„De boldog lehet az az ember, aki itt lakik!” | Leaving the city 2. rész – Vaskapu Kastély Pince, Mohács

„De boldog lehet az az ember, aki itt lakik!” | Leaving the city 2. rész – Vaskapu Kastély Pince, Mohács

Egy embernek több otthona is lehet élete során: Galán Géza története Pozsonyban kezdődött, majd Budapesten folytatódott, míg végül egy sorsfordító mohácsi busójárásnak köszönhetően végleg beleszeretett abba a tájba, ahol megvalósíthatta régóta dédelgetett álmát: natúr boraira Skandináviában és Amerikában is felfigyeltek már. A Vaskapu Kastély és a mohácsi szőlőhegy nem csak őket, minket is elvarázsolt.


Elérjük Mohács határát, a Vaskapu Kastélyt keressük: egy nagyobbacska mesebeli házikónak vagy csinos kis nyári laknak mondanánk, sem mint tekintélyt parancsoló kastélynak (amiben egyébiránt eltévedni szokás). Géza már nyitja is nekünk a kaput, a kocsiból kiszállva nagyot nyújtózunk, miközben szemünket a birtok és a kastély spalettáinak zöldjén pihentetjük. A kőalapra épült ház szinte egybeolvad a dombbal, homlokzatán színes szőlőfürt hirdeti: nem ma kezdődött errefelé a borászkodás.

Galán Gézát sokan a tévéképernyőről ismerik – tizenéves korában az akkor népszerű „Életképek” sorozatban játszott, később a Színház- és Filmművészeti Egyetem televíziós rendező, műsorvezető szakán tanult. A szőlő, a bor valahogy mindig is jelen volt az életében: s ma már itt, a Vaskapu Kastély pincéjében pihennek saját biodinamikus eljárással készült borai, a tőkéken Kadarka, Cabernet Sauvigon, Merlot, Hárslevelű szőlőfajták teremnek a természet rendje szerint (de erről majd később).

„Francia” kastély a szőlőhegyen
Ahogy a ház felé közelítünk, felbukkan az első négylábú, a ráérősen cammogó labrador, Lola. Felkísér bennünket a kőlépcsőn, ahol már Galán-Fazekas Ibolya, Géza felesége vár minket. A kastély valamikor az 1900-as években épült, 1932-ben egy helyi kereskedőhöz, bizonyos Piukovicshoz került, majd a kilencvenes évekhez közeledve egy elzászi borász, Pierre Dreyer és barátja, Jean Armengaud alapított itt borászatot, Mészáros Géza mohácsi borásszal közösen. Előbb, 1992-ben a romos állapotban lévő Vaskapu Kastélyt kezdték el helyreállítani, majd elzászi mintára szőlőtelepítéssel és –műveléssel próbálkoztak.

Ibolya és Géza fejében már a megismerkedésük kezdetén felvetődött, hogy Mohácsra költöznek, és tulajdonképpen az esélytelenek nyugalmával ábrándoztak a Vaskapu birtokról, ami Ibolyának már gyerekkora óta ismerős volt, itt nőtt fel a szomszédos Lánycsókon. Akkor le is tettek a dologról, majd miután 2019-ben eldöntötték, hogy Budapesten maradnak és meg is vették a kiszemelt lakást, másnap jött a telefon az akkori francia tulajdonostól, Simone-tól, hogy állapodjanak meg mégiscsak – így vált aztán az álom valósággá. A felújítás a Covid-terhes időkben zajlott, s Gézáék 2020-ban, immár négyen, két kisfiukkal költöztek be a kastélyba. „Az elektromos hálózatot, a vízcsöveket korszerűsítettük, és néhány helyiséget is újra kellett gondolnunk, de közben igyekeztünk megőrizni, amit csak lehetett” – meséli Ibolya. A bejárat melletti régi cselédszobát fürdőszobává alakították, a régi szalonból lett a konyha, amit a ház többi részéhez képest egy fokkal modernebbre álmodtak meg. „A francia tulajdonosok hihetetlen jó ízléssel és odafigyeléssel rendezték be a házat, miközben hagyománytisztelők maradtak  – nem akarták leuralni a tereket, de azért belecsempészték a maguk karakteres, vidéki stílusát” – mondja Ibolya, miközben a konyha felé vezet bennünket.

