgettek arról, hogy Zsófi szeretne egy nagyobb helyet, ami végre a vendégek fogadására is alkalmas, és méltóképp képviseli a brandet. Jenő éttermének földszintjén egy deli működött, ám ez bezárt, a hely pedig új funkciót keresett – felajánlotta hát számára, hogy az üzlet megnyithatna akár ott is.

Fotó: Jaksa Bálint

Az események felgyorsultak, így idén nyáron, a Rumour nyári szünetében, nem több mint három hét alatt kellett a helyére kerülnie mindennek. Bonta Gáspár építész érkezett a segítségére, a Gasparbonta & Partners stúdió alapítója, aki kollégájával, Csatlós Anita építésszel, a fenti hely belterét is tervezte. Olyan vibráló, feminin, harmonikus enteriőrt álmodott meg, ahol a színek (mint a lágy pink és az arany) és a florális elemek egy kevés neonnal párosítva megállásra késztetik a kirakat előtt elsétálókat és az étterembe látogatókat egyaránt. A butik ugyanis a Rumour előszobája, a vendégek itt haladnak át minden délután. Ehhez illő módon olyan az üzlet, mint egy hatalmas ékszerdoboz: leghangsúlyosabb eleme a Németh Attila mester virágkötő által tervezett, papírvirágokban tobzódó fal mellett természetesen a pult, Zsófi kóstolható kincseivel.

A kínálatban az évek alatt tervezett, korábbi kedvencek és vadonatúj desszertek is szerepelnek. A nevek a fő karakterjegyeket jelölik – játékos például a Szegfűbors-banán-Valrhona Kidavoa, ami tulajdonképpen egy banánkenyér művészi átirata: étcsokoládés vajas piskótán pihen csokoládékrém és szegfűborsos, mézes banánkrém, a Valrhona különleges banános csokoládéjával. A Pisztácia-ribizli-málna örök kedvenc, a mandulalisztes piskótán kicsit sós pisztácia-fehércsoki mousse és fekete ribizli rétegek vannak, kívül bársonyos csokoládéfújással, pisztácia ganache-sal, liofilizált málnával. Egy kis hazai kikacsintással a Mák-szilva-balzsamecet is pultba került, mint szezonális trió: ebben Zsófi a mákolajos tésztára helyezte a konfitált, balzsamos szilvahabot és a fehércsokis mákmousse-t, egy kevés természetes virággal dekorálva. Persze más ízek is megjelennek, mint a szőkecsokoládé, a sütőtök vagy a kávé – jó elveszni a kirakatban, és elképzelni, mit rejthet a belső, aztán még jobb a villánk segítségével kideríteni.

A süteményeket kóstolva érezhető, hogy a legjobb alapanyagokból, francia, magas zsírtartalmú tejszínből, olajos magvakból és prémium minőségű csokoládéból készült minden. De talán még hatásosabb az a részletgazdagság, ahogy Zsófi (és segítője, Lengvári Krisztina cukrász) kétkezi munkával megvalósítja őket. Látszik a figyelem, a precizitás, mert bár az eredmény törékeny, megéri a törődést. Ha elsőre nem lesz tökéletes, újra nekifutnak, és Zsófi attól sem ódzkodik, hogy tanácsért forduljon másokhoz, például Szűcs Árpád séfhez, akivel jó viszonyt ápol. Bár a butik még csak nemrég nyitott, már most sok a terv – amellett, hogy továbbra is szállít partnereknek, például az etyeki Rókusfalvy Fogadónak, az Európa Bisztrónak vagy a Balance Bisztró&Delicates-nek, a Rumourral is tervezik a szorosabb összekapcsolódást.

Hamarosan a sütikhez komponált koktélpárosítások lesznek fent kóstolhatók, de a tányérdesszertes vonalat is szeretné erősíteni, akár meleg fogásokkal. Addig pedig engedi, hogy sodorják a vágyak és az inspirációk, és ha éppen pite, aranygaluska vagy rétes gondolata ötlik fel benne, akkor azt megvalósítja – abban viszont mindenki biztos lehet, hogy klisék helyett jó néhány rendhagyó, de elegáns csavarral teszi mindezt.

Mon Petit Dessert Boutique | Web | Facebook | Instagram

Fotók: Szalay Dániel

MON PETIT DESSERT BOUTIQUE - interior design / 2022
interior design / 2022

továbbiak
Élénkek és energikusak: az év színei 2023-ban
design

Élénkek és energikusak: az év színei 2023-ban

Igazi diadalmenetet járt be idén a Pantone 2022-es év színe, a Very Peri – milyen árnyalatok árasztanak majd el minket jövőre? Minden évben hatalmas várakozás előzi meg a következő év színeinek bejelentését. Ha nem is kell őket szentírásnak venni, arra mindenképp jók, hogy nagy vonalakban előrevetítsék a jövő évi lakberendezési, belsőépítészeti
25 éves a bilbaói Guggenheim Múzeum
építészet

25 éves a bilbaói Guggenheim Múzeum

Egész októberben ünnepi hónapot tartanak Bilbaóban: 25 éve nyílt meg Guggenheim Múzeum, amely amellett, hogy a világ egyik legkülönlegesebb épülete, egy fontos trendet is elindított a múzeumok világában. Frank Gehry a ma élő egyik legnagyobb hatású építész. Olyan tervek köthetők hozzá, mint a párizsi Fondation Louis Vuitton, a Los Angeles-i
Élj tudatosan, tervezz kreatívan!
design

Élj tudatosan, tervezz kreatívan!

Töltsd meg úgy kreatív tartalommal a Westend logóját, hogy az a fenntarthatóságot hirdesse! Te át szoktad gondolni, hogy mit veszel le az áruházak polcairól, mire van igazán szükséged, mi legyen azokkal a használható dolgaiddal, amelyek feleslegessé váltak? Hogyan takarékoskodhatsz az erőforrásokkal? Mit tegyél, hogy a háztartásodban keletkező hulladékból ne csak