Cseh szuvenírek a kisvakondos kulcstartón túl | Pragtique

Cseh szuvenírek a kisvakondos kulcstartón túl | Pragtique

A jó ízlés határát súroló feliratozott bögrék, hűtőmágnesek, képeslapok – unásig ismételt emléktárgyak, melyekkel mindannyian találkoztunk már egy-egy utazás alkalmával. Aki Prága felé venné az irányt, annak mutatjuk a tuti beszerzőhelyet, ha szuvenírről van szó.

Bár a koronavírus az elmúlt hónapokban egy laza bal horoggal térdre kényszerítette a turizmust, a kiütéses győzelem – reméljük – még várat magára. Talán pont most jött el az ideje, hogy távoli helyett belföldi úticélt válasszunk, vagy közvetlen szomszédainknál vendégeskedjünk néhány nap erejéig. Prágával szemben – bevalljuk – némiképp elfogultak vagyunk, éppen ezért nem értjük, hogyan kerülhette el idáig a figyelmünket a csúcsszuper Pragtique bolt.

Mindannyian ismerjük azt a bosszantó érzést, amikor külföldi útjaink során szeretnénk valami klassz szuvenírt vásárolni az otthoniaknak, de alig találunk bármi használhatót: a tucatnyi, leginkább Kínában gyártott, ötlettelen hűtőmágnes, képeslap és sörnyitó látványától már az első percben elmegy a kedvünk attól, hogy bármit is hazavigyünk magunkkal az utazás végeztével.

Nos, ilyen élményben egészen biztosan nem lesz részünk, ha ellátogatunk a prágai Pragtique boltjába. Érezhetően másfajta szemlélettel közelítettek a shop alapítói a szuvenír fogalmához: csupa egyedi, szerethető és valóban helyi érdekesség között válogathatunk. A boltot Johana Švejdíková nyitotta meg 2014-ben, s ezzel egyidőben elindította a gyerekeknek és okos szülőknek szóló „Raketa” magazint is. Prágában két helyen is találhatunk Pragtique-üzletet – igaz, sajnos a vírushelyzet őket sem kímélte, ezért az óvárosban üzemelő boltot egyelőre zárva tartják.

A Károly-hídhoz közeli egység azonban zavartalanul működik, ide mindenképp érdemes betérnünk, ha egyedi szuvenírre fájna a fogunk: a szokásos turistalátványosságok, mint a Szent Vitus székesegyház, az Orloj vagy a Prágától elválaszthatatlan Franz Kafka és a legendás Gólem alakja ízléses formában köszönnek vissza a termékekről.

Nemcsak a tárgyakon található – hol letisztult, hol illusztratív, hol humoros – grafikák, de a füzetek, noteszek, ceruzák, képeslapok, plakátok, bögrék, gyerekeknek szánt termékek és ehető finomságok maguk is minőségi darabok. Az olcsóbb, spirálozott változat helyett itt varrott gerinccel készült füzetek, jó minőségű papírra nyomott printek várják a betérőket.

A Pragtique falai között biztosak lehetünk abban, hogy valódi cseh emléktárgyakkal van dolgunk: a polcokon pihenő termékeket egy tucat cseh alkotó, művész, designmárka álmodta meg, akik közül több név is ismerős lehet számunkra. Márie Urbanková nekünk is rajzolt már #stayhomecreative sorozatunk „Lost in Praha” részében – tőle a „Memory” kollekciót érdemes keresnünk a boltban.

És itt van a Czech Grand Design díjas Nikola Logosová is (róla és a többi díjazottról írtunk már korábbana szerk.), aki Chagall festészetét idézi a különféle tárgyakon található egyedi grafikáival. A Čierne diery kapcsán korábban felmerült már a cseh illusztrátor, Daniela Olejník neve – ő itt a „Gólem” kollekciót jegyzi: a zsidó népmondából ismert, agyagból készült emberi alak vászontáskán, bögrén, pólón is megjelenik.

Akit eddig nem ismertünk, de kapásból rárepülnénk a cuccaira, az a Kakalík márka. A jó adag fekete humornak köszönhetően itt a szokásos „I LOVE PRAHA” feliratok helyett teljesen más üzenetekkel találkozunk – akik tehát kerülnék az unalmas szuveníreket és rendhagyó emléktárggyal térnének haza (vagy lepnék meg saját magunkat), azoknak az „I… Prague” kollekcióból érdemes választaniuk. A Kafka-rajongók pedig egyértelmű, hogy mit választanak majd.

A Pragtique boltját nem csupán a kirándulás utolsó napján érdemes útba ejtenünk: ha valóban informatív és izgalmas útikönyvvel járnánk be Prágát, akkor itt mindenképp érdemes szétnéznünk. Itt kapható egyik nagy kedvencünk, a Prague Superguide, ami több prágai utunk során is bizonyított már, és amit legközelebb biztosan beszerzünk majd mellé, az az Honest Guide kiadványa.

Mindez, és még sok minden más szuperklassz szuvenír várja az igényes, egyedi ajándéktárgyak szerelmeseit a Pragtique-ban. De addig is, míg ténylegesen el nem jutunk oda, érdemes szétnézni a webshop virtuális polcain is!

Pragtique | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Portugália ízei és színei egy wrocław-i étteremben |  MARTIM
east

Portugália ízei és színei egy wrocław-i étteremben | MARTIM

Csodaszép enteriőrt tervezett az Odera folyó partján nyílt étteremnek a lengyel BUCK.Studio. A MARTIM enteriőrjében a színek és az anyagok is a portugál identitást jelképezik, így már azelőtt megtapasztalhatjuk a portugál életérzést, hogy megkóstolnánk a borokat és az ételeket. Félig a parton, félig az Odera folyón lebeg a nemrég
Kiállítás nyílik Budapest streetfotósainak legjobb képeiből
art

Kiállítás nyílik Budapest streetfotósainak legjobb képeiből

Rooftop-kiállításon mutatkozik be Budapest streetfotós kollektívája, a BPSPC augusztus 15-én. A BPSPC csapata tavaly novemberben alakult, mind a tizenkét tagja különböző látásmóddal rendelkezik a világról, a városról és Budapest utcáiról. Alkotásaikkal eddig csak közösségimédia-felületeken találkozhattunk, de most személyesen is bemutatkoznak egy közös kiállítás keretében. Az esemény helyszíne a Mammut Tető,
Szuperszónikus utasszállítás | Virgin Galactic
design

Szuperszónikus utasszállítás | Virgin Galactic

Az űrutazásokat kínáló brit Virgin Galactic bemutatta Mach 3 nevű, nagy sebességű személyszállító repülőgép-koncepcióját. A gép ígéretük szerint a hangsebesség háromszorosának elérésére is képes. A Mach 3 repülőgép 9-19 utas szállítására képes, 18300 méteres magasság felett is tud repülni. Háromszög alakú deltaszárnyainak köszönhetően a repülőgép eléri a Mach 3, vagyis