Bútorkollekció pálmaolajból | Nataša Perković

Bútorkollekció pálmaolajból | Nataša Perković

Reclaimed Oil Palm, vagyis pálmaolaj melléktermékeiből készült bútorkollekció, a lehető legkevesebb alapanyag felhasználásával. A boszniai Nataša Perković a pálmaolajipar káros hatásait szeretné csökkenteni speciális designtárgyaival.

A pálmaolaj a leggyakrabban használt és leginkább keresett olajféleség világszerte. Felhasználják energiaforrásként, mosószerek összetevőjeként, kozmetikai cikkekhez, de főzőolajban, margarinban, pizzában, jégkrémben, kenyérben, csokiban, mogyorókrémben és gyorsételekben is megjelenik, hogy csak néhány példát említsünk. Előállítása viszont ártalmas a természetre és környezetünkre.

„Jelenleg a pálmaolajipar károsan befolyásolja az éghajlatváltozást, illetve az erdőirtást, ami a vadon élő állatok elvesztéséhez is vezet” – mondta el Nataša a Dezeennek adott interjújában. „Az viszont nem valószínű, hogy a pálmaolaj globális felhasználása radikálisan csökkenni fog, ezért a kihívás az, hogy a termelést fenntarthatóvá tegyük” – folytatta.

A Reclaimed Oil Palm névre hallgató kollekció egy egyszerű és letisztult formatervezésű székből, három tányérból és egy függőlámpából áll, amelyek textúrájában nyersanyagának tulajdonságai is visszaköszönnek. De hogyan is készülnek?

A tárgyak különlegessége nemcsak alapanyagukból, hanem azok elkészítési módjából is fakad. Nataša a Kyoto Design Labbal együttműködve a lehető legkevesebb alapanyagot használta fel egy-egy tárgy kivitelezéséhez, szem előtt tartva azok szerkezeti stabilitását.

„Az ipari olajpálma-feldolgozásból származó hulladékrost Délkelet-Ázsiában jelentős mennyiségű, de használati tárgyak alapanyagaként történő hasznosítása még kiaknázatlan területnek bizonyul” tette hozzá a tervező.

Az anyag sokféleségének bemutatására a termékek előállítása során high-tech és low-tech gyártási módszereket is alkalmaztak. A high-tech módszerek a szék létrehozásánál érhetők tetten: hulladékrost és politejsav (PLA) kombinációjából egy új kompozit anyagot hoztak létre, amelyet 3D-nyomtatásra alkalmas szálakká alakítottak. Így jött létre a szék 3D-nyomtatás segítségével, egy kivehető párnaszerű elemmel, mely kényelmesebbé teszi. Ez utóbbit olajpálmarost és hőre lágyuló gumi keverékéből készítették el. A szék és annak párnázott eleme különleges összetételének ellenére is biológiailag lebomló, illetve újrahasznosítható.

A lámpa és tálak gyártása már hagyományos módszerekkel, a papírgyártás és présöntés technikájával kísérletezve zajlik. A tartósítás érdekében mindegyik tárgy karnauba pálmaviasz, datolyaszilva és kesudió lakkbevonatot kapott.

Ha titeket is érdekel, hogyan lehet természetes anyagokból használati tárgyakat készíteni, olvassátok el Zala Zsófi magyar tervezővel készített interjúnkat is, amelyben Harm less névre hallgató projektjéről kérdeztük. Zsófi növényi hulladékból, narancshéjból, kávézaccból és fenyőtüskéből készít lámpát, vázát, széket és különböző méretű tálakat.

Fotók: Tomomi Takano

Forrás: Dezeen

Nataša Perković | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Ortodox templomból könyvesbolt Sanghajban
architecture

Ortodox templomból könyvesbolt Sanghajban

> „Az igazság olyan, mint a költészet. És a legtöbb ember ki nem állhatja a költészetet.” – idézet A nagy dobás című filmből. Egykor templomként működő épületekről, amelyek új funkciót kaptak, már korábban is tettünk említést [https://hypeandhyper.com/fa-templomban-rejtozo-urmuzeum-ukrajnaban/], és nem teszünk másképp a Wutopia Lab [http://www.wutopialab.com] stúdiójának
Praktikus társ a hidratálásban: a világ első Origami palackja
egyéb

Praktikus társ a hidratálásban: a világ első Origami palackja

Akkorára hajtható össze, mint egy pénztárca, kicsomagolva viszont 7,5 deci folyadék tárolható benne, és számtalan környezetbarát jellemzőjét még nem is említettük. A DiFOLD Origami palackja alternatíva a mindennapokban. Sokan már rég lecserélték az eldobható műanyagpalackokat szintén műanyag, de újratölthető, esetleg fémből készült designerkulacsra. Mindkettő környezettudatosabb megoldás, mint az egyszer
Az egykori téglagyár szelleme, kortárs otthonban | architekti BKPŠ
architecture

Az egykori téglagyár szelleme, kortárs otthonban | architekti BKPŠ

Csodás hétvégi házat tervezett a pozsonyi székhelyű architekti BKPŠ [https://bkps.sk/] építésziroda. A rusztikus, minimalista épület falai között modern otthon született, mely ugyanakkor a hagyományokról sem feledkezik meg. A nyugat-szlovákiai Csejte községben tette le névjegyét a Martin Kusý és Pavol Paňák által alapított architekti BKPŠ [https://bkps.sk/]. A