fbpx
Nyomj Entert

Bjarke Ingels egy amerikai milliárdossal karöltve tervezi meg a jövő városát

Nyitott, igazságos és befogadó: ez a három szó jellemzi azt az új várost, amelyet a Bjarke Ingels építész iroda (BIG) tervezett Marc Lore amerikai vállalkozó számára. A közösségi médiában szeptember elején debütált Telosa ötmillió embernek ad majd otthont, a tervek szerint egy százötvenezer hektáros amerikai területen épül. A projekt víziója egy új amerikai város létrehozása, amely a jövő generációi számára utat mutat.

A Telosa koncepcióját Lore találta ki: ötlete a társadalmi-gazdasági egyenlőség modelljére épít, amely közösségi tulajdonon alapul. Lore és a BIG tervei szerint Telosa továbbá fenntartható, nyitott és befogadó város is egyben: a hivatalos honlapján felsorolt stratégiák közé sorolják a víz újrahasznosítását, a megújuló energiaforrások hasznosítását, az oktatáshoz való egyenlő hozzáférést, valamint a természethez és biztonságos közterekhez való hozzáférést.

A közzétett látványtervek egy futurisztikus toronyformát is mutatnak, amely a sivatagból emelkedik ki. A szerkezetben fotovoltaikus tető, magasan elhelyezett víztároló és aeroponikus farmok épülnek. Telosa utcái továbbá, osztozva a természettel és a lassan haladó autókkal, a kerékpárosokat és a gyalogosokat is előtérbe helyezi. A tanulmányi központok, kulturális intézmények és kiskereskedelmi egységek árnyékos közterekre nyúlnak, ösztönözve a lakókat a találkozásra. Telosa közterei élénkek és aktívak, a sűrű városszövetet szabad terek szövik át, a városi parkok pedig őshonos növényzet és gondosan kezelt víztározók otthonia. A tervek szerint az első lakók 2030-ban költözhetnek majd be Telosába.

Forrás: Designboom

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük