fbpx
Nyomj Entert

Cseh prizmaház több generációra hangolva

A tavaly épült Lazy House-ban az introvertáltság és az extrovertáltság érdekes egyvelege valósul meg. A prizma formájú, üveg homlokzatú ház a környezettel való kapcsolatra épít, miközben kiemelt szempont a privát szféra megteremtése.

A csehországi Zlínben, a település határán elhelyezkedő veteményeskertek átalakításával hozták létre a Lazy névre hallgató, új városrészt. A prizmaházat a lakóterület a legmagasabb pontján, az erdő alatt építették, kilátással a természetre és a völgyben elterülő városra. A fő koncepció a ház és a város, a ház és a kert, valamint a kert és a város közötti organikus kapcsolat létrehozása.


 

A ház a lejtőbe süllyesztett alapból és a hozzá csatlakozó lakószint prizmájából áll, emiatt az egyik oldalról nézve egyszintesnek tűnik. Elosztása több generáció együttélésére is alkalmassá teszi. Különálló belső egységei mind saját bejárattal rendelkeznek, az alaprajz elforgatásának köszönhetően pedig mindegyikük másfelé néz, így intim kapcsolatban áll a kerttel. Külön tematikus egység még a zöldtető és ház tetején lévő műterem, amely összeköti az épületet a kerttel. A műteremből nézve a zöldtető végtelen rétként érzékelhető, amely beleolvad Zlín távolban elterülő kertvárosának látképébe. A zöldtetőn kívül a kerti medence is a kertváros folytatásának tűnik, ugyanis a medence szintje magasabban van, mint a ház teteje.

A fő lakószint teljes egészében üvegezett északi és déli homlokzatot kapott, míg a szomszédok felé néző oldalak rozsdamentes acélszövetből készültek. Az épület az óriási üvegfelületeknek köszönhetően maximális kilátást enged, miközben kívülről csökkenti a belátást, a környezetet tükrözi vissza, a ház belsejében pedig mintha folyamatos lenne a tér áramlása. Erre az érzésre az enteriőrben használt üvegezett elemek segítenek rá, amelyek fényvisszaverődéssel ritmizálják a falak felületét, a nagy ablakokból a belső tér mélyebb részeibe vonzzák a kilátást és a világosságot. 

Petr Janda | Web | Facebook | Instagram

Fotók: BoysPlayNice

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük