fbpx
Nyomj Entert

Ezekkel a falfestményekkel teszi színesebbé Európa városait Agostino Iacurci

Mindegy, hogy egy olasz falu, Ukrajna fővárosa, vagy egy nyugat-európai metropolisz az úti cél, ha ezeken a helyeken Agostino Iacurci falfestményeibe bukkanunk, rögtön jobb kedvre derülünk. Az olasz művész élénken színezett, gigantikus műalkotásaival egyre több helyen találkozhatunk szerte a világon. Mutatjuk, hol keresd őket!

Agostino Iacurci olasz származású, Berlinben élő művész a festészet, a szobrászat és a rajz területén is aktív, leginkább azonban a városi köztereket, házfalakat díszítő falfestményeiről vált ismertté. Egy-egy fölénk magasodó falfestmény könnyen befolyásolhatja, hogyan észleljük az adott teret, milyen hangulattal gondolunk vissza a környékre, mint ahogyan párbeszédindító, közösségszervező szerepe is lehet. Iacurci színes kompozíciói mediterrán hangulatot, játékosságot csempésznek a szürke városi légkörbe.

Egyik legfrissebb munkája az Aielli nevű kis olasz városban található Cardi című falfestmény, amely a térség egyik ókori városkapujára, a Porta Nuova falára került. A cardi szó magyarul bogáncsot jelent. Iacurci a környékre jellemző növény ábráját a hely tradicionális gyapjútakaróinak markáns színeivel, a kék-piros színkombinációval párosította.

Cardi (1571-2021), Aielli, Olaszország. Fotók: Domenico d’Alessandro

Iacurci gyakran használ történeti vagy mitológiai referenciákat, amelyeket szabadon átértelmezve örökít meg. Egy másik olaszországi megbízatása során a helyi iskola falára festett fel vadnövényeket (Disegno d’esame), melyeket egy kilenc éves kisfiú, Piero Morandi rajza inspirált. Morandi munkájára Iacurci az Arte per nulla 1964-es kiadványban talált rá.

Disegno D’esame (2021), Santarcangelo di Romagna, Olaszország. Fotók: Domenico d’Alessandro, Francesco Marini

Agostino Iacurci | Web | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük