Új projekt indult az Auschwitzban őrzött gyerekcipők digitalizálására és megóvására

Új projekt indult az Auschwitzban őrzött gyerekcipők digitalizálására és megóvására

Nyolcezer, a legfiatalabb áldozatokhoz tartozó lábbelit őriznek a haláltábor múzeumában, amelyeket most tartósítanak, hogy még sokáig szolgálhassanak mementóként.


Új programot jelentett be az Auschwitz Múzeum, hogy megóvják az itt őrzött, mintegy nyolcezer darab cipőt, amit a táborba belépő gyerekektől koboztak el, hogy tulajdonosukat nagy valószínűséggel hamarosan a gázkamrákba küldjék. Az áldozatoknak emléket állító kiállítás egyik legtorokszorítóbb része, ahol kiállítják a rengeteg gazdátlan cipőt, jól érzékeltetve az itt életét vesztett emberek tömegét. A lábbelik állaga rohamosan romlik, így azért, hogy valamelyest megóvják őket, nagyszabású munkálatok indultak a múzeumban. Először is fotózzák és beszkennelik őket egy speciális szkennerrel, hogy egy részletes digitális adatbázis készüljön róluk. Utána pedig restaurátori módszerekkel igyekeznek tartósítani őket: megállítják a fémelemek korrózióját és megerősítik a bőrből készült részeket.

A cipők sok mindent elárulnak az egykori viselőjükről, sőt ritka esetekben még az is elképzelhető, hogy vissza tudják vezetni, kihez tartoztak, annak köszönhetően, hogy néhány gondos szülő beleírta a gyermek nevét és címét a belsejébe. Ilyen volt 2020-ban Amos Steinberg esete is: a dolgozók még azt is kiderítették, hogy a hatéves, a táborban meggyilkolt kisfiút a Prágához közeli Theresienstadt gettóból deportálták 1944. október 4-én. A tudósok szerint közel 232 ezer kiskorút küldtek Auschwitzba, közülük 23 ezerről találtak feljegyzéseket, és mindössze hétszázat menekítettek ki a tábor felszabadításakor.


Forrás: The First News
Fotók: Auschwitz Museum

továbbiak
Régiós kiállításkörkép: 2023 nyár
lifestyle

Régiós kiállításkörkép: 2023 nyár

Városok történetei, női alkotók, környezeti hatások, üveg–, fém– és textildesign – mutatjuk, melyik kiállításokat érdemes megnézni idén nyáron, amelyek közép-kelet-európai alkotók munkáit mutatják be a régióban. Art in the Age of the Anthropocene Lehetséges, illetve egyáltalán szükséges-e a művészet környezeti válság idején? Erre a kérdésre próbál választ adni a kiállítás, amely
Outlettel a fenntarthatóságért? – 25 éves lett a Designer Outlet Parndorf
business

Outlettel a fenntarthatóságért? – 25 éves lett a Designer Outlet Parndorf

Huszonöt éve nyitotta meg kapuit a Designer Outlet Parndorf – a régióban mostanra rendkívül népszerűnek számító outlet turisták és látogatók sokaságát vonzza évről évre, és kínál a legmenőbb luxusmárkáktól a megfizethető fast fashion kollekciókig szinte bármit – mindezt az eredeti ár töredékéért. Felmerül azonban a kérdés, hogy miért lehet előnyös az „outlet-kultúra”
Egy nap Martin Lukáčcsal Prágában
lifestlye

Egy nap Martin Lukáčcsal Prágában

Éppen egy éve Budapesten, a Deák Erika Galériában került bemutatásra Martin Lukáč önálló kiállítása, akinek festményei már akkor sem voltak idegenek az európai, vagy észak-amerikai galerista köröktől. Martin fiatal szlovák festőművész Piešťany városában született, majd a a prágai Academy of Arts, Architecture and Design festő szakán szerzett mesterdiplomát és azóta