Ibolya ház iránti lelkesedése egyébként részben szakmai ártalom is, hiszen történelem tanárként dolgozott korábban (hivatás ide vagy oda, a hely szelleme még azt az idelátogatót is megérinti, akinek még a mohácsi csata évszáma is nehézséget okozna). Ibolya doktori értekezését is már itt írta, miközben nevelte Gáspárt és Zsigmondot, akik egyelőre szégyenlősen bújnak meg a nappali egyik sarkában (eláruljuk: a nap végén őrült bicikliversenyhez asszisztálunk nekik a pince hűvösében, miközben megpróbáljuk felkönyörögni rájuk a gumipapucsot és a cipzáros mellényt). Közben szemrevételezzük a míves jancsikályhát, a hálószobában a régi ruhásszekrényt, a festett komódot, a felújított karosszéket és heverőt a nappaliban. A nagyobbacska hálószobában alszanak mind a négyen, a fürdőszoba tágas, a nappali otthonos és napfényes, a konyhából pedig rálátni a szőlősorokra.

Városból vidékre
„Mindig is arra vágytam, hogy olyan közegben éljek, ami közel van a természethez: ahol mindennek megvan a maga harmonikus ritmusa. Bár nagyvárosban nőttem fel, valójában vidéki vagyok” – meséli Géza, aki rendszeresen a nagyszülőknél, vidéken töltötte a nyarakat testvérével és unokatestvéreivel Jókán (Jelka) és Nagyölveden (Velké Ludince). A Galán család később Budapestre költözött, Géza ekkor tizennégy éves volt, és onnantól a nagyváros lüktetése – ami kezdetben idegennek hatott – határozta meg a mindennapjait.

Sem ő, sem Ibolya nem ábrándultak ki Budapestből, sőt ha tehetik, néha feljönnek „turistáskodni”, mert ha valami, akkor a kulturális pezsgést igenis szeretik a fővárosban. „Mi nyaralni szeretünk Pestre járni” – jegyzi meg mosolyogva Ibolya. Kettejük közül mostanáig Géza volt a mobilisabb, hiszen mind a tévés és filmes munkákkal,mind pedig a pincészet népszerűsítésével kapcsolatos teendők gyakran szólítják Pestre. Ibolya pedig gondoskodott a gyerekekről, s elvégzett egy jógaoktatói tanfolyamot is, nemrégiben pedig visszaállt a munkába: múzeumpedagógusként dolgozik a mohácsi múzeumban.

Géza egy busójárás alkalmával keveredett Mohácsra: egy forgatás miatt jöttek erre a tájra a stábbal, hogy anyagot készítsenek a hagyományos, télűző fesztiválról, s Gézát – ahogy ő mondja – nagyon „elkapta ez a mohácsi feeling.” Ismerős volt számára a táj jellege: ahol felnőtt, a Felvidéken, a Kis-Duna menti falvak mintha pont ilyenek lettek volna. Megvolt tehát az otthonosság, az ismerősség érzete, amit a katartikus és impulzív karneváli miliő csak még inkább felerősített, és persze ott voltak a mohácsi lányok is… „Te ezt úgy mesélted nekem, hogy mikor visszafelé tartottatok Pest felé a stábbal, akkor azt mondtad, hogy te egy mohácsi lányt szeretnél feleségül venni!” – fordul Géza felé Ibolya nevetve.

„Én egy olyan fajta borban hiszek, amiben benne van a természet saját kifejeződése, vadsága, kiszámíthatatlansága”
Géza kisgyerekként a már emlegetett jókai nyarak alkalmával került kapcsolatba először a szőlővel: anyai nagyapja, Zalka Imre borkészítéssel is foglalkozott. Az unokák gyakorta besegítettek a nagypapának, amint arról tanúskodik például egy fényképfelvétel is, ahol a hétéves Géza unokatestvérével, Nusival lelkesen tapossa a szőlőt. Géza színész édesapjának is volt birtoka a Csallóköz egy másik szegletében, Nagyölveden, bár ott nem készült bor. Később a budapesti években nyílt ki igazán a szeme, amikor felerősödött benne az érdeklődés a minőségi gasztronómia iránt, aminek természetes velejárója volt a jó bor – kíváncsi természetéből fakadóan Géza nem csak kóstolt, kísérletezett is, mind az ételkészítés, mind a borok terén – fél évig borbárban is dolgozott, s azóta is lelkes kenyérsütő. „Engem az a része érdekelt, hogy hogyan kell jó bort csinálni” – mondja.

A manapság népszerű natúr bor vonalon indult el Géza is, nem pusztán amiatt, hogy kövesse a divatot. „Én egy olyan fajta borban hiszek, ami elképesztően nagy rizikóval készül. Ez a natúr bor. Nem adunk hozzá semmiféle tartósítószert, és semmilyen élelmiszeripari technológiát nem használunk, csak archaikus borászati módszereket alkalmazunk. Bízunk a szőlő és a természet erejében. Ha a szőlőben megfelelő munkát végeztünk el, a pincében jó irányba mennek a dolgok” – mondja. Géza bevallása szerint a piac nagyon jó, az évi termés tovább is nőhetne (a birtok jelenleg 3 hektáron terül el).

A Vaskapu Kastély borait nemcsak Budapest újhullámos helyein találjuk meg (például a Portobello vagy a Norma Grand polcain), hanem ott vannak a Michelin-csillagos éttermekben, s a külföldi kereskedőkön keresztül német, amerikai és skandináv borkedvelőkhöz is eljutottak már a Vaskapu-palackok (ottjártunkkor Géza épp egy japán partnerrel tárgyalt). Egy alkalmazottjuk van, a szomszédban lakó Tünde – az ő segítségével műveli Géza a szőlőt (traktorozás, fűkasza, könyvelők, borkóstoló), de akadnak időszakonként segítői, például a szüretek alkalmával. Gáspárnak és Zsigmondnak is természetes ez a közeg, no meg a borjúméretű komondor, Bundás is otthonosan mozog a tőkék között. Az ingázás persze fárasztó, ezt Géza is tudja, de jelen pillanatban ez az ára, hogy ilyen szabadságban tudnak élni, s apránként fejlődni, mondja. Számára a borászkodás nemcsak a borok értékesítését jelenti, hanem egyfajta hagyományőrzést, értékmentést is, és persze nagyon örül, hogy országhatáron túl is ismerik már a Vaskapu borait, de azt mondja, akkor lenne a legboldogabb, ha ezen a környéken is felismernék ezt az értéket, ami végülis a helyiek sajátja.

A hely, ami megemeli az ember életét
„Az, hogy gyerekkorodban ezt a szabadságot, biztonságot megtapasztalod, hogy a természettel való egységet és teljességet megélheted gyerekként, nagyon elementárisan, az később sok mindenen átsegít. Jó, hogy itt vagyunk, mert egyrészt a férjem megtalálta az álmát, én pedig visszatérhettem a gyerekkorom vidékéhez. A világban magunkba szívtuk, amit láttunk, és ezzel a tapasztalattal tértünk haza, hogy itt, helyben tudjunk értéket teremteni, és szép életet élni. Örülök, hogy a fiaim is megélhetik ezt a boldog-békés gyerekkort” – meséli Ibolya, miközben feleleveníti azokat a nyarakat, amikor biciklivel suhant el a birtok közelében és felsóhajtott: „De boldog lehet az az ember, aki itt lakik!”

Amikor nap végén a vacsorához készülődünk Ibolyával, nem győzünk betelni a csodás, kőkorláttal határolt tágas terasz látványával. A nap már lebukott, fölénk hajol a méltóságteljes korzikai fekete fenyő, a hosszú asztalra felkerül az Ibolya által készített mennyei körtés-kéksajtos quiche, a mézes-ecetes friss kevert saláta, és a ropogós kovászolt vekni, amit Géza sütött. Itt megülni születésnapokat, nagy családi ebédeket, egészen filmbe illő lehet: együtt örülni az élet egyszerű szépségének – ezt teszik Gézáék nap mint nap, s arra a pár órára, amíg vendégül láttak bennünket az otthonukban, mi is ezt éreztük.

Ibolya hozzáteszi: „Ez a ház, ami ilyen fokon szimbiózisban van a környezetével, egyszerűen megemeli az ember életét. Mi erre az egész birtokra úgy tekintünk, mint amit ajándékba kaptunk, és nagy szeretettel és hálával gondolunk mindenkire, akinek valaha köze volt hozzá: arra, aki ezt a házat megtervezte, és azokra, akik gondozták – akik által mi most itt lehetünk.”


Sorozatunk főszereplői olyan kreatív szakemberek, akik megelégelték a nagyváros zaját és egy új élet reményében költöztek – félig vagy akár egészen – vidékre. Megmutatjuk és elmeséljük, hogyan raktak fészket és teremtettek új otthont a fővároshoz közel, vagy épp az ország másik végében egy számukra idegen vagy épp nagyon is ismerős településen. Vajon valóban olyan jó az élet vidéken, ahogy azt legtöbben elképzeljük?

Fotók: Mohai Balázs
Vaskapu Kastély Pince | Facebook | Instagram

továbbiak
Terméktervezés és kortárs művészet határán - Interjú Boldizar Senteski-vel
design

Terméktervezés és kortárs művészet határán - Interjú Boldizar Senteski-vel

Szenteczki Boldizsár az alap- és a mesterszakot is a MOME formatervező szakán végezte, munkássága azonban jócskán elkanyarodott a funkcionális terméktervezéstől. Művészet és design fúziójáról kérdeztük a tükröződő felületeiről ismert alkotót, aki jelenleg Párizs, New York és Budapest között ingázik. Munkásságod a design és kortárs művészet között egyensúlyozik, a  honlapodon ezt
Átélni azt, amit egy zenész is átél egy zenemű lejátszásakor: a Kreatív Hangtér dimenziói
east

Átélni azt, amit egy zenész is átél egy zenemű lejátszásakor: a Kreatív Hangtér dimenziói

Felfedezhetjük, hogyan működik egy-egy billentyűs hangszer, egy golyópályán rakhatjuk ki a Harry Potter jól ismert betétdalát, egy holoventillátor segítségével festhetünk hangokat, vagy esetleg azt is meghallgathatjuk, hogy hogyan hangzana saját nevünk, ha egy dallam lenne, de még egy karmester bőrébe is belebújhatunk. A Magyar Zene Háza új, interaktív kiállításán, a
Kelet-Európa felzárkózik, vagy lemarad?
business

Kelet-Európa felzárkózik, vagy lemarad?

Nyolcadik alkalommal jelent meg az Európai Bizottság jelentése a gazdasági, társadalmi és területi kohézióról. A három évente kiadott jelentésből kiderül, hogy az ezredfordulótól a pandémiáig milyen szinten csökkentek a különbségek az európai országok között, megmutatja, hogy milyen területeken mekkora felzárkózást vagy esetlegesen lemaradást produkáltak különböző térségek. Elemzésünk. Ha felcsapjuk a