Boldog születésnapot, magyar irodalom! | TOP 5

Boldog születésnapot, magyar irodalom! | TOP 5

A 2023-as évben nemcsak a főváros 150. születésnapját ünnepelhetjük, hanem a hazai szépirodalom számos meghatározó alkotójának, illetve a Himnusz létrejöttének kerek évfordulója is erre az évre esik. Ennek apropóján országszerte elindult már a Petőfi-emlékév, Debrecen pedig programsorozatot szervez az Irodalmi emlékév keretében. Összegyűjtöttük, idén kikre emlékezünk.


Petőfi Sándor | 200

Az egész ország kulturális szcénája készül a legismertebb magyar költő születésének 200. évfordulójára. A bicentenárium keretében jelentős állami támogatásból irodalmi emlékházakat és a hazai kulturális élet szereplőit segítik, valamint vidéki múzeumokat fejlesztenek Kárpát-medence-szerte. Továbbá elindult egy országjáró Petőfi-busz és tervezik egy új, állandó Petőfi-kiállítás létrejöttét, valamint a Károlyi-palota udvarának összenyitását a Károlyi-kerttel. A forradalmi költő emlékére március 15-én nagyszabású rendezvényekre is számíthatunk.

Fortepan / Kiss László

Madách Imre | 200

A magyar drámaköltészet egyik legkiemelkedőbb írójához kapcsolódóan szintén kétszázadik évfordulót ünnepelünk. Az Ember tragédiájának szerzője csupán 19 nappal később született, mint Petőfi, 1823 januárjában. Leghíresebb drámáját azóta Jankovics Marcell elevenítette meg animációs filmjében, amelyet idén több helyen is vetítenek.

Nemes Nagy Ágnes | 100

Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő, műfordító, esszéista és pedagógus munkásságára emlékezünk születésének századik évfordulóján. Korábban itt írtunk arról, hogy Дeva legújabb klipjében a költő Emilyen című versét zenésítette meg szintén a jeles dátum apropóján. Nemes Nagy azon kevés nők egyike, akik a magyar irodalom meghatározó szereplőivé váltak. Az Újhold irodalmi folyóirat szerkesztése és felnőtteknek szóló versei (például a Kettős világban című kötet) mellett gyermekversei is nagy sikert arattak. Bár a folyóiratot akkoriban betiltották, ma mégis a minőségi irodalmi újságírás részeként tekintünk vissza rá.

Fortepan / Hunyady József

Himnusz | 200

A magyar nemzet Himnuszát Kölcsey Ferenc írta kétszáz évvel ezelőtt, 1823 január 22-én. A magányos költő eredetileg a Hymnus nevet adta legismertebb művének, amit később Erkel Ferenc zenésített meg. Keletkezésének 200. évfordulóján, a Magyar Kultúra Napján, ami egyben a Magyar Zene Háza egyéves évfordulója is, az új városligeti helyszín irodalmi-zenés megemlékezéssel készül.

Polcz Alaine | 100

Polcz Alaine hagyatéka, mint pszichológus és író, illetve a tanatológia (a halál és gyász kutatása) magyarországi úttörője, a mai napig jelentős hatással bír. A háború rettenetes történéseit egész életében magával cipelte, már fiatalon is erről írt Asszony a fronton című kötetében. Bár Alaine centenáriumát a tavalyi év októberében ünnepeltük, ennek kapcsán nemrég jelent meg a #polczalaine100 – Elmentem – látszik című kisfilm a Jelenkor kiadó gondozásában.


Forrás: Marie Claire, Népszava

továbbiak
A csibészség és a tradíciók forgataga | NÁM – Taste of Asia
lifestyle

A csibészség és a tradíciók forgataga | NÁM – Taste of Asia

Budapest gasztroszcénája egy folyamatosan változó, dinamikusan fejlődő univerzum. Ha bezár egy hely, valószínűleg jön a helyére kettő másik, azonban vannak olyan éttermek és kávézók, amelyek valahogy betölthetetlen űrt hagynak maguk után. Varga Dániel séf csendesen tért vissza a fővárosba, a fogásai azonban akkorát szólnak, hogy az egészen Ázsiáig hallatszik. Ismerd
Víz alatti kerékpárparkolók Amszterdamban
lifestyle

Víz alatti kerékpárparkolók Amszterdamban

Az amszterdami központi pályaudvaron két új kerékpárparkolót nyitnak meg, amelyek különlegessége, hogy a víz alatt találhatóak. A két hely együttesen tizenegyezer kerékpár befogadására alkalmas, így ez lesz a város legnagyobb kerékpárparkolója. A föld alatti parkoló kapcsolódik a metróhoz és a központi pályaudvarhoz, így az utazók szárazon és kerülő nélkül közlekedhetnek
Megformálni kézzel, amit az élet sugall – Behind the scenes: Gyalog Eszter és Lukács András kerámiakészítők
lifestyle

Megformálni kézzel, amit az élet sugall – Behind the scenes: Gyalog Eszter és Lukács András kerámiakészítők

Van, aki fogékonyabb arra, ahogy az élet terelgeti, más kacifántosabb úton jut el a neki megírt sorsig. Azonban amikor a helyünkön vagyunk, hirtelen formát ölt minden – néha akár agyagból. Ismerd meg Gyalog Eszter és Lukács András (Luki), a Marēk kerámiaműhely alapítóinak történetét. Nem is olyan régen, szinte még egy másik