Kultúrák kavalkádja szőnyegbe szőve | Atelier Kairos

Kultúrák kavalkádja szőnyegbe szőve | Atelier Kairos

A művészet és a formatervezés kiapadhatatlan forrása a folklór, amely varázsát izgalmasan képviselik olykor modern alkotások is. Hasonlóan bohém, mégis múltjában gazdag kollekció köszöntött be az idei Romanian Design Weeken – a román Atelier Kairos kollaborációja egy rendhagyó, stílusos és kulturálisan is jelentős varázsszőnyeget foglal magába. Nézzük, mit is jelent ez pontosan!


Az Atelier Kairos az első márka Romániában, ahol a tradíció a kortárs designnal egyesül: szőnyegeiket a hagyományos tibeti technikákkal készítik természetes anyagok felhasználásával, miközben az eredmény tökéletesen passzol a kortárs enteriőrökbe is. A márka missziója, hogy a gépi termékek által uralt világban fontos szerepet kapjon a hagyományos készségek megőrzése, hiszen minden kézzel készített szőnyegben van valami, amivel egy gép soha nem rendelkezhet: a lélek. Kollekcióikban többször együtt dolgoznak más alkotókkal is, ezúttal egy bolgár gyökerekkel rendelkező, de jelenleg Romániában élő designerrel működtek együtt. Eliza Yokina bolgár művész az egyik legősibb, még ma is ünnepelt pogány tradícióhoz nyúlt vissza, ami joggal érdemli meg a kiemelt figyelmet.

Színes maszkok, szörnyszerű alakok és tánclépések – a Kukeri az egyik leglátványosabb tél– és szelleműző hagyomány a régióban, amit napjainkban is nagy figyelem kísér. Gonoszűző jellegéből fakadóan ilyenkor a férfiak jellemzően kecskéből és bárányból készített jelmezbe bújnak, álarcot vesznek és hatalmas kolompokkal varázsolják el a telet, amit olykor sajátos táncaikkal tetéznek. A jelmezeket, a maszkokat és a táncmozdulatokat az erő és a spirituális világhoz való kapcsolódás kifejezéseiként értelmezik. A tánc célja, hogy elűzze a gonosz szellemeket, termékenységet, boldogságot hozzon, illetve utat is egyengessen a tavasz beköszöntéhez. A Kukeri 2015 óta az UNESCO szellemi kulturális örökségévé nyilvánított fesztiválnak minősül.

Ahogyan önmagában a hagyomány, úgy a tervezett szőnyeg is megannyi metaforát tartalmaz. Vizuálisan a maszkok színvilága köszön vissza, a formák a jelmezek sokszínűségét idézik, a rétegezés pedig a generációk közötti hídként is értelmezhető. De a szőnyeg többet is üzen: felhívja a figyelmet, hogy fontos kapcsolatba lépni a gyökereinkkel, és teljes mértékben megélni napjainkat – továbbá úrrá lenni a sötétségen és világosságra váltani azt.


Atelier Kairos | Web | Facebook | Instagram

Kukeriről készült kép: Aron Klein

Forrás: igloo, BTA

továbbiak
Új projekt indult az Auschwitzban őrzött gyerekcipők digitalizálására és megóvására
strategy

Új projekt indult az Auschwitzban őrzött gyerekcipők digitalizálására és megóvására

Nyolcezer, a legfiatalabb áldozatokhoz tartozó lábbelit őriznek a haláltábor múzeumában, amelyeket most tartósítanak, hogy még sokáig szolgálhassanak mementóként. Új programot jelentett be az Auschwitz Múzeum, hogy megóvják az itt őrzött, mintegy nyolcezer darab cipőt, amit a táborba belépő gyerekektől koboztak el, hogy tulajdonosukat nagy valószínűséggel hamarosan a gázkamrákba küldjék. Az
Régiós kiállításkörkép: 2023 nyár
lifestyle

Régiós kiállításkörkép: 2023 nyár

Városok történetei, női alkotók, környezeti hatások, üveg–, fém– és textildesign – mutatjuk, melyik kiállításokat érdemes megnézni idén nyáron, amelyek közép-kelet-európai alkotók munkáit mutatják be a régióban. Art in the Age of the Anthropocene Lehetséges, illetve egyáltalán szükséges-e a művészet környezeti válság idején? Erre a kérdésre próbál választ adni a kiállítás, amely
Outlettel a fenntarthatóságért? – 25 éves lett a Designer Outlet Parndorf
business

Outlettel a fenntarthatóságért? – 25 éves lett a Designer Outlet Parndorf

Huszonöt éve nyitotta meg kapuit a Designer Outlet Parndorf – a régióban mostanra rendkívül népszerűnek számító outlet turisták és látogatók sokaságát vonzza évről évre, és kínál a legmenőbb luxusmárkáktól a megfizethető fast fashion kollekciókig szinte bármit – mindezt az eredeti ár töredékéért. Felmerül azonban a kérdés, hogy miért lehet előnyös az „outlet-kultúra”