Csipkerózsika álma Ipolytarnócon | Hype X Field of Sparks

Csipkerózsika álma Ipolytarnócon | Hype X Field of Sparks

Egy installáció, amely interdiszciplináris együttműködés során színpaddá alakul, hogy tovább gazdagítsa a Field of Sparks helyszínét, Ipolytarnóc vidékét: a kezdeményezés nemcsak építész stúdióknak, de egyetemi kezdeményezésnek és hallgatóknak is teret ad az alkotásra. Minisorozatunk legújabb részében ezúttal a pozsonyi Képzőművészeti és Formatervezési Akadémia (VŠVU) egyik stúdiója, a Studio VVV által képviselt filozófiára és az alkotóhétre tervezett installációjukra fókuszálunk.


A Studio VVV a pozsonyi képzőművészeti egyetem Intermédia Tanszékének stúdiója, amelyet Martin Piaček képzőművész és szobrász, valamint Koronczi Dávid képzőművész és tervezőgrafikus vezet. Martin képzett szobrászként az anyagok és technikák széles skálájával dolgozik, érdeklődési területei közé az egyéni és kollektív emlékezet, valamint emlékművek tartoznak, de a közterek, a tájépítészet és a tágabb értelemben vett környezetvédelem is része gyakorlatának.

Martin Piaček

A stúdió elnevezése egyfajta költői rövidítésként, szimbólumként értelmezhető, ami összegzi ennek a kreatív környezetnek a fókuszát: a három v a szlovák vizuálne, verbálne, verejné szavakat jelöli, melyek jelentése vizuális, verbális és nyilvános. A Studio VVV nagy rajongója az interdiszciplinaritásnak: projektjeikre jellemző, hogy széles spektrumon képviselik a különböző művészeti és alkotói területeket, amelyek közt a performansz, a tánc, a zene, a film és az irodalom is szerepel. Különböző szakemberekkel működnek együtt szociológusoktól rapperekig, a tudománytól az előadóművészetig minden érdekes számukra. „A stúdió célja, hogy erős intézményi és elméleti hátteret, valamint támogatást teremtsen. Hiszünk abban, hogy egy ilyen környezet hozzájárul a személyes fejlődéshez, felkészíti a diákokat a rájuk váró gazdasági és szakmai körülményekre, a jövő kihívásaira” – mondta el Martin.

Egyik kedves projektjük a cseh Ostravai Egyetem Művészeti Tanszékének Fotóművészeti Stúdiójával együttműködésben jött létre, ebben az élelmiszereket körülölelő jelenséggel foglalkoztak. „Sok szempontból vizsgáltuk a témát: politika, gazdaság, termelés szemszögéből is. Az élelmiszer mint szükséglet, öröm és kulturális jelenség került a középpontba” – jegyezte meg.

VÝVAR (Leves) | A Studio vvvv diákjainak közös kiállítása a Food / #semestral_works című témában Kiállító diákok: Priska Engelhardt, Paula Kentošová, Barbora Krejčová, Lýdia Ondrušová, Jelisaveta Rapaić Popović, Viktória Revická, Ján Siman, Erik Ždiľa Fotó: Ján Siman

A Studio VVV által képviselt interdiszciplinaritás és a médiumok keveredése a Field of Sparks alkotóhétre tervezett installációjukban is hangsúlyossá válik. „Nem csak építészekként szeretnénk jelen lenni, az ambíciónk ennél magasabbra tör: szeretnénk megtapasztalni a helyet, és még ha időszakosan is, de nagyobb életre kelteni” – emelte ki Martin.

Koncepciójuk a Grimm testvérek Csipkerózsikájából inspirálódik – a projekt közös alapot teremt a kölcsönös megértéshez, a lehetséges részvételhez és értelmezéshez a helyiek és a stúdió alkotói között meglévő nyelvi korlátok ellenére. A Csipkerózsika a nyelvi utalás mellett az alkotóhét helyszínében, Ipolytarnócban szunnyadó potenciált is jelképezi. „A helyiek és a Studio VVV csapata között nyelvi akadályok fognak fellépni: ezt a gondolatot, üzenetet szeretnénk egyszerűsíteni, de érzelmi szempontból is megragadni. Egy formailag egyszerű installációval utalunk Csipkerózsika meséjére, ami nemzetközileg jól ismert történet. Úgy gondoljuk, ez a koncepció allegorikusan is utal a helyszínre, ahol az installáció helyet kap: Ipolytarnóc egy »alvó« régió, amely küzd azért, hogy megtalálja új perspektíváját”.

Az installáció egy stilizált kastéllyal ellátott, fából készült fedélzetből áll: ez a platform ideiglenesen váltogatható, módosítható, más résztvevők beavatkozásával életre kelthető. A stúdió a Field of Sparks keretében egy külön eseményen összetett, performatív színpadként szeretné az installációt bemutatni.

A művészet egyes formái, mint például a grafika, ha nem is a Studio VVV filozófiájához hasonlóan széles spektrumon, de korábban is fontos szerepet játszottak a Field of Sparks kezdeményezésben. Majorosi Zsófia, az esemény grafikai koordinátora hozzátette:

„Fontosnak tartom, hogy a képzőművészeti és egyéb területeket képviselő hallgatók is részt vegyenek a projektben, elsősorban azért, mert három éve én is így kerültem annak közelébe: a Szikra Mező és az Eszterházy Károly Egyetem Média és Design Tanszékének együttműködése révén. Művészeti egyetemen végzett hallgatóként saját magamon is tapasztalhattam, hogy a megszokott egyetemi környezetben egy idő után nehezen talál az ember inspirációt az alkotómunkához, ilyenkor pedig jól jön az új nézőpont. Egymás mellett dolgozva mindenki megtapasztalhatja, hogy amit éppen közösen csinálunk, annak van értelme: ott lesz benne a közös erőfeszítés és a kapcsolatrendszer, ami munka közben alakul. Szeretnénk, ha a pozsonyi egyetem hallgatóira is ilyen hatással lenne az együtt töltött idő.

A Studio VVV tagjai közül a Field of Sparks alkotóhéten részt vesznek a teljesség igénye nélkül: Dodo Kršek művész, méhész és jógagyakorló; Paula Malinowska vizuális művész; Lýdia Ondrušová színész (theatre NUDE); Jozef Pilát vizuális művész; Tomáš Prištiak zenész (a Weltschmertzen alapítója); Eva Takácsová képzőművész és kertész.

Field of Sparks | Web | Facebook | Instagram
Studio VVV | Web | Instagram


Szabadság, művészet, építészet, természet és rock’n’roll” – Ipolytarnóc augusztus 21-28. között újra átalakul és leveti hétköznapjait. Legújabb minisorozatunkban hétről hétre a Field of Sparks kiemelt partnereivel és az esemény helyszínére tervezett munkáival tudtok megismerkedni.

továbbiak
Fényfürdő és acélos csillogás Rivne legújabb kávézójában
east

Fényfürdő és acélos csillogás Rivne legújabb kávézójában

Csillogó acélfelületek és rengeteg fény jellemzi Rivne legújabb kávézóját, a Salut Café Bar-t. A RomanXSvitlana tervezőiroda az egyszerűség báját alkalmazva igazán időtlen és funkcionális enteriőrt álmodott meg. A kétszintes kávézó pincéjében professzionális konyha kapott helyet, a földszinten salátabár, nyitott konyha, bárpult és étellift található. A mennyezeten elhelyezett acélszerkezeteknek nemcsak dekoratív
Bjarke Ingels új cége megreformálja az otthontervezést
architecture

Bjarke Ingels új cége megreformálja az otthontervezést

Bjarke Ingels dán építész, a világ egyik legismertebb építészstúdiójának, a BIG-nek az alapítója, most új kihívások elé néz. A Nabr nevű lakástervező vállalattal célja, hogy megfizethető, moduláris felépítésű otthonokat hozzon létre, ami a lakók jólétét helyezi előtérbe. Az egyre drágább, rosszabb minőségű és sztenderdizált otthonok ellenében, a Nabr lehetőséget kínál
Nemsokára itt a Designblok, a legnagyobb cseh design fesztivál!
design

Nemsokára itt a Designblok, a legnagyobb cseh design fesztivál!

Designrajongók figyelem, október 6-10-ig rendezik meg a 23. Designblokkot Prágában, és nem akármilyen hívószóra: a boldogságra. Optimizmus, őszinteség, megújulás és az emberi értékek reneszánsza. A Designblok szervezői szerint ezek azok az értékek, amelyeket a design segíthet elhozni. A fő kiállítóhely ismét a Gabriel Loci, egykori prágai kolostor lesz, az idei