Budapest a művészek szemével | TOP 5

Budapest a művészek szemével | TOP 5

Pezsgő élet, megannyi gyönyörű épület, virágzó kultúra. Ez az, ami minden Budapestre látogató figyelmét megragadja. De vajon mi, akik itt élünk, tudjuk ilyen szemmel nézni a várost, ahol a mindennapjainkat töltjük? Mai válogatásunkban olyan alkotókat gyűjtöttünk össze, akik saját szűrőjükön át mutatják meg a budapesti lét természetét, annak minden pozitív és negatív jelenségével együtt.


Marcus Goldson

Marcus Goldson kenyai-brit festő, aki a kilencvenes évek elején érkezett Budapestre, és azonnal beszippantotta a magyar főváros miliője. Mindenhova vázlatfüzettel jár, hogy azonnal megörökítse azt, ami felkelti a figyelmét. Részletgazdag, humoros és tűpontos “jellemrajzokat” készít a budapesti járókelőkről, a városi polgárok archetípusairól, amelyeken egyszerre lehet sírni és nevetni. Visszatérő helyszínei a Baross utca, a Mikszáth és a Kálvin tér, amelyekkel igyekszik valósághű hátteret teremteni a sztereotip figuráknak. Rajzai mind egy-egy sajátos belső világot mesélnek el a nézőnek, amit minden fővárosi jó eséllyel ismer.

Buzás Aliz

Buzás Aliz igényes és sajátos formavilágú alkotásai a fővárosi életet, kerületeket, épületeket vagy éppen a közlekedési eszközöket tematizálják. Színes és látványos stílusára már többen felfigyeltek, a Budapest 150 című alkotása, illetve a Pál utcai fiúk c. munkája a legismertebbek közé tartozik, utóbbiból a Színes Város csapata a Leonardo da Vinci utcában készített falfestményt.


Zatykó Bori

A Zatykó Bori illusztrációit bemutató borkadesign Instagram-fiók három éve jött létre, a karantén ideje alatt. A folyamatosan bővülő repertoár figyelemre méltó sokszínűséggel mutatja be a tipikus magyar életérzést. A minden generációra kiterjedő illusztrációi a hétköznapi környezetből és a tipikus jelenségekből inspirálódnak, így a borkadesign különlegessége abban rejlik, hogy olyan helyzeteket és “romantizáló” képeket teremt, amelyek mindenki számára ismerős emlékeket idéznek fel.


Szinvai Dániel

A tervezőgrafikus és illusztrátor a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafika szakán végzett, jelenleg pedig szabadúszóként tevékenykedik, illetve rajziskolában tanít. A grafika számos területével foglalkozik, különösen a narratív és illusztratív alkotói folyamatok jellemzik stílusát. Minden projektje kísérletezés a saját hangja megtalálására és a hozzá passzoló, legkifejezőbb stílus kialakítására. Munkái során saját szűrőjén keresztül igyekszik elénk tárni a körülöttünk lévő világot.


Vidak Zsolt

Részletgazdag és humoros kis jelenetekkel színesített munkáiban a városi élet pezsgését vizualizálja. Alkotásaiban egyaránt felfedezhetőek a híres épületek sziluettjei és az olyan, teljesen őrült elemek is, amelyek első ránézésre nem feltétlen szúrnak szemet, de ha az ember kellő időt fordít rá és igyekszik befogadni, illetve átgondolni a látottakat, olyan élményben lesz része, ami semmihez sem fogható. Egyedi stílusa, élénk színhasználata és rejtett humorforrásai a művész védjegyévé váltak. Munkái során eredeti helyszíneket kombinál fiktív szereplőkkel vagy elemekkel, amelyektől képei komplexek válnak. A hosszú munkaóráknak és a nagyfokú precizitásának köszönhetően minden képe átgondolt és kimunkált, az elsőtől az utolsó vonásig.

Marcus Goldson | Web | Facebook | Instagram
Buzás Aliz | Facebook | Instagram | Behance
Zatykó Bori | Facebook | Instagram
Szinvai Dániel | Web | Facebook | Instagram
Vidak Zsolt | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Elmosódott határvonalak | TRAUMA / NOSTALGIA III.
design

Elmosódott határvonalak | TRAUMA / NOSTALGIA III.

A Symposion hiánypótló kiadványa a régiós emlékezet útvesztőibe kalauzol el minket. A Symposion egy szerbiai székhelyű független kiadó, ami – ahogy a neve is sugallja – különböző médiumokban igyekszik körbejárni a posztszovjet országok történelmét és jelenét. Repertoárjukban megtalálhatók popkulturális antológiák, albumok és konceptkönyvek egyaránt. A TRAUMA sorozatot megelőzően három korábbi tematikus számuk
Budapesti Horror | Interjú Szöllősi Gézával
design

Budapesti Horror | Interjú Szöllősi Gézával

Cikkünkben Szöllősi Géza képzőművésszel beszélgetünk, aki sokak számára a Taxidermia mozifilm (2006) látványtervezőjeként ismert, azonban művészete ennél mégis jóval sokrétűbb. Gyere és merülj el a budapesti horror világában! Alapvetően tervezőgrafikát végeztél. Hogyan jutottál el odáig, hogy szerves anyagokból készíts műalkotásokat? Pesti külvárosi gyerekként a nyolcvanas években a képzőművészet úri huncutságnak
Alkot az ipszilon – Batykó Róbert és Keresztes Zsófia önálló kiállítása Budapest szívében
design

Alkot az ipszilon – Batykó Róbert és Keresztes Zsófia önálló kiállítása Budapest szívében

Az acb Galéria legfrissebb kiállításai között két olyan kortárs magyar képzőművészt ismerhetünk meg, akikkel igazán érdemes képbe kerülni. Az Y-generációs alkotók munkáival izgalmas vizekre evezhetünk: míg Keresztesit monumentális, nőiséget megtestesítő mozaikszobrai jellemzik – ezúttal egy kis csavarral kiegészülve –, addig Batykó egy élénk színű, konzumerista elemekre épülő papírkollázs sorozatot mutat be. Mindketten