Design-periodika zine formában | Zinező

Design-periodika zine formában | Zinező

Zizi a Telepen címmel nyílt kiállítás az Eszterházy Károly Egyetem Média és Design Tanszékére járó tervezőgrafikusok munkáiból, a Zinezőkből. A Telep kiállítóterében a félévente megjelenő design-periodika legizgalmasabb számait lapozhatjuk végig.

Mindig jó olyan egyetemi kezdeményezéseket látni, amelyek legalább annyira a gyakorlás, mint a kísérletezés terepei, és azon túl, hogy a résztvevőkből szakmai közösséget kovácsolnak, időről-időre át is lépik az intézmények falait és nyitnak a publikum felé. Design- és művészetelméletszakos hallgatóként pontosan ilyennek éltem meg például a MOME Inspiráló Designelmélet előadássorozatait, és ilyen projektnek tartom az Eszterházy Károly Egyetem Média és Design Tanszékének hallgatói által szerkesztett designperiodikát, a Zinezőt is. A Zinező (röviden „Zizi”) egyszerre stílusjátszótér és a klasszikus szövegtördelési eljárások gyakorlópályája. Nevét a színező és a zine szavak összetételéből kapta, ami találó, ha arra gondolunk, hogy a Zinező valóban a kiadványtervezés sokszínű, kísérleti terepe.

Szerettem volna olyan feladattal dolgozni a hallgatókkal, amelyben konkrét és nagyon klasszikus tipográfiai, tervezőgrafikai szabályokat megtartva kreatív, egyedi lapokat, napilapot hoznak létre, tudatosan feszegetve azok és saját maguk határait”mondja Süli-Zakar Szabolcs, a Zinező alapítója és a tervezőgrafikus hallgatók konzulense.

Általában egy zine ahogyan tartalmában, úgy formátumában sem ismer határokat, így a Zizi broadsheet méretén sem kell meglepődnünk. A legnagyobb méretű broadsheet a napilapok bevett formátuma volt, majd gazdaságtalansága miatt szépen lassan eltűnt eredeti közegéből, manapság pedig az egyedi művészeti kiadványok kedvelt formájaként éli reneszánszát.

A tervezési folyamat a Zinező tartalmának összeállításával kezdődik. Minden hallgatónak hoznia kell egy friss vagy két-három évnél nem régebbi, egy-két oldalas, angol nyelvű, tervezőgrafikával foglalkozó cikket. Ezután mindenki lefordítja magyar nyelvre az általa kiválasztott írást, majd minden hallgató megkapja az összes cikk magyar változatát. Innentől kezdve igazán szabaddá válik a projekt, mivel további megkötések nincsenek, mindenki maga állítja össze a cikkek sorrendjét és a kiadvány vizuális világát” – meséli a tervezés menetét az egyik volt hallgató, Csiby-Gindele Botond.

És hogy miről olvashatunk a Zinezőben? Nagyjából mindenről, ami útmutatást adhat egy pályakezdő tervezőnek a szakmához való közeledéshez. Például a tíz legnagyobb tipográfiai hibáról, a vezető grafikai trendekről, a „csúnya design mítoszáról” vagy éppen arról, hogyan választja meg a Pentagram új partnereit. Az egyébként is olvasmányos írásokat a grafikai megoldások teszik még érthetőbbé és érdekesebbé.

A broadsheet méretű Zinezőket digitális ofszettel nyomják a glasgow-i Newspaper Club nyomdában és kiállításokon vagy az egyetemi féléves teregetéseken tudjuk őket átlapozni.

A Telepen nyílt kiállítás bemutatja a Zinezőkhöz készült plakátokat és átlapozhatjuk az elmúlt négy év broadsheet méretű Zinezőinek válogatását is. A Zizi a Telepen október 24-ig látogatható.

Fotók: Kazsik Marcell
Fotók: Szigeti G Csongor

Kiállítók: Antal Melinda, Appel Sebastian, Bandis Barbara, Bodnár Dorottya, Csiby-Gindele Botond, Csider Ádám, Dalmadi Sándor, Elekes Pál, Erdős Angéla, Jászka Barbara, Kasza Veronika Blanka, Katona Barbara, Kedves Áron, Kolcsár Zsolt, Molnár Roland, Padányi Barbara, Rudics Mónika, Szemmelroth Balázs, Szilágyi Tamara, Szórád Ilona, Sztojka Melissza, Técsi Boglárka, Vajdics Tamás

Showreel: Szemmelroth Balázs

Media & Design Eger | Facebook | Instagram

továbbiak
Nová Ruda óvoda | Liberec, Csehország
east

Nová Ruda óvoda | Liberec, Csehország

A végtelen felfedezés lehetőségét kínálja a gyerekeknek ez a Csehországban található óvodaépület, melyet 2019-ben az Év Épületének választottak a Czech Architecture Award-on.  PACE X Hype and Hyper sorozatunk e heti részében most erről olvashattok. Pár évvel ezelőtt az Észak-Csehországban található Liberec külvárosában a lakosság növekedésének üteme indokolttá tette egy új
Highlights of Hungary 2020 | Miki357
community

Highlights of Hungary 2020 | Miki357

Pár hete adtunk hírt a Highlights of Hungary csapatának megújulásáról: a tagok már el is kezdték a munkát és hamarosan döntenek a jelöltekről. Ahogy az eddigi években, idén is parázs viták várhatók közöttük, hogy aztán valóban az év legkiválóbb ötvenöt magyar kreatív teljesítményét vonultassák fel a nagyközönség előtt. Mostantól hétről
Borászat reneszánsz környezetben | ORA
architecture

Borászat reneszánsz környezetben | ORA

Borkészítés, borkóstolás, lakomák, rendezvények és szálláshelyek egy helyen, reneszánsz köntösben: a cseh ORA stúdió építészei ezúttal Znojmo városában adtak új életet egy régi épületnek. A Nešetřil borászat és borbár Znojmo szívében, a Masaryk téri reneszánsz házban kapott helyet – a borászat kialakításához a ház minden centiméterét, annak udvarát és pincéit is