Boldog születésnapot, magyar irodalom! | TOP 5

Boldog születésnapot, magyar irodalom! | TOP 5

A 2023-as évben nemcsak a főváros 150. születésnapját ünnepelhetjük, hanem a hazai szépirodalom számos meghatározó alkotójának, illetve a Himnusz létrejöttének kerek évfordulója is erre az évre esik. Ennek apropóján országszerte elindult már a Petőfi-emlékév, Debrecen pedig programsorozatot szervez az Irodalmi emlékév keretében. Összegyűjtöttük, idén kikre emlékezünk.


Petőfi Sándor | 200

Az egész ország kulturális szcénája készül a legismertebb magyar költő születésének 200. évfordulójára. A bicentenárium keretében jelentős állami támogatásból irodalmi emlékházakat és a hazai kulturális élet szereplőit segítik, valamint vidéki múzeumokat fejlesztenek Kárpát-medence-szerte. Továbbá elindult egy országjáró Petőfi-busz és tervezik egy új, állandó Petőfi-kiállítás létrejöttét, valamint a Károlyi-palota udvarának összenyitását a Károlyi-kerttel. A forradalmi költő emlékére március 15-én nagyszabású rendezvényekre is számíthatunk.

Fortepan / Kiss László

Madách Imre | 200

A magyar drámaköltészet egyik legkiemelkedőbb írójához kapcsolódóan szintén kétszázadik évfordulót ünnepelünk. Az Ember tragédiájának szerzője csupán 19 nappal később született, mint Petőfi, 1823 januárjában. Leghíresebb drámáját azóta Jankovics Marcell elevenítette meg animációs filmjében, amelyet idén több helyen is vetítenek.

Nemes Nagy Ágnes | 100

Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő, műfordító, esszéista és pedagógus munkásságára emlékezünk születésének századik évfordulóján. Korábban itt írtunk arról, hogy Дeva legújabb klipjében a költő Emilyen című versét zenésítette meg szintén a jeles dátum apropóján. Nemes Nagy azon kevés nők egyike, akik a magyar irodalom meghatározó szereplőivé váltak. Az Újhold irodalmi folyóirat szerkesztése és felnőtteknek szóló versei (például a Kettős világban című kötet) mellett gyermekversei is nagy sikert arattak. Bár a folyóiratot akkoriban betiltották, ma mégis a minőségi irodalmi újságírás részeként tekintünk vissza rá.

Fortepan / Hunyady József

Himnusz | 200

A magyar nemzet Himnuszát Kölcsey Ferenc írta kétszáz évvel ezelőtt, 1823 január 22-én. A magányos költő eredetileg a Hymnus nevet adta legismertebb művének, amit később Erkel Ferenc zenésített meg. Keletkezésének 200. évfordulóján, a Magyar Kultúra Napján, ami egyben a Magyar Zene Háza egyéves évfordulója is, az új városligeti helyszín irodalmi-zenés megemlékezéssel készül.

Polcz Alaine | 100

Polcz Alaine hagyatéka, mint pszichológus és író, illetve a tanatológia (a halál és gyász kutatása) magyarországi úttörője, a mai napig jelentős hatással bír. A háború rettenetes történéseit egész életében magával cipelte, már fiatalon is erről írt Asszony a fronton című kötetében. Bár Alaine centenáriumát a tavalyi év októberében ünnepeltük, ennek kapcsán nemrég jelent meg a #polczalaine100 – Elmentem – látszik című kisfilm a Jelenkor kiadó gondozásában.


Forrás: Marie Claire, Népszava

továbbiak
Egy gyufásskatulyányi múlt
design

Egy gyufásskatulyányi múlt

Jiri Kubik és Jan Rambousek az ötvenes és hetvenes évek gyufacímkéiből válogatott: a több tízezer csehszlovák címkét számláló gyűjteményükből pedig hatszáz darabot könyvbe is foglaltak. A nem csak tartalmában, de kivitelezésében is különleges kiadványt 2022-ben Red Dot díjjal is jutalmazták. Íme, a Czechoslovakian.ink! Jiri Kubik és Jan Rambousek már
A krajnai növényvilág él tovább a KRAYNA legújabb kozmetikumaiban
design

A krajnai növényvilág él tovább a KRAYNA legújabb kozmetikumaiban

A természet iránt érzett mély tiszteletből és csodálatból a KRAYNA vegán bőrápoló kozmetikumokat kínál számunkra. Fenntartható, állatkísérlet-mentes és 100%-ban növényi alapú. Patrycja Hølm és Anna Nawara, akik osztoznak a márka természet iránti szeretetében, megfontolt, mégis erőteljes designt adtak a termékekhez. Krajna, a szelíd dombok, tavak, erdők és rétek földje,
Itt az új IKEA kollaboráció: Sabine Marcelis tervez a svéd brandnek
design

Itt az új IKEA kollaboráció: Sabine Marcelis tervez a svéd brandnek

A húszdarabos VARMBLIXT kollekcióban lámpákat, szőnyegeket, bútorokat és üvegtárgyakat találunk majd. Egy újabb izgalmas tervezővel működik együtt az IKEA legújabb, limitált szériás kollekciójához: a VARMBLIXT darabjait Sabine Marcelis jegyzi. A rotterdami designer a fény enteriőrre gyakorolt hatását állította a középpontba: világítótesteken, üvegtárgyakon és bútorokon keresztül csempészi be a világosságot